Znanost in tehnologija

Goljufi tudi na posredniških portalih

Ljubljana, 31. 08. 2011 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neprofiten in izobraževalen projekt Varni na internetu je namenjen najširši slovenski javnosti, njegov cilj pa je informirati spletne uporabnike o spletnih goljufijah, varnem spletnem nakupovanju in spletnem bančništvu.

Nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT je v tem letu začel program ozaveščanja o informacijski varnosti. Program poteka pod imenom Varni na internetu. Gre za neprofiten in izobraževalen projekt, ki je namenjen najširši slovenski javnosti, in katerega cilj je informirati spletne uporabnike o spletnih goljufijah, varnem spletnem nakupovanju in spletnem bančništvu.

Tipkovnica
Tipkovnica FOTO: M.K.

V SI-CERT opozarjajo na številne spletne goljufije, tudi prek posredniških portalov. Najbolj znan nepremičninski portal v Sloveniji so odkrili tudi nigerijski goljufi, opozarjajo in svetujejo previdnost pri ponudbah iz tujine.

In kako poteka goljufija?

Posredniški portal omogoča, da kupci stopijo v kontakt s prodajalci. Ko se nekdo zanima za vaš oglas, vam posredniški portal pošlje obvestilo s podatki potencialnega kupca. Če na poizvedbo odgovorite, vam goljuf ponudi preoblečeno nigerijsko shemo: preselil se bo v Slovenijo, trenutno pa dela v Iraku in preko vas želi investirati 19,6 milijona evrov. Ta denar vam bo nakazal, vi pa si lahko vzamete kar 30-odstotno provizijo! Če nasedete, boste ugotovili, da je najprej potrebno pokriti stroške odprtja računa, morda plačati podkupnino kakšnemu uradniku, da te milijonske zneske sprosti itd. Vaš nakazani denar pa bo seveda šel v žep goljufu.

V SI-CERT opozarjajo tudi na nezaželeno spletno pošto ter svetujejo, kako prijaviti slovenski 'spam'. Več o tem si lahko preberete na njihovi spletni strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 08. 2011 13.45
TO JE V SLOVENIJI ZAGARANTIRAN NAČIN UDOBNEGA PREŽIVETJA! SE SPLAČA OPONAŠATI VERJEMITE!
izotop
31. 08. 2011 12.49
Nc ni groza. Groza je to kar delamo mi afriki.
kurcvasgleda01
31. 08. 2011 10.26
aja pa še telefonsko ti dajo, da se lahko pogovarjaš z njo...je v nekem logoru in ne more ven...pa take finte
kurcvasgleda01
31. 08. 2011 10.24
al pa se ponudi ženska, ki potrebuje denar, da lahko dvigne 2 milijona dolarjev, ki jih je podedovala po dedku samo jih sama ne more dvigniti in potrebuje vašo pomoč...tudi potrdilo njenega odvetnika dobite...vse pa fejkano...groza
1984simon
31. 08. 2011 10.20
Haha pa poceni prodaja iphonov iz VB haha smo se norca delal :D d pridemo gor po robo in od takrt nobenga odgovora:D
vanillia_sky
31. 08. 2011 10.02
lesnikovsok.... Nemorš vrjet ampak jih je ZELO VELIK
lesnikovsok
31. 08. 2011 09.40
morš bit pa extra naiven da padeš na tako foro