Znanost in tehnologija

Google: 'Nadzorujemo vsak vaš klik, podatke bomo predali policiji'

New York, 13. 08. 2010 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google ve, kaj gledate, kaj iščete, kdo so vaši prijatelji. Toliko o spletni zasebnosti! In ne, kot pojasnjuje šef spletnega giganta Eric Schmidt, ne bodo si premislili in zmanjšali nadzora.

Google ne namerava zmanjšati nadzora nad uporabniki spleta.
Google ne namerava zmanjšati nadzora nad uporabniki spleta. FOTO:

“Bilo bi prenevarno, da bi lahko ljudje na spletu počeli kar koli, pa ne bi bilo mehanizma, kako jih izslediti,” pravi. “Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, je človekova pravica, vendar zasebnost ni enako anonimnost. Če kdo želi zagrešiti zločin, se pač ne moremo strinjati, da ima pravico, da to stori popolnoma anonimno in ga zato tudi nihče ne preganja.”

Zbrani Googlovi podatki so tako na voljo vladam in pravosodnim organom, če se pojavi sum o nečednih poslih posameznika na spletu. Vse več uporabnikov pa skrbi, kaj bi se utegnilo zgoditi v prihodnosti, če bi podatki padli v napačne roke.

Podobne pomisleke imajo tudi uporabniki Facebooka, kjer so prav tako napovedali, da zasebnosti uporabnika ne bodo krepili, ampak prej obratno. Številni raziskovalci se zato ukvarjajo z idejami, kako v prihodnosti ljudi zavarovati, da jih 'neumnosti' iz mladosti na spletu ne bodo spremljale vse življenje. Podatki namreč na spletu trenutno nimajo roka trajanja, in ko ste vi že pozabili na neko objavljeno fotografijo ali zapisan stavek, splet še ni! Preberite zgodbe ljudi, ki so jim objave na spletu skoraj uničile življenje, kakšne možnosti varovanja in brisanja podatkov se napovedujejo za prihodnost in zakaj so vse glasnejši predlogi, da mi morala možnost tožbe 'facebook prijatelja', ki bi o vas objavil škodljive informacije, obstajati v zakonodaji.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Francek62
21. 08. 2010 13.28
+1
Če si bedak, res to klikaš brez, da bi bil prej na anonimnem strežniku ali na tor omrežju....Če obvladaš, se lahko le slikajo in sami sebe objavijo na Google maps...! jurjur 17.08.2010, 14:37 3 Francek:Ne vedo točno kaj delaš, vedo pa kaj si kliknil. In ko boš pomotoma na googlu kliknal na bomba, plutonij, sarin ali kaj podobnega, bodo sumljivi vsi v tisti hiši (pa morda še sosedje), ne samo tisti, ki je zares tipkal.
djdj
19. 08. 2010 12.37
Kdor bo hotel se bo že znašel. Plača "storitev" Hide my IP pa je.
pbx
17. 08. 2010 20.42
Čudno, da pol pedofilov ne ujamejo..
jurjur
17. 08. 2010 14.37
Francek:Ne vedo točno kaj delaš, vedo pa kaj si kliknil. In ko boš pomotoma na googlu kliknal na bomba, plutonij, sarin ali kaj podobnega, bodo sumljivi vsi v tisti hiši (pa morda še sosedje), ne samo tisti, ki je zares tipkal.
titovka
16. 08. 2010 20.39
se jih popolnoma nič ne bojim!!!!
mastablasta
16. 08. 2010 10.27
hmm veliko jih misli, da so vsi njihovi podatki shranjeni le na računalniku pri njih doma. malo se zamislite. tisti, ki ste diplomirali pred kratkim, če nič drugega lahko najdemo vašo diplomo na spletu. iz te lahko izdelamo psihološki profil oz. profil osebnosti. morda se lahko najde celo kakšna telefonska številka na spletu. od tam pa ni daleč do naslova, službe, tel. št. šefa itd. vse se da če se hoče in to z zelo malo truda. Stalking - a new kind of hobby :-P
Francek62
14. 08. 2010 20.05
Qrca vedo, kaj delam. Vedo le, kaj se dogaja na tistem računalniku v moji dnevni sobi, kdo pa je za tipkovnico, pa ne vedo!
Andrej Praznik 1
14. 08. 2010 12.30
Zehek
14. 08. 2010 11.20
andrej86: Čisto simpl - zakaj te lahko nadzirajo: zato, ker uporabljaš njihov proizvod. Če ga ni bi uporabljal, te ne bi nadzirali... Preprosto...
Martian
14. 08. 2010 10.51
popolnoma pravilno...npr. en primer..če nekdo po netu skoz išče pedofilske strani,je samo vprašanje časa,kdaj bo kaj poskusil v živo... kdor je normalen,dela normalne stvari se nima ničesar za bati...
totnhem
14. 08. 2010 10.24
GOOGLE marš na Drino.
IVO1965
14. 08. 2010 08.34
če tu gor napišeš kar ni ravno po godu našim veljakom, te tako ali tako že prej zradirajo, vsega kar si pa mislim, pa tako ali tako ne bom pisal na net, tako da.....
Darko32
14. 08. 2010 08.30
kronaburja 14.08.2010, 06:59 0 Za to pa obstaja Ip Changer!!! Pri googlu so loleki!! Obstaja toliko mehanizmov z katerimi je brkanje na spletu anonimno!! RAzni podatki preko spleta se izkoriščajo za nečedne posle. Že sam iskalnik je živo rešeto. Namreč če bi vpisal kode svojih plačilnih kartic in certifiate za poslovanje ter avtomatsko shranil gesla za lažje delovanje računalnika bi z takšnim početjem ogrozil svojo varnost. Vdore delajo predvsem tisti, kateri imajo interes priti do določenih podatkov. JAz ne rabim podatkov o tebi. Mislim, da tudi ti ne rabiš podatkov o meni. Žal ima intrnet tudi slabo plat in to je varnost.
Franc Zabukovec
14. 08. 2010 07.46
bemu, kaj bo pa zdaj ??? glih učeri sm eno po netu uprašal če je za stvar. se že bojim da je zanosila in me bo terjala za preživnino
melanhonija
14. 08. 2010 07.23
Dragi moji, nihče nas ne sili, da uporabljatmo internetne klepetalnice. Že ti komentarji, ki jih dajemo na 24 ur, niso zasebni in če bi napisala, da hočem npr. nekoga umoriti, me bi gotovo našli. Ostalih spletnih klepetalnic ne uporabljam, saj so moji zasebni podatki namenjeni samo meni in mojim, torej tistim, s katerimi jih lahko delim tudi osebno, ne preko spleta. Državne institucije pa imajo več kot dovolj drugih možnosti za vdor v našo zasebnost, v kolikor se jim zdi to potrebno in vse so "legalne".
Homosapijens
14. 08. 2010 06.59
Za to pa obstaja Ip Changer!!! Pri googlu so loleki!! Obstaja toliko mehanizmov z katerimi je brkanje na spletu anonimno!!
Andrej Jari?
14. 08. 2010 02.20
in kdo so oni da nas nadzirajo?Policija?S kako pravico me lahko ena firma nadzira?
WikiX
13. 08. 2010 23.45
Zaradi takih oslarij, padajo imperiji, prav Google bi moral to vedeti. Me res zanima, kako lahko kdo naredi kaj hudega, čez spletni iskalnik. Zdaj bo zanimivo slišati, kaj porečejo drugi, še posebej številna podjetja, ki tudi uporabljajo Goglove baze podatkov, narejene iz naših vnosov, vendar ne razkrivajo zasebnih podatkov. Sicer se na ta način širi tudi pedofilija ter teroristične mreže, vendar se mi zdi, da so obstajale že dosti prej in tudi brez tega, predvsem pa ne zlorabljajo otrok na iskalnikih in ne raztreljujejo vitrualnih stolpnic, niti ne začenjajo spletne vojne ali kaj takega. Zanimivo, pred tem nas ne zna zaščititi ne Google in nihče na svetu, pa je povsod sama cenzura. Z mašino Google se dogaja to, kar je bilo tudi za pričakovati. Iz Googlovih oblakov, nastaja prva umetna (nes)pamet in tudi oboleva zelo podobno človeški. Predvsem pa ničesar ne čuti, kot noben drug človeški konstrukt ali mašina. Zato se sprašujem, če ni to postalo prvo resno orožje za množično uničenje človeštva. Hudobije so naravni odziv, ki se mu skušamo vse bolj oddaljiti, s svojimi represivnimi ukrepi, vendar se vedno znova in v vseh pogojih, vrača v isti, stari obliki, ki se spreminja skupaj z nami. Nasprotno se dogaja z družbo, ki se čedalje manj razvija in vse bolj omejuje, zgublja vse več energije za nadzor same sebe. Najhuje je, da mutiramo v popolnoma nesposobna bitja, ki jim že logični program predstavlja avtoriteto, ki ji sledimo. Zdaj nas ta še vzgaja, kot zaostale otroke, iz česa je lahko zgrajen naš svet, koliko sme posameznik vedeti o njem. To spominja na prastare čase, ko je cerkev omejevala Biblijo, ki je bila preprost Google tedanjega časa. In enaka usoda čaka ta zadnji poskus omejevvamnja človeške svobode in pameti, ljudje ga bodo iztrgali iz rok Darphe ter ostalih osebkov, ga kopirali , prevajali in razmnožili, dokler ne bo dostopen slehernemu zemljanu in še čez. Z Mašino želijo zavladati svetu, jaz se ne bojim in če hočejo vojno, jo tudi imajo!!!
veselo-na-delo
13. 08. 2010 23.16
Pr men nič pametnega ne najdejo kot samo 24ur pa vizita.si in cekin.,in to mam vse. Če gogle nadzira. Me pa zanima kako pa niso mogli takoj najti totih ki so pošiljali toliko virosev po celem svetu pa vdirali v sesteme???A so uporabljal drug sistem???
M-teorija
13. 08. 2010 23.05
brancc13.08.2010, 10:195 ~za začetek bi se mogli izpisovati IP na teh vaših forumih in bi kultura izražanja bila popolnoma drugačna~ Tudi, če bi naj bila 100% zagarantirana varnost in skrivanje za nicki, ne bi škodilo, da dvignemo kulturni nivo izražanja. Kar se pa Googla tiče, pa verjamem, da naj bi njegovi predstavniki imeli moralno držo, bili pošteni in dobronamerni in ne zlonamerno izkoriščali informacij. Vendar je dovolj le ena insajderska ali pa zunanja zlonamerna kraja, pa gre vsa njihova skrivnost v maloro, skrivnost ki se jo lahko izkoristi ma milion in en način.