Znanost in tehnologija

Google z lastnim brskalnikom

Mountain View, 08. 09. 2008 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google Chrome naj bi predstavljal resno konkurenco Internet Explorerju in Firefoxu. Novi brskalnik omogoča tudi zaganjanje zahtevnejših grafičnih in multimedijskih aplikacij.

Predstavitev brskalnika Chrome na sedežu družbe Google v ameriškem Mountain Viewu.
Predstavitev brskalnika Chrome na sedežu družbe Google v ameriškem Mountain Viewu. FOTO: Reuters

Zaenkrat je Google izdal poskusno različico brskalnika, ki ga je poimenoval Chrome. Beta različica je dosegljiva na naslovu http://www.google.com/chrome?hl=sl, kjer si lahko prenesete tudi različico v slovenskem jeziku.

Zaenkrat si je brskalnik mogoče prenesti samo na operacijski sistem Windows, kmalu pa naj bi bili na voljo tudi različici za Mac in Linux.

Google Chrome sicer temelji na odprti kodi, ključne prednosti novega brskalnika pa naj bi predstavljali hitrost in platforma, ki omogoča zaganjanje tudi zahtevnejših grafičnih in multimedijskih aplikacij. Osnova Chroma je posamezen zavihek, ki se odpre kot ločen proces v operacijskem sistemu.

Google Chrome je na voljo tudi v slovenščini.
Google Chrome je na voljo tudi v slovenščini. FOTO: POP TV

Poleg tega ima Chrome tudi pogon WebKit, nekakšen varčen izrisovalec HTML-ja, ki naj bi omogočal dobro razmerje med zmogljivostjo in zanesljivostjo. Brskalnik ponuja še nekatere druge praktične funkcije v “Googleovem stilu“: nov zavihek, pred kratkim zaprte zavihke, povezave do najbolj pogosto uporabljenih spletnih mest, nadzor zrušitev, možnost varnega brskanja ...

Po ocenah raziskovalne družbe Net Applications brskalnik Internet Explorer uporablja 74 odstotkov uporabnikov interneta na svetu, medtem ko ima Firefox 18-odstotni delež.

V Googleu so se za lastni brskalnik odločili tudi zato, ker želijo bolj izkoristiti nekatere lastne spletne aplikacije, kot so Picasa, Documents in Maps. Do njih je z novim brskalnikom mogoče dostopati preko enostavnih bližnjic. “Chrome bo dodal novo vrednost uporabnikom in hkrati spodbujal inovativnost na spletu," so med drugim zapisali na uradnem Googleovem blogu.

Brskalnik Chrome bo nedvomno predstavljal resno konkurenco Internet Explorerju in Mozilla Firefoxu. Analitiki menijo, da bi Googleov vstop na trg spletnih brskalnikov lahko pomenil tudi napad na paket Office. Če bi se Chrome izkazal s svojo hitrostjo in zmogljivostjo, bi lahko v prihodnosti predstavljal resno aplikacijo tudi pri obdelavi dokumentov, pošiljanju elektronske pošte, urejanju fotografij ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

___
12. 09. 2008 10.33
Butci še vedno na IEju visijo ker ne vejo da poleg \"Interneta\" na \"Namizju\" obstaja še en \"Internet\"
fiction@fiction.si
12. 09. 2008 00.45
jagodami: V8 je na novo napisan. Medtem ko tistega dela, ki skrbi za izrisovanje HTML-ja niso sli na novo pisati in so vzeli kar (staro) verzijo obstejecega layout engina WebKit. Malo novejsa verzija se uporablja tudi v Safariju, ampak dejansko vse skupaj ni ravzito v Applu. Korenine ima WebKit v KHTML projektu s strani KDE-ja. Zaradi odprte licence lahko to komponento kdorkoli vzame in po moznosti predela. Ampak sam prikaz HTML-ja dandanes se ne naredi celotnega brskalnika.
jagodaml
11. 09. 2008 11.00
@fiction kar se tiče V8 pogona za javascript naj bi ga vzeli od safarija, ker se po njihovih besedah dobro narejenih stvari ne dela še enkrat, če so ga pa kaj izboljšali pa ne vem
Jozsef
10. 09. 2008 20.35
JAZ SEM ZADEVO NALOZIL VCERAJ IN SEM ZADOVOLJEN. Nisem se raziskal vseh moznosti. Mi je pa koncept vsec. Enostavno. Uporabniku prijazno in dokaj hitro. Pri IE je vse prevec komlpicirano, vse prevec nekih gumbov in ikon nastavitev mali milion. Koncno dobra konkurenca MS. Se vidi da je Bill gates odsel iz MS in se zacenja monopol, vsaj na enem delu rusiti. Se dobrega proizvajalca za okna pa bo vse super, da ni samo nek diktat.
damirg@email.si
09. 09. 2008 00.47
dejstvo je da so google chrome napisal na novo iz nule, kot so rekli v svojem video posnetku na youtube. in je praktično za vsaj 50% na vseh področjih hitrejši od ostalih brskalnikov. da ne omenjam javascript, kjer vse prekaša za faktor 10.
fiction@fiction.si
09. 09. 2008 00.28
dejo123: Aha, en mesec ze uporabljas to. Zanimivo glede na to, da je prva beta razlicica izsla tocno en teden nazaj! :) Glede JavaScripta je V8 v Chromu dokaj revolucionaren in pospesi izvajanje skript. Tudi tista moznost, da neka spletna stran tece kot standalone aplikacija je kul. Pricakujem, da bodo ljudje za Gmail dodali svojo ikono na desktop in se bo potem vse skupaj poganjalo v Chromu, ampak ni pa tole za enkrat se resna alternativa Firefoxu.
Dejan Dejcy
08. 09. 2008 18.01
jz to uporablam že en mesec in ga nezamenjam za nč
valentina.zalig
08. 09. 2008 16.02
super stvar !
damirg@email.si
08. 09. 2008 15.59
chrome dela veliko hitreje kot IE7. praktično internet ne čaka več program da premelje strani, ampak program čaka na prenos iz interneta. verjemite da boste odstranili IE7 iz vašega računalnika po nekajdnevni uporabi chroma.