Znanost in tehnologija

Google se vzpenja

Mountain View, 15. 10. 2010 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spletni velikan iz Mountain Viewa je zadnje četrtletje končal z zavidljivimi rezultati poslovanja. Podobno kot Apple je tudi Google dosegel velik preskok s spletnimi vsebinami in tudi opremo.

Sicer Google ne proizvaja strojne opreme, vendar so posredno tudi mobilne tehnologije 'krive' za napredek in polnjenje blagajne. Letos naj bi se po nekaterih predvidevanjih Googlova blagajna napolnila s kar debelimi 30 milijardami ameriških dolarjev (21,4 milijarde evropskih denarcev), kar naj bi bilo kar lepo povečanje kapitala in morebitni nov vir razvoja programske opreme za naskok na tron.

Google
Google FOTO: Google

Sicer pa analitiki težko verjamejo, da bo Google lahko še rasel z 20 odstotki na leto, kot je bila to v zadnjih letih praksa. Vendar smo sedaj spet priča rasti delnic, ki je čez poletje sicer upadla, sedaj pa se vpričo napovedi novega operacijskega sistema Chrome OS in večanja popularnosti mobilnega operacijskega sistema Android vrednost delnic tega spletnega tigra spet podaja navzgor. Trenutno je delnica v okviru ameriškega borznega indeksa NASDAQ vredna skoraj 600 dolarjev (425 evrov).

Google sicer še vedno največ zasluži s spletnim oglaševanjem v sklopu svojega iskalnika. Vendar je delež oglaševanja na mobilnih napravah že dosegel zneske prek milijarde ameriških dolarjev, zato je jasno, da se bodo največje bitke za oglasni prostor med Applom, Googlom in Microsoftom začele prav ta tem področju. Google je zadnji, ki bo v ogenj poslal svoje sedaj še nedokončano žezlo – Chrome OS, ki pa bo na začetku namenjen notesnikom in 'netesnikom' (malim notesnikom).

Preberite si več o Chromu OS in njegovem skorajšnjem dokončanju. Bodo OSX, Windows in Linux platforme dobile še četrtega enakovrednega izzivalca? Preverite še, kakšni so četrtletni Googlovi poslovni rezultati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Delopst
18. 10. 2010 13.22
google je car sam poglejte si njihovo delovno okolje pa vam bo vse jasno