Znanost in tehnologija

Francozi oglobili Google

Pariz, 19. 12. 2009 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nedovoljene digitalizacije knjig mora Google francoskim založnikom plačati 300 tisoč evrov. Če kazni ne poravna v mesecu dni, se bo znesek vsak dan dvignil za dodatnih 10 tisočakov.

Francosko sodišče je ameriškemu spletnemu velikanu Googlu odredilo, da francoskih knjig ne sme digitalizirati brez dovoljenja založnikov, in mu hkrati naložilo, da mora zaradi že storjene škode plačati kazen v višini 300.000 evrov.

Francoske založbe nasprotujejo Googlovi digitalizaciji knjig.
Francoske založbe nasprotujejo Googlovi digitalizaciji knjig. FOTO: iStockphoto
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je prav pred dnevi najavil, da bo vlada namenila 750 milijonov evrov za digitalizacijo nacionalnih zakladov, in obljubil zaščito francoske dediščine.

Z omenjeno razsodbo se zaključuje tri leta star primer, ki ga je sprožila ena največjih francoskih založniških hiš Les Editions du Seuil z obrazložitvijo, da je Google brez dovoljenja digitaliziral več tisoč njihovih del. Pariško sodišče je razsodilo, da je Google z digitalizacijo celotnih ali le delov knjig ter njihovo objavo na spletu kršil avtorske pravice v škodo že omenjene ter še dveh drugih založniških hiš. Zato mu je naložilo plačilo odškodnine tem trem založbam, ki so sicer v lasti skupine La Martiniere, v skupni višini 300.000 evrov.

V La Martiniere so sicer zahtevali 15 milijonov evrov odškodnine in obresti. Do tolikšne razlike prihaja, ker so tožniki trdili, da je Google reproduciral 10.000 knjig, medtem ko je sodišče nato svojo sodbo omejilo na le 300 del. Poleg tega mora Google plačati simbolično kazen v višini enega evra francoskemu združenju knjižnih založnikov (SNE) in francoskemu združenju pisateljev (SGDL).

Sodišče je ob tem Googleu dalo en mesec časa za izpolnitev zahtev in ustavitev digitalizacije francoskih knjig. Če se spletni velikan tega ne bi držal, mu za vsak dan neupoštevanja sodbe grozi 10.000 evrov kazni.

Iz Googlea so že sporočili, da se bodo pritožili na razsodbo, vendar pa bodo prenehali digitalizirati knjige založniške skupine La Martiniere in druga dela, ki jih zadeva francoska zakonodaja glede avtorskih pravic. Ob tem poudarjajo, da ta razsodba ne predstavlja napredka na področju varovanja avtorskih pravic, temveč predvsem nazadovanje z vidika pravic internetnih uporabnikov, ki želijo dostop do francoske in svetovne literarne dediščine.

Tožniki pa so po drugi strani mnenja, da je Googleova odločitev, da digitalizira knjige in jih ponudi prek spleta, nezakonita in nevarna ter škodljiva do založb, ki nimajo dovolj moči, da bi nasprotovale njegovemu dogovoru s knjižnicami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
22. 12. 2009 10.47
@Skyjumper Vse dogajanje v spletu se beleži. Vprašanje je če to kdo sploh obdeluje.
DrFake
19. 12. 2009 16.36
Kakor je Google (in tudi drugi iskalniki) lahko koristen, je istočasno lahko zelo nevaren, saj je njihov interes jasno razviden - najraje bi digitalizirali vsak atom na tem svetu in ustvarili digitalno matrico sveta in življenja. Kljub temu, da ima nešteto priročnih programov, nihče ne pomisli na to, da ko vtipka v iskalnik določeno idejo, ki še ni bila uporabljena, to lahko izkoristi nekdo, ki ima dostop do programske opreme iskalnika, ki seveda nikomur ne obljublja, da se vsi vpisani slogani na določeno mesto ne shranjujejo. Mala malica za programerje je vgraditi program, ki sortira pojme z manjšim številom zadetov, kar lahko določena oseba zlorabi in ukrade idejo osebi, ki je vtipkala v iskalnik določen pojem, ki še ni dovolj dobro pokrit na spletu. Seveda pa je neglede na koristnost storitve dokaj predrzno, da neko podjetje brez upoštevanja avtorskih pravic digitalizira izdelke. Lp, Sj
manylolzz
19. 12. 2009 13.44
hmm mislim da je to za google isto k bi bla za enga kazen za napačno parkiranje 10 centov :)
SheppardJohn
19. 12. 2009 12.18
lol ta sarkozy zadnc je zarad piratov tezil in je spusil upam da tud zdej
Spawn
19. 12. 2009 12.17
Kako točno jih pa nameravajo terjat? :P
Jože Pernek
19. 12. 2009 11.52
Spopad kavbojev in indijancev! Ko bo le zmagal?
goldy1234
19. 12. 2009 11.45
nevarnost a? Uporabljaš pa vrjetno njegove storitve a?
zuper
19. 12. 2009 11.40
edino pravilno - Google je največja nevarnost svetu po 2 svetovni vojni