Znanost in tehnologija

Individualizirane e-vesti

Denver, 16. 03. 2009 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA bodo ponudili novo storitev: bralci si bodo lahko sami izbirali tematike, ki jih zanimajo, in prek spleta na svoje bralnike, računalnike in mobilnike prejemali najnovejše vesti.

Podjetje Media News, ki je četrti največji medijski izdajatelj v ZDA, je začelo z zanimivim projektom. Na območju Denverja bodo namreč testirali koncept individualiziranih e-vesti (t. i. i-news). Gre za novice, ki so prilagojene profilu in željam bralca.

Medijsko tržišče doživlja velikanske spremembe.
Medijsko tržišče doživlja velikanske spremembe. FOTO:

Bralec predhodno izbere, katere tematike ga zanimajo, potem pa mu domov pošljejo najnovejše vesti, bodisi na računalnik bodisi na mobilni telefon, razmišljajo pa celo o posebnem elektronskem bralniku, ki bi po formatu in zmožnostih spominjal na pravi časopis. Seveda ga bodo prilagodili tudi za prikazovanje oglasov.

“Bralci bodo lahko izbrali novice o čemer koli: športni navdušenci se bodo naročili na tovrstne vsebine, ekološko usmerjeni bralci bodo izbrali svoje vsebine. Želimo doseči, da bodo bralci sami svoji uredniki," je dejal Mark Winkler iz podjetja Media News.

Največji strošek izdajateljem časopisov predstavlja tisk, največji dobiček pa imajo od oglasov. In ravno na njih poskusni projekt gradi svoj uspeh, saj bodo lažje spoznali značilnosti in zanimanje svojih bralcev. Tistim, ki bodo na primer izbrali predvsem športne tematike, bodo poleg novic pošiljali oglase o prodaji športne opreme, napovedi tekem …

Če se bo pokazalo, da bo odziv bralcev dober, razmišljajo, da bi tiskani časopis izdajali samo še trikrat tedensko: ob četrtkih, sobotah in nedeljah. "Skoraj 70 odstotkov prihodkov ustvarimo s temi izdajami, zato bomo v vsakem primeru nadaljevali z njihovim tiskom," dodaja Winkler.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zuper
22. 03. 2009 09.43
mogoče novost v ZDA :)..pr nas je to že praksa nekaj let
Luka Lo?niškar
17. 03. 2009 19.56
Ali to ne obstaja že? RSS?.. Na mobilnikih si lahko nastaviš iz kje boš pobiral novice. Če bi kdo rad smo eno tematiko se naročiš na novice iz tistega področja.. Simpl
marko.peser@gmail.com
16. 03. 2009 10.34
rajši napišite članek o TED-u aka "sixth sense" tehnologiji ki jo razvijajo na MIT-u, tole nam bo začinilo življenje in mislim da bodo bralci bolj veseli takih novic kot pa nekih ipodov ipd
Lexma
16. 03. 2009 08.35
Vesti?????? e-vesti???? Ali niso v slovenščini "news" NOVICE??!!! TAKOJ POPRAVITE! Ali pa izbrišite to NOVICO!
ynos
16. 03. 2009 08.04
Tole pa je vse orej kot novost. Prejemanje novic, glede na izbrano kategorijo je staro več let..