Znanost in tehnologija

Indijcem bodo omejili pošiljanje tekstovnih sporočil

New Delhi, 27. 09. 2011 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijski telekomunikacijski regulator Trai je sprejel omejitev za število poslanih tekstovnih sporočil. Tako indijski uporabniki ne smejo poslati več kot sto sporočil na dan.

Indijec na mobilnem telefonu
Indijec na mobilnem telefonu FOTO: Reuters

Te odločitve pa bodo veseli predvsem indijski uporabniki mobilne telefonije, saj dobivajo vsak dan na desetine neželenih sporočil. Trai je že pred tem sprejel omejitev za komercialne klice, ki jih lahko podjetja opravljajo le med 9. in 21. uro. Vendar pa so tekstovna sporočila uporabniki dobivali tudi zunaj te omejitve, med drugim tudi ob 3. uri zjutraj. Zato se je regulator odločil še za omenjeno omejitev pošiljanja sporočil.

Veliko ljudi v Indiji se zaradi klicev in sporočil počuti nadlegovano s strani telefonskih trženjskih podjetij. Ta namreč prek telefonskih klicev ponujajo praktično vse, od kreditnih kartic do nepremičnin.

Indija je sicer v preteklosti že večkrat poskušala omejiti telekomunikacijske družbe, ki uporabnikom pošiljajo različna sporočila. Eden izmed takih poskusov je tudi številka 1909, na katero lahko od leta 2007 uporabniki, ki ne želijo sprejemati neželenih klicev in sporočil, pošljejo SMS-sporočilo z vsebino "narodni ne kliči več".

Od decembra dalje bodo tisti, ki bodo na zgornji način omenjenim uporabnikom še vedno pošiljali neželena sporočila, morali plačati znatno višje kazni. Trai namreč ugotavlja, da se je število komercialnih klicev od uvedbe omenjene številke znatno znižalo, obratno sorazmerno pa se je povišalo število tekstovnih sporočil. Zdaj pričakujejo, da bo nova omejitev pripomogla tudi pri zmanjšanju tekstovnih sporočil.

Indijski trg mobilne telefonije raste najhitreje na svetu. Trenutno je namreč v Indiji že več kot 700 milijonov naročnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
27. 09. 2011 15.03
"...Tako indijski uporabniki ne smejo poslati več kot sto sporočil na dan..." in če pošljejo?
Martian
27. 09. 2011 11.02
še Nigerijcem omejiti število poslanih emailov...pa bo koj manj spama na svetu..
McClain
27. 09. 2011 10.02
Bil bi se zanimiv podatek o stevilu dovoljenih smsov za Slonokosceno obalo in Svazi.
Vandal2
27. 09. 2011 09.51
100 sporočil!? Jaz pošljem nekje 5 sporočil al kolko pa imam kartico že prazno... Majo pa keša ko blata potemtakem, verjetno vse za čike pa telefon zagonijo, zato pol pa sedijo ko klošarji.
biancawlf
27. 09. 2011 09.42
biancawlf
27. 09. 2011 09.26
joj, ma nehi jamrat! Kot da je slovenija cenzer univerzuma, drugo pa ne obstaja! Ti ne bi skodilo, da se malo sprostis in snames te tvoje plasnike z oci.
choco_muffin
27. 09. 2011 09.11
Me prav zanima, zakaj bi ta najbolj nepomembna novica kar jih je, sploh zanimala nas Slovence na slovenskem portalu?