Znanost in tehnologija

Imate shranjene kopije fotografij in dokumentov? Pazite, da ne ostanete brez vsega

Ljubljana, 31. 03. 2015 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če ste že kdaj ostali brez diska, na katerem ste imeli shranjene fotografije ali morda diplomsko nalogo, veste, kako zelo boleče je spoznanje, da so ti spomini za vedno izgubljeni. Varnostno kopiranje je edina rešitev, zato s tem ne odlašajte. Obstajajo virusi, ki vam zaklenejo podatke.

Morda se sliši nenavadno, a danes obeležujemo svetovni dan varnostnega kopiranja.  Že veste, kako zelo boleče je spoznanje, da so spomini v obliki fotografij za vedno izgubljeni? Podobno je z elektronskimi dokumenti, ki jih hranimo bodisi na računalniku, trdih diskih, telefoni ali tablicah. Slovenski strokovnjaki na SI-CERT zato opozarjajo, da moramo imeti pripravljen rezervni načrt, oziroma še danes poskrbeti za varnostne kopije oziroma »backup« najpomembnejših podatkov.

Vaši podatki so vredni 750 evrov

Pravo vrednost varnostnih kopij spoznamo šele takrat, ko ostanemo brez zelo pomembnih dokumentov, kot so med drugim diplomska naloga, finančna poročila, poročne fotografije, posnetki otrokovih prvih korakov in na primer službena korespondenca, pravijo. "Izguba podatkov ima lahko resne finančne posledice, ovrednotene na približno 750 evrov. Toliko namreč znaša odkupnina za dokumente, ki jo na primer zahteva izsiljevalski virus CTB-Locker," pojasnjujejo in dodajajo, da ravno v zadnjem času zaznavajo povečano število prijav, ki se nanašajo na izsiljevalske viruse Cryptolocker, Cryptowall, CTB-Locker in Synolocker. Gre za različice virusov, ki zaklenejo vse dokumente, odšifriranje pa ni mogoče brez zasebnega ključa, ki je v lasti storilcev. Ključ storilci ponujajo proti plačilu odkupnine, ki znaša od dva do štiri Bitcoine, kar trenutno znese nekaj manj kot 1000 evrov.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock

V 2014 več kot 300 prijav izsiljevanja

Kot pravijo na SI-CERT, izsiljevalski virusi niso nič novega. "V preteklem letu smo obravnavali več kot 300 prijav zaradi izsiljevalskega virusa UKASH, ki je računalnik samo zaklenil, datotek pa ni šifriral. Tokratne različice so veliko hujše, saj če žrtev nima varnostnih kopij, je plačilo odkupnine edina možnost za povrnitev dokumentov. Pravimo, da gre za izsiljevalske viruse na steroidih. Pred dnevi se je na nas obrnil slovenski pisatelj, ki je ravnokar dokončal 380 strani dolgo knjigo - potem pa je prišlo do okužbe z virusom CTB-Locker."

Nepriljubljeno, a nujno opravilo

Na centru SI-CERT izpostavljajo dve pravili pri izdelavi varnostnih kopij. Vedno ustvarite dve kopiji podatkov na dveh ločenih lokacijah. Drugo pravilo pravi, da ni dovolj le enkrat letno poskrbeti za kopije, poskušajte jih izdelovati sproti, ko ustvarjajte nove vsebine (dokumenti, fotografije). Strokovnjaki priporočajo, da se za backup uporabi medij, fizično ločen od računalnika in omrežja, npr. zunanji disk, ki se po izdelavi backupa iztakne iz računalnika. Več navodil so pripravili na portalu Varni na internetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Jeras
05. 04. 2015 20.33
Jaz pa nisem imel vdora ampak tehnično okvaro diska. iste posledice, izguba podatkov.
kmg
31. 03. 2015 19.55
+10
"Svetovni dan varnostnega kopiranja"??? A je mogoče se spomniti še kaj bolj neumnega?
johndoe35
31. 03. 2015 17.20
+5
jaz sem pa kupil stari disk pa sem vse kopiral iz računalnika disk pa spravil na podstrešje. enkrat na leto pač tako skopiram slike in boljše podatke
Kolani
31. 03. 2015 17.30
+14
In ko boš enkrat priključil ta disk, boš ugotovil, da je hin.
esq1
31. 03. 2015 17.47
+2
he he, jap padel bo izza špiravca na tla, samo kotar te še reši...
Mb128
31. 03. 2015 16.13
+3
Hja, vse takšne podatke se spravlja, če si pameten na externi hard disck oz. Usb ključ do njih, če že pa se dostopa samo če si off line. Drugače pa tisti externi hard disck oz. Usb ključ nista povezana na računalnik ko si on line. Če se držiš tega principa ti ne more škodovati nobena zlonamerna koda tega sveta.
mastablasta
31. 03. 2015 16.03
+0
kak domači oblak ali nas bi verjetno tudi bil ok. glavno da nima Windows nameščen :-)