Znanost in tehnologija

Facebook za večjo zasebnost

San Francisco, 23. 03. 2008 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Priljubljena spletna stran Facebook je svojim uporabnikom omogočila večji nadzor nad tem, kdo lahko vidi njihove osebne podatke.

Nadgradnja spletne strani Facebook bo uporabniku odslej omogočila, da svoje prijatelje kategorizira v več skupin, pri čemer bo njihov dostop do uporabnikovih osebnih informacij odvisen od tega, v kateri skupini se nahajajo.

Na spletnem portalu Facebook je registriranih že 68 milijonov uporabnikov.
Na spletnem portalu Facebook je registriranih že 68 milijonov uporabnikov. FOTO:

Pred uvedbo te nadgradnje nadzora nad zasebnostjo je vsak prijatelj, ki mu je uporabnik odobril dostop do svojega profila, lahko videl vse, kar je bilo v profilu objavljeno. Uporabnik je tako imel na voljo le dve možnosti - da določenim prijateljem zavrne dostop do svojega profila ali pa da svoje objave cenzurira.

Poleg tega bo 68 milijonov aktivnih Facebookovih uporabnikov lahko "prijateljem svojih prijateljev" dodelilo samodejen dostop do svoje osebne strani.

Facebook je sicer lani ujezil uporabnike prav na področju varovanja zasebnosti. Uvedel je namreč oglaševalsko orodje Beacon, ki je njegovim partnerjem omogočalo, da so sledili spletnim aktivnostim Facebookovih uporabnikov, nato pa njihovim prijateljem znotraj skupnosti na primer pošiljali sporočila, kaj so njihovi kolegi kupili prek spleta.

Ustanovitelj Facebooka
Ustanovitelj Facebooka FOTO: Reuters

Tovrstnemu načinu oglaševanja so številni uporabniki ostro nasprotovali, saj so ga razumeli kot hud vdor v njihovo zasebnost. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se je zato decembra lani javno opravičil uporabnikom za napake, ki so jih storili ob uvajanju Beacona, ter jim omogočil, da imajo večji nadzor na delovanjem tega orodja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matic Specto
28. 03. 2008 03.31
Ma ja saj ne rečem, sam nevem zakaj bi mogli to na veliki zvon obešati. To se dogaja vsak dan, in za tako 'novico' bomo zdaj zganjali pomp?
IvanaOrleanska
27. 03. 2008 11.36
Ja edino pravilno da so to uredil. Smo eni dobival čist brezvezna besedila in so nas kontaktirali vsi loleki po vrsti k so imeli cajt.
Matic Specto
24. 03. 2008 13.23
Jaooo in za to spremembo je treba novico narest. Nimate idej kaj pametnega napisat pol pa omenjate neke malenkostne spremembe v spletni strani, da o videu ki je poleg novice ne govorim. Smo ga že večkrat videli in se niti slučajno ne nanaša na tematiko članka. Kot tudi pri drugih vaih člankih.