Znanost in tehnologija

Google v boju z velikani

Ljubljana, 04. 08. 2011 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko Googlu ni uspelo kupiti tisoč patentov propadlega podjetja Nortel in prodor na področje smartphone tehnologije, za svoj neuspeh obtožujejo združeno navezo med velikimi rivali.

V žolčnem izlivu gneva je glavni pravni zastopnik podjetja Google David Drummond obtožil Microsoft, Apple, Oracle in ostale konkurente zarotniškega oviranja pri še večji utrditvi položaja Googlove mobilne Android tehnologije na trgu, saj so z zakupom patentov bistveno povečali in prenapihnili ceno Android mobilnikov. Poleg nesmiselnih in previsokih stroškov za potrošnike bo po njegovem mnenju hlastanje za patenti upočasnilo razvoj tehnoloških inovacij.

Google si prizadeva vidneje poseči tudi na trg smartphone tehnologije.
Google si prizadeva vidneje poseči tudi na trg smartphone tehnologije. FOTO:

"Microsoft in Apple sta si bila vedno v laseh, ko pa sta skočila v isto posteljo, se človek enostavno vpraša, kaj se dogaja," je Drummond zapisal na svojem blogu. Skupno kampanjo Microsofta, Oracla, Appla in nekaterih manjših podjetij je označil za sovražno, konkurente pa obtožil prodaje ponarejenih in ukradenih patentov. Microsoft in Apple sta se združila, da bi prevzela patente v lasti programerskega podjetja Novell in propadlega telekomunikacijskega podjetja Nortel Networks Corp., združena pa sta iz igre izrinila podjetje Google, še dodaja Drummond.

Microsoftov svetovalec Brad Smith je Drummondove navedbe zavrnil na Twitterju z besedami: "Google navaja, da smo kupili Novellove patente, da se jih ne bi polastili na Googlu. Mar res? Ponudili smo jim, da bi na dražbi podali ponudbo skupaj z nami, a so nas zavrnili." Pri podjetjih Apple in Oracle obtožb ne komentirajo.

Google, ki se navkljub svoji nadvladi sooča s preiskavo domnevno kartelnega nadzora na trgu internetnih iskalnikov, si prizadeva prodreti na trg pametne oziroma smartphone tehnologije. Glavno oviro na začrtani poti jim predstavlja pomanjkanje intelektualne lastnine na področju brezžične telefonije, pred časom so bili deležni tudi tožbe s strani podjetja Oracle zaradi domnevne kraje patentov.

Glavna Googlova težava je pomanjkanje patentov.
Glavna Googlova težava je pomanjkanje patentov. FOTO: Reuters

Udarec več predstavlja tudi propadli nakup Nortelovih patentov, za katere so Apple, Microsoft, Research in Motion ter druga podjetja odšteli skupno 4,5 milijarde ameriških dolarjev. Google je na dražbi ponudil 3,4 milijarde dolarjev še pred združenim nastopom s podjetjem Intel Corp. Slednji so za nakup razvpitih patentov ponujali 3,1 milijarde dolarjev. Tudi skupni nastop na dražbi jim posla ni obrnil v korist.

Drummond je ob tem poudaril, da si prizadeva podjetje povečati svojo zalogo patentov. Kraljevi dragulj podjetja Google predstavlja iskalni algoritem, doslej pa se niso prekomerno posvečali patentiranju avtorsko zaščitenih izdelkov. Pred kratkim so kupili prek 1000 patentov od podjetja IBM.

Vodilno podjetje na področju internetnih iskalnikov se pogaja tudi za nakup InterDigitala, ki ima v lasti ključna dognanja na področju brezžičnih patentov, teh naj bi bilo več kot 8000, njihovo skupno vrednost pa Wall Street Journal ocenjuje na tri milijarde ameriških dolarjev.

Google se za uveljavitev Android tehnologije pravda z Microsoftom, Applom in Oraclom. Sodnih bitk za patente je vse več.
Google se za uveljavitev Android tehnologije pravda z Microsoftom, Applom in Oraclom. Sodnih bitk za patente je vse več. FOTO:

Sodnih bitk za patente vse več

Premena poslovne miselnosti sovpada s plazom tožb za patente, ki pretresajo celotno industrijo brezžičnih tehnologij. Pred leti so si prvaki prizadevali ohraniti svojo prednost pred novinci, kot je Google, ki je z Androidom vstopil na trg pred tremi leti.

Podjetje HTC je pred mesecem dni doživelo hud udarec, ko jih je ameriška trgovinska zbornica osumila kraje dveh Applovih patentov. Zaradi sodnega spora z Applom je Samsung prestavil zagon prodaje svojih najnovejših tabličnih računalnikov Galaxy v Avstraliji, saj naj bi južnokorejski elektronski gigant brezvestno kopiral iPhone in iPad tehnologijo.

Oracle pa toži Google, saj naj bi si v programu Android protipravno prisvojili Javine patente, ki jih je podjetje Oracle lani nasledilo s prevzemom podjetja Sun Microsystems. Prevzemov patentov naj bi bilo v prihodnosti še več, saj se za intelektualno lastnino s trgovanjem vse bolj potegujeta tudi podjetji IBM in Kodak.

Programska podlaga Android tehnologije predstavlja temelj za izdelovalce mobilnikov, kot so HTC, Motorola in Samsung. Tudi Nokia vse bolj prevzema androidno tehnologijo, ki je s tretjinskim tržnim deležem v svetovnem okviru tudi najbolj priljubljena smartphone platforma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ny152
06. 08. 2011 15.50
Google samo joka a poglejte malo koliko kapitala ima google in koliko apple in mocrosoft. Microsoft letošnje dobi okoli 20 milijard dolarjev, apple dobrih 15 milijard dolarjev, google pa samo 9 milijard. Google služi večino denarja samo od oglaševanja in to ne gre tako. Ker ne bo zmgal vojne proti gigantom, ker enostavno nima denarja da si lahko privošči vojno, zato pa joka in stoka ampak zgubil pa bo. hotu je met skype, micro mu ga je vzel, hotu je premagat facebook, tud to mi ni ratal. Google zgublja, ker igra preveč pošteno igro in če hoče preživet, se bo moru prilagodit in začet igrt umazano.
Super1337
06. 08. 2011 01.51
G-i-z-m-o 04.08.2011, 17:34 13 google si prizadeva prodreti na trg smartphone tehnologije? a se hecate? google je že na trgu smartphone tehnologije...android je najbolj prodajana roba na planetu! pa kje živite? -------------- res je na trgu smaphone tehnologije, ampak še nima kontrole na tem, in to bi rad google meu s tem ko bi kupil te patente....pol bi pa druge firme tožo ker kršijo patent tak kot apple oz bi zahteval pogoje za uporabo patentov... na kratko: Rad bi držal monopol nad smartphone tehnologijo... Do zdaj se je google kazal kot dobra firma, sedaj bo(če že ne) kaže prave zobe...ni nič drugačen od ostalih firm(Apple, fb, ...
Ny152
05. 08. 2011 21.14
Google je novinc kar se tiče računalništva, apple in microsoft sta na tem trgu že več kot 30 let in oba posamezno imata več denarja kot google, več kapitala in več donosa na leto skoraj za 2x več. Kaj šele skupaj. In microsoft in apple hočeta kos torte ki jo ima google in google bo zgubil ker apple in microsoft ne igrata pošteno in bosta pokupla vse kar je treba samo da google ostane brez in na sodišču ga bojo stožl tok časa, da bo ja google zgubljal čim več denarja. To kar pa se google pritožuje je jokanje ker so mu zadal udarec tam kjer boli, zdaj se ve kje je google ranljiv in upam da ga strejo čim prej.
bamsy
05. 08. 2011 11.28
HoS04.08.2011, 17:446 Hahahaahahah kdo je pa večji kot google??? Microsoft,Apple in Oracle.Pa saj ti piše.
Tadej1
05. 08. 2011 10.29
@Maja Pintar Kako bi lahko bila ta novica aktualna pred enim letom, če je Google to objavil šele včeraj??? Enkrat za spremembo so naredili korekten članek in še zgodaj so ga objavili (ponavad traja skor teden) podali so ti še dodatne informacije, zato lahko enkrat po dolgem času pohvalim avtorja, da se je potrudil pri pisanju članka.
Maja Pintar 1
04. 08. 2011 17.56
Katastrofa kakšne članke pišete eni...tole ni za nikamor. novica bi bila morebiti aktualna pred kakim letom!
HoS
04. 08. 2011 17.44
Hahahaahahah kdo je pa večji kot google???
G-i-z-m-o
04. 08. 2011 17.34
google si prizadeva prodreti na trg smartphone tehnologije? a se hecate? google je že na trgu smartphone tehnologije...android je najbolj prodajana roba na planetu! pa kje živite?