Znanost in tehnologija

10 milijonov uporabnikov Google+?

Ljubljana, 12. 07. 2011 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konec junija je Google predstavil svojo različico spletnega socialnega omrežja Google+. V kratkem času se je po nekaterih izračunih Google+ pridružilo že več kot 9 milijonov uporabnikov. Ste tudi vi med srečneži, ki so prejeli vabilo?

Socialna mreža Google+ je že dosegla skoraj 10 milijonov uporabnikov in bi lahko postala najhitreje rastoča mreža kadar koli. Število uporabnikov je neodvisni strokovnjak izračunal s posebno metodo. Iz ameriške podatkovne zbirke je vzel številne priimke in jih primerjal s priimki, ki se pojavljajo na Google+, in tako izračunal odstotke ameriške populacije, ki so se pridružili Google+. Nato pa je izračunal še razliko med ameriškimi uporabniki in ostalimi ter tako dobil še odstotke neameriških uporabnikov.

Google
Google FOTO: Google

Rezultat je: Google+ ima okoli 9,5 milijona uporabnikov po svetu, 2,2 milijona pa se je mreži pridružilo v zadnjih 32 do 34 urah. To je neverjetna rast tudi za giganta, kot je Google. Google podatkov, ki so jih pridobili neodvisni raziskovalci, zaenkrat ni komentiral, če pa to drži, bi Google+ lahko končno prevzel vodilno vlogo v spletnih socialnih omrežjih.

Kaj nudi Google+?

Konec junija je Google razkril svojo socialno mrežo, ki naj bi konkurirala Facebooku, Google+. V novo mrežo se lahko včlanijo le povabljenci, kar je po eni strani dobro, saj to, da se ne morejo pridružiti vsi naenkrat, pomeni, da obstaja manj možnosti, da se bo stran sesula.

Sicer pa Google+ uporabnikom omogoča, da spletne prijatelje razdelijo v različne "kroge" oz. omrežja ter tako odločajo, s kom bodo delili informacije, objavljene na svojem spletnem profilu. Novo družabno omrežje uporabnikom med drugim omogoča videopogovore, skupne klepete z več uporabniki ter deljenje informacij o lokaciji, kjer se nahaja uporabnik.

Google
Google FOTO: Reuters

Googlov podpredsednik inženiringa Vic Gundotra je dejal, da želijo z novim družabnim omrežjem prinesti "raznovrstnost in bogatost" resničnega življenja v spletno okolje. Ena izmed kritik Facebooka je namreč, da so uporabnikove informacije in objave dostopne vsem njegovim "prijateljem", razen če jih uporabnik z "razmeroma zapletenim postopkom" razdeli v različne skupine.

"Niso vsi odnosi v naših življenjih enakovredni," je dejal Gundotra. "V življenju določene stvari delimo s kolegi s fakultete, druge s starši, skoraj nič informacij o našem življenju pa ne delimo z našimi šefi," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
20. 07. 2011 09.03
aja država se da tudi preko IP ugotovit. obstajajo razni zastonjski programi za IP trace kjer se lahko vidi celo pot po kateri je uporabnik prišel do strežnika. ampak Google ali Facebook nimata nič s tem. to je pač način na katerega internet deluje.
mastablasta
20. 07. 2011 09.01
@mladsoncek20.07.2011, 01:521 mastablasta - ti si čudak. če bi blo to res ne bi na googlovem youtubu blo raznih : v vaši državi ta posnetek ne more bit predvajan ipd... kako ve u keri državi sploh sm halo? --- to se ugotovi s Cookiji (oz. piškotki po slovensko). HALO? Izklopi si jih, izbriši jih in probaj. ---- ta bedna uporabniška imena in gesla upisvat stokrat in tisokrat? mislm halo? spletna stran pozna IP naslov in ve kdo sm. to je use sam neka varka če ti pa kdo vdere pa spremeni geslo kaj pa pol? Če imaš dovolj močno geslo, uporabljaš programe ki odstranijo razne keyloggerje in če so gesla na računalniku na katerega dostopaš ustrezno zakriptirana (to imata menda oba tako Google kot Facebook) potem je ta verjetnost zelo zelo majhna. kot primer - v Braziliji so enemu pokvarjenemu politiku (a kateri ni?) hoteli organi pregona odkleniti računalnik. po 6 mesecih niso bili nič bližje razbitju gesla in na koncu so morali odnehati. IP naslov vidi vsak, ko se nanj priključiš. če te to skrbi moraš IP naslov skriti (zamaskirati) ali uporabiti proxy. če nekdo dostopa s tvojega IP na omrežje, še ne pomeni da si to ti. lahko je nekdo drug v gospodinjstvu ali če uporabljaš nekriptiran wi-fi je to lahko tudi nekdo drug.
Tadej Bu?ar
20. 07. 2011 01.52
mastablasta - ti si čudak. če bi blo to res ne bi na googlovem youtubu blo raznih : v vaši državi ta posnetek ne more bit predvajan ipd... kako ve u keri državi sploh sm halo? za facebook usaj usi vemo da je "nevarn" google je pa tiha voda... nimaš pojma kaj use se lah skriva za tem. kar se tiče prijavlanja je pa brez smisla. ta bedna uporabniška imena in gesla upisvat stokrat in tisokrat? mislm halo? spletna stran pozna IP naslov in ve kdo sm. to je use sam neka varka če ti pa kdo vdere pa spremeni geslo kaj pa pol? pol se lahko spletna stran sam dela neumnga da ne ve da si TI na TEM računalniku NAREDU to uporabniško ime. brezveze
mastablasta
18. 07. 2011 09.15
BitterMan14.07.2011, 00:19-1 @mastablasta - facebook zasebnost te moti, google pa ne? Edina razlika je, da google bolj agresivno zbira informacije o tebi, tudi ko nočeš, na facebooku ti pa ni potrebno nič objavit. Če se na primer prijavim v gmail, me avtomatsko prijavi na google stan, da niti ne omenjam agresije z merganjem profila v youtubu, itn...google je po moje bolj "nevaren" ---- Google jih zbira, vendar ne tako da bi drugi poznali tvoj ime in priimek. to morajo početi da lahko dajo relevantne oglase. če ne bi bi bit verjetno bili oglasi v glavnem glede povečanja moškosti oz. bi bili za uporabnike nezanimivi. in kako bi se potem google živeli? fora je v tem da google te podatke hrani in jih briše. facebook pa jih deli in njihov cilj je da bi jih še bolj delili in bi zasebno postalo javno. Kar se tičezdruževanja profilov je pa to logična poteza. zakaj bi moral imeti za vsako stvar svoje geslo in uporabniško ime itd itd. če so vse storitve (tudi you tube in picassa) od ene firme? bolj logično je da se enkrat prijavim in potem uporabljam njihove storitve.
aquauris
15. 07. 2011 14.23
Google je zakon, še posebej njihov moto: "Don't be evil".
Follow me
14. 07. 2011 19.26
Ma google je zakon.
wolfyy
14. 07. 2011 19.09
@BitterMan: ja mene moti FB zasebnost, v trenutku izbrskam vse podatke o tebi lahko ven. medtem ko na google boš o meni izvedel le ime in priimek ter spol, poleg tega da preko noči zjebejo nastavitve in lahko določen čas nekatere stvari vidijo praktično vsi. na g imam deljeno frende, najbolš frende, fax, tiste ki bolj tko poznam in tiste ki sploh ne poznam v resničnem življenju. poleg tega pa google ima vse moje podatke že cca 5 let, poleg tega pa google spoštuje zasebnost in slika, ki ti ni všeč bo takoj odstranjena! če ne verjameš stestiraj, jaz sem in sem dosegel, kar so vsi govorili, da ni mogoče BAN uporabnika, ki je sedel v sosednji sobi in se mi smejal, da ne morem nič naredit. @Dejan Pekar: FB na milijarde uporabnikov? kar sem nazadnje primerjal jih ima le okoli 60x več od google , pa google plus je komaj 14 dni v beta fazi. pametni prodajajte svojo zasebnost na FB, neumni jo bomo pa googlu zaupali, kjer navzven ni vidno nič :)
rider2000
14. 07. 2011 12.49
jz že uporabljam google če gdo rab povabilo naj pusti gmail morš bit str 18 let da lahko uporabljaš google
ironi
14. 07. 2011 12.28
Google boste lahko primerjali s številom uporabnikov napram Facebooku, šelle po nekaj mesecih in ne v štirinajstih dneh. Bodite objektivni komentatorji. Nisem uporabnik ne enega in ne drugega, pa vendar! Razmišljanja dalnjih, me ne zanimajo. Se pravi, ni potrebno celemu svetu izvedeti, da je nek američan izgubil en dolar( $).
BitterMan
14. 07. 2011 00.19
@mastablasta - facebook zasebnost te moti, google pa ne? Edina razlika je, da google bolj agresivno zbira informacije o tebi, tudi ko nočeš, na facebooku ti pa ni potrebno nič objavit. Če se na primer prijavim v gmail, me avtomatsko prijavi na google stan, da niti ne omenjam agresije z merganjem profila v youtubu, itn...google je po moje bolj "nevaren"
BitterMan
14. 07. 2011 00.15
Nič drugega kot modna muha. Bandwagon hopers...ko bo kaj novega, bo pa to popularno.
mastablasta
13. 07. 2011 10.38
google wave je bilo WT*?! Google = AWESOME!!!! Niso samo krogi (čeprav so krogi cool, ker vsi s katermimi komuniciram pa res niso moji prijateljI), problem Facebooka je da sploh nočejo varovati zasebnosti (oz hočejo da je vse javno) in kar naprej nekaj spreminjajo in potem si moramo ponovno nastavljat, da stvari vidijo samo omejen krog ljudi. dobra stvar pri googlu je tudi tagging, kjer dobiš sporočilo da te nekdo želi oznbačit na sliki in lahko to zavrneš. verjetno bodo kasneje tudi dodani oglasi zraven in strani podjetij ampak skoraj gotovo ne bodo tako moteči kot pri facebooku in predvsem bodo bolj relevantni (kot je to navada pri gogole ads). @Dejan Pekar Mogoče se zdi malo ampak tu je poudarek na rasti. google ima omejeno količino dostopov, amapk ima vseeno toliko novih uporabnikov...
kajkoda
12. 07. 2011 18.51
Ma ne vem no.Google mene še nikoli ni razočaral,tako da je verjetno,tudi ta zadeva dobra.Sam meni osebno,ta socialna omrežja ne dišijo.Saj za kontakt s prijatelji in znanci uporabljam mail,da bi pa od nekoga vsak korak spremljal,me pa niti ne mika.Še manj me pa mika to,da bi jaz po netu pisal o vsakem mojem koraku.
Nejc Novak 1
12. 07. 2011 18.49
Še ena bedarija več
janiijanii
12. 07. 2011 18.19
ne rabiš povabila, vsaj jaz nisem rabil! rabiš pa gmail ;)
Dejan Pekar
12. 07. 2011 18.01
Google 10 miljonov a Facebook na miljarde
yokerxdinterfan
12. 07. 2011 17.43
toj marketinška fora ki jim uspeva ker so omejili vstop valda usi hočjo povabilo...tko da tole bojo nadaljeval da dobijo spodobno število uporabnikov.....mi je pa bol kokr fb k maš folk u skupinah
brkomir
12. 07. 2011 17.43
top zadeva...ni zastonj dobil imena 'facebook killer' :D
murkecc
12. 07. 2011 17.21
Ko si zram, loh pošiljaš vabila po mili volji...
325kmh
12. 07. 2011 17.20