Znanost in tehnologija

Hekerji izvedli največji napad do zdaj

Ljubljana, 04. 08. 2011 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalci podjetja McAfee so odkrili največji hekerski napad v zgodovini tovrstnega kriminala. Nepridipravi so vdrli v 72 organizacij po svetu. Med glavnimi osumljenci za napad so kitajski hekerji.

Od leta 2006 so nepridipravi prevzemali nadzor nad omrežji v ZDA, Kanadi, Koreji, Indiji in drugih državah sveta. Glavna tarča kibernetičnega napada so ZDA, ki so bile žrtev kar petletne operacije, imenovane Shady RAT, kot so jo po načinu nezakonitega vstopa v tujo mrežno infrastrukturo poimenovali strokovnjaki. Napad je bil izveden tako, da je nekdo znotraj organizacije prejel na videz povsem običajno elektronsko sporočilo z okuženimi priponkami v obliki Wordovega dokumenta, Excelove tabele ali datoteke PDF.

Hekerji so izvedli največji napad v zgodovini kibernetičnega kriminala. Napadenih je bilo 72 podjetij, vlad in organizacij. Med prizadetimi so tudi Združeni narodi.
Hekerji so izvedli največji napad v zgodovini kibernetičnega kriminala. Napadenih je bilo 72 podjetij, vlad in organizacij. Med prizadetimi so tudi Združeni narodi. FOTO: Reuters

Tako zagnani programi so v ozadju namestili prava orodja in omogočili nepridipravom oddaljeni dostop do baze podatkov v organizaciji. V podjetju McAfee so povedali, da stoji za napadom država, ki je ne želijo imenovati, po mnenju poznavalcev bi lahko napad zakrivili Kitajci.

V operaciji je bilo napadenih 72 podjetij, vlad in organizacij, kar 49 med njimi pa jih ima svoj sedež v ZDA, štiri v Kanadi, tri pa v Koreji in na Tajskem. Na listi prizadetih so še Japonska, Švica, Velika Britanija, Danska, Singapur, Hongkong, Nemčija in Indija. Med napadenimi so tudi Združeni narodi. Poleg državnih agencij in oborožitvene industrije (napadenih je bilo 13 podjetij) so bila tarča hekerjev podjetja v elektronski industriji, informacijska podjetja, satelitske komunikacije in časopisne hiše.

"Kar smo videli v zadnjih petih oziroma šestih letih, je prenos bogastva brez primere. Strogo varovane državne skrivnosti, zasebna elektronska pošta, dokumenti – vse je končalo v arhivih nekoga," je napad komentiral predsednik družbe McAfee Dmitri Alperovitch. Večina prizadetih je luknje v svojih sistemih že odpravila, še naprej pa ostaja vprašanje, komu in kako bi lahko koristila vsa množica podatkov v izmeri več petabajtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hyper
04. 08. 2011 19.25
Upam da bojo objavil vse socne skrivnosti ki jih jr sigurno ogromno. Za tem pa mogoce revolucija namrsto NWO. Lepa misel...
janez6b
04. 08. 2011 16.05
Se strinjam kakarot!
franceljtancelj
04. 08. 2011 14.52
A to so tisti, ki nimajo kaj za jest in nimajo nobenega znanja???
littleSister
04. 08. 2011 13.22
petabajtov :) to pa redko slišiš
User398398
04. 08. 2011 13.11
dokler škodujejo tistim , ki škodujejo nam... me popolnoma nič ne moti.