Znanost in tehnologija

Hekerji izklapljajo elektriko

Rio de Janeiro, 11. 11. 2009 04.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hekerji so med leti 2005 in 2007 napadli nadzorne sisteme brazilskih elektro distributerjev, kar je povzročilo obsežne izpade električne energije.

Obsežni izpadi električne energije v Braziliji v letih 2005 in 2007, ki so vplivali na milijone ljudi, so bili posledica kibernetskih kriminalcev, ki so napadli ustrezne nadzorne sisteme. Oblasti so hekerje sumile že ob napadih, saj niso ugotovili drugih sistemskih napak.

Potrditev je zdaj prišla s strani ameriških obveščevalnih služb. "Vemo, da so kibernetski napadalci skenirali tudi naše električno omrežje, v nekaterih drugih državah pa jim je uspelo povzročiti izpade omrežji, zato so se številna mesta znašla v temi," je namignil celo ameriški predsednik Barack Obama, ki je boj proti kibernetskem kriminalu v ZDA postavil med pomembne prioritete.

Hekerji so se tudi že lotili električnega omrežja v več kot 6-milijonskem Rio de Janeiru. Mesto bi bilo lahko še naprej tarča kibernetskih napadalcev, še posebej v času poletnih olimpijskih iger leta 2016.
Hekerji so se tudi že lotili električnega omrežja v več kot 6-milijonskem Rio de Janeiru. Mesto bi bilo lahko še naprej tarča kibernetskih napadalcev, še posebej v času poletnih olimpijskih iger leta 2016. FOTO:

Obama sicer ni navedel konkretne države, katere električno omrežje je bilo žrtev hekerjev, je pa ameriška televizija CBS potrdila, da so hekerji leta 2007 povzročili izpad elektrike v brazilski zvezni državi Espirito Santo. V temi se je znašlo več kot tri milijone ljudi. Nekoliko manjši incident so leta 2005 zakuhali tudi v Riu de Janeiru.

Da za električne mrke sumijo kibernetske kriminalce, so po objavi ameriških obveščevalnih podatkov potrdili tudi v brazilskem uradu za energetiko. Oglasili pa so se tudi iz Avstralije, kjer za nekatere nepojasnjene izpade električne energije prav tako sumijo hekerje. Ustanovili so posebno skupino, ki nadzoruje morebitne vdore v električno omrežje.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vi?an
12. 11. 2009 16.13
Vsaj zamlji dajo mal ''dihat''. Ne vidim nobenega kriminala tuki. Ko pa jokajo da nej ugašamo luči pa tralali pa tralala je pa dobr? G0 G33K5
kajnanaredim
11. 11. 2009 13.29
bababu.. kdo je rekel da ni noben umrl ? Ni tako nedolžno, povečajo se ropi , napadi in umori.. če zmanjka toka.
bababu
11. 11. 2009 08.28
jest mislim, da jo to smoteren poziv k varčevanju energije... Noben ni umrl, svetlobno onesnaževanje se je za trenutek ustavilo, privarčevalo se je kup energije,škodo so utrpeli le kapitalisti...
Katarina Ostran
11. 11. 2009 07.10
Niso krivi hekerji ampak kvazi IT podjetja brez naprednega znanja, ki zmagajo na razpisu in mislijo, da obvladajo zadevo postavitve strežnikov in nastavitve računalniške varnosti. Ta isti problem opažam tudi pri nas - na desetine nepotrebnih odprtih portov, preprosta gesla dolžine 8 ali manj znakov, direkten dostop brez kakršnihkoli certifikatov ipd. Če slovenski strokovnjak za računalniško varnost ne bi NLB-ju dokazal, da je njihov prvotni sistem Klik zelo nezaščiten, bogve kaj bi nastalo čez čas, ko bi pa to odkril kdo s škodoželjnim namenom. Se pa strinjam, da je napadalec (v tem primeru heker) vedno v nekaj odstotni prednosti, saj branilec ne ve kaj bo njegov naslednji korak.