Znanost in tehnologija

Google z 'realnočasovnim' iskanjem

San Francisco, 10. 12. 2009 05.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V rezultate iskanj bodo odslej sproti vključene sveže informacije tudi s spletnih dnevnikov, novičarskih strani in osebnih strani v okviru socialnih mrež, kot so Facebook, Twitter in Myspace.

Google želi na ta način zagotoviti, da bi posamezno iskanje s pomočjo njihovega iskalnega orodja uporabniku ponudilo rezultate, ki bi zajemali oziroma dajali čim bolj osvežen vpogled v čim večji del toka informacij, ki poteka prek svetovnega spleta.

To pa pomeni, da bodo med rezultati iskanj tudi sveži zadetki iz sveta blogov in osebnih strani v okviru vse bolj priljubljenih socialnih mrež. Te namreč s hitrim naraščanjem števila uporabnikov postajajo vse bolj bogat vir informacij, mnenj in novic. Google in drugi iskalniki zato nadgrajujejo svoja iskalna orodja, da bi ponudili čim bolj sveže zadetke tudi s tega dela spleta.

Google Search
Google Search FOTO:
YouTube, ki je v lasti Googla (kupil ga je pred tremi leti za 1,76 milijarde dolarjev), beleži rast prihodkov od prodaje oglasnega prostora, vendar pa kljub temu še vedno ni znano, ali je stran že dobičkonosna ali ne. Soustanovitelj in glavni izvršni direktor portala Chad Hurley je bil pripravljen povedati le to, da prihodki naraščajo, podrobnejših podatkov o njihovi višini ter o tem, ali je YouTube še dobičkonosen, pa ni želel razkriti.

Google je v ta namen sklenil partnerske dogovore z vodilnimi spletnimi socialnimi mrežami, vendar pa bo zadetke s strani na Facebooku in Myspaceu v svoje realnočasovno iskanje začel vključevati predvidoma šele v začetku prihodnjega leta. Zadetki s Twitterja in drugih spletnih strani so medtem že vključeni v tovrstno iskanje.

V primeru Googla bo sicer realnočasovno iskanje, ki je sprva na voljo angleški različici iskalnika, videti tako, da bo imel uporabnik po opravljenem iskanju na glavni strani z najdenimi zadetki  tudi poseben razdelek, kjer se mu bodo samodejno prikazovale najbolj sveže informacije in novice, povezane z izbranim iskanim pojmom.

Doslej je iskanje potekalo tako, da se je uporabniku po opravljenem iskanju odprla stran s statičnimi rezultati. To pomeni, da so bili rezultati v času izvedbe iskanja še najbolj sveži, z vsako nadaljnjo sekundo, ki jo je uporabnik porabil za njihovo pregledovanje, pa bolj zastareli. Dotok oziroma pretok informacij na spletu namreč poteka neprekinjeno. Prav ta tok pa želi ujeti realnočasovno iskanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.