Znanost in tehnologija

Explorer zelo ranljiv

Ljubljana, 11. 01. 2007 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Navkljub popravkom je bil Microsoftov spletni brskalnik ranljiv večino minulega leta, kar 284 dni.

Internet Explorer
Internet Explorer FOTO:

Strokovnjak za računalniško varnost je v svoji kolumni, objavljeni na washingtonpost.com, razkril zgodovino znanih ranljivosti in javno objavljenih popravkov za Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 6 (IE6)v letu 2006.

Po njegovih podatkih je bil v minulem letu, navkljub varnostnim popravkom, ki jih je za IE6 objavljal Microsoft, njegov brskalnik ranljiv 284 dni. Objava Internet Explorerja 7 novembra lani je prišla prepozno, da bi v lanskem letu vplivala na statistiko ranljivosti Microsoftovih spletnih brskalnikov.

Ranljivosti v brskalniku nepridipravi praviloma izkoristijo takrat, ko uporabnik odpre spletno stran z zlonamerno kodo, s katero izkoristijo varnostno pomanjkljivost v brskalniku, ki jim omogoča instalacijo zlonamerne kode (viruse, trojanske konje, vohunske programe) na uporabnikov računalnik brez njegovega vedenja.

Konkurenčni brskalnik Firefox je lani imel samo en primer javno znane ranljivosti, za katero ni bil objavljen popravek, pa še to samo za devet dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slavec
16. 01. 2007 12.02
dol z IE....... :) Sam že uporabljam Firefox že kar nekaj let....mislim da kake 4, ker ga je IE vedno nekaj sral. Na IE delam samo takrat, ko se mi spletna stran v FF ne prikaže pravilno, ali pa kaj podobnega. Sicer pa je to že prava redkost(nazadnje ko sem iskal neke update na microsoftovi strani(4mesece nazaj)). Sicer pa pri meni že trkajo Linuxi na ekran, sam 20dni še pa jih dam gor.
ernest83
15. 01. 2007 15.06
OpenDocument bi vse rešil, samo kaj ko ga MS ne bo zlepa sprejel. Explorer pa itak...mu ni pomoči.
Orb
15. 01. 2007 14.58
Zdej samo še prepričajte državno upravo, da bodo njene storitve delovale še z ne IE brskalniki. Sam brez uspeha pisarim in težim že več kot eno leto pa vedno ostane samo pri obljubah. Kmalu bo treba oddajat dohodnino. Kako naj jo oddam na primer iz Linuxa? Windowsov namreč sploh ne uporabljam.
civitasstain@gmail.com
14. 01. 2007 17.32
pri meni je Microsoft ze dolgo odbrenkal. Sam si kriv, ce ga se uporabljas in ubijas z njegovimi napakami.
tsiolkovsky@email.si
14. 01. 2007 10.46
Jah kdo pa je sploh še toliko nespameten oziroma toliko za svetom da bi ta zastareli in nevarni IE uporabljal. Že vrabci čivkajo o brskalnikih Firefox in Opera, ki sta precej bolj napredna in varna.
IT_kritik
12. 01. 2007 09.20
Ja sej za to obstaja dovolj dobr razlog mbbirdy. Investitorji, ki kupujejo delnice potrebujejo čimvečji dobiček. In prav tu lahko iščeš razloge za takšno slabo kvaliteto. Software prodajajo kot proizvod zato jih podpora zelo malo zanima. Resnici na ljubo menda so se z IE7 precej potrudli. Nekateri standardi, na kateri so bli v IE6 zanemarjeni so za IE7 precej dodelani CSS itd (v to jih je prisilila konkurenca). Word in win XP so res predragi za to kar ponujajo s tem se strinjam. Z tem denarjem bi lahko naredili bistveno večji napredek kot so ga. Ampak poanta pri vsem je to. Ko moraš slediti standardom pri datotekah in razvijati program okoli standarda se šele ustvari konkurenca na trgu. Če si torej želimo boljši Word Excel in podobno je potrebno zagotoviti konkurenco tako, da se uvede standard za tovrstne datoteke in povabi druge razvijalce, da sodelujejo na trgu. Ker je *.doc najbolj razširjen format in je njegov opis (kako se kaj glede napisano v datoteki izpiše na zaslon in list) precej nejasno opisan konkurence še dolgo na trgu ne bo. Kjub temu, si Microsoft zaradi obtožb nekaj trudi z objavljanjem svojega formata (ki je menda še vedno precej nejasen kljub temu da se potegujejo za ISO standard). Kakorkoli upam, da sm komu kaj razjasnil...LP
saso.fekonja@triera.net
11. 01. 2007 15.45
Tukaj se točno vidi microsoftov monopol. Kljub temu da microsoftov software že dolgo ne dohaja konkurenčnih firm, zaradi imiđa ki si ga je ustvaril na začetku ne propade...žalostno.
mbbirdy@gmail.com
11. 01. 2007 15.19
Hecno, je, da so prav Microsoftovi programi Word, IE uporabniku sila neprijazni, ob vsem tem denarju, ki ga imajo na voljo. Slovenci, ki imajo radi uporabniku prijazen program za brskanje, uporabljamo Firefox. In prav Slovenci smo v med prvimi tremi državami v Evropi po deležu uporabnikov FF-ja na državo. Imamo pamet.