Znanost in tehnologija

Email.si ne deluje, odgovorni molčijo

Ljubljana, 27. 02. 2009 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brezplačna elektronska pošta email.si že nekaj tednov ne deluje, v vodstvu podjetja pa so se zavili v molk. Zakon ne določa nobenih obveznosti ponudnika brezplačnih storitev.

“Meni še vedno ne dela e-mail. Ste se odločili, da postanete le blog ali se boste spremenili v vrsto Facebooka? Lahko bi nas vsaj obvestili, da ne boste več imeli normalnega mejla za izmenjavo elektronske pošte!“ To je samo eno izmed jeznih sporočil na forumu spletne pošte email.si, ki že več kot mesec dni ne deluje. Bralci so nam sporočili, da jim ob vpisu uporabniškega imena in gesla prijava spodleti oziroma če jim ta uspe, ne morejo normalno niti pošiljati niti sprejemati sporočil.

Z nekaj sreče se je sicer mogoče prijaviti v sistem, vendar pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte spodleti.
Z nekaj sreče se je sicer mogoče prijaviti v sistem, vendar pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte spodleti. FOTO: POP TV

Poskušali smo se prijaviti tudi sami. Najprej smo si sicer brez težav ustvarili nov račun in avtomatsko prišli v elektronski predal, ko pa smo želeli poslati poskusno sporočilo, je prišlo do napake in nas je preusmerilo na prazno stran. Očitno je, da imajo upravljavci tehnične težave, ki jih ne znajo odpraviti oziroma jih niti ne poskušajo, zato smo želeli stopiti v stik z njimi.

Molk email.si

Kdo pravzaprav upravlja z email.si, ni najbolj jasno. Brezplačna spletna pošta obstaja že več kot desetletje in je bila v začetku razmaha interneta izjemno priljubljena med Slovenci, njen prvi upravljavec pa se je pred leti zapletel v sodni spor (sicer v neki drugi zadevi, ki ni povezana s spletno pošto) in takrat je očitno prišlo vsaj formalno do spremembe upravljavca.

Po uradno dostopnih podatkih je podjetje Email.si, d. o. o., registrirano na naslovu Dunajska 5 v Ljubljani, zakonita zastopnica podjetja, ki se ukvarja tudi s spletno trgovino, pa je Janja Pevec. Večkrat smo poklicali v podjetje in želeli izvedeti podrobnosti. Oglasila se nam je prijazna gospa, ki je vsakič zatrdila, da trenutno ni prisoten nihče, ki bi lahko odgovarjal na naša vprašanja, in predlagala, da pustimo telefonsko številko in nas bo odgovorna oseba poklicala nazaj. Klica seveda ni bilo, ko smo še večkrat povprašali, kaj se dogaja, so nam povedali, da nas bodo že poklicali, če se jim bo zdelo, in da ne morejo komentirati zapletov.

Čeprav ima stran očitne tehnične težave, pa je na njej mogoče zaslediti celo aktualne oglase.
Čeprav ima stran očitne tehnične težave, pa je na njej mogoče zaslediti celo aktualne oglase. FOTO: POP TV

Uporabniki so, sodeč po sporočilih na forumu, ki se jih je nabralo že več kot 600, razjarjeni predvsem zato, ker jih ni nihče obvestil o napaki, na spletni strani ni niti nikakšnega obvestila o morebitnih tehničnih težavah. “Sem razočaran. Očitno bom izgubil številne podatke, ki so ostali v strežniku. Bojim se, da morda ne bom nikoli več mogel do njih,“ je v sporočilu, ki ga je poslal na naš naslov, napisal eden izmed uporabnikov.

Ponudnik brez obveznosti?

Naš bralec je zapisal, da se je za pojasnila poskušal obrniti tudi na različne inšpekcije, vendar neuspešno. Očitno so se v vodstvu Email.si dobro zavarovali, saj je v pogojih uporabe med drugim tudi zapisano, da lahko kadar koli brez predhodnega obvestila umaknejo storitev brez posledic za njih. V pogojih uporabe med drugim tudi piše: “Uporabnik se strinja, da podjetje Email.si, d. o. o., z njim povezana podjetja in nameščenci teh podjetij niso odgovorni za morebitno škodo, ki bi lahko nastala kot posledica uporabe storitev Email.si, vsebine pridobljene s storitvami Email.si, in napačnega delovanja ali nedelovanja storitev Email.si.“

Inšpekcijske službe so tudi na naša poizvedovanja pojasnile, da za nadzor tovrstne brezplačne storitve ni nobene podlage. Na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) so pojasnili, da glede na to, da gre za brezplačno spletno elektronsko pošto, zakon o elektronskih komunikacijah ne ponuja nobene podlage za nadzor nad opravljanjem takšne storitve. “Ponudnik Email.si torej s tem, da je prenehal ponujati storitev spletne pošte (ali pa ima vsaj težave pri tem), ne kši zakona o elektronskih komunikacijah,“ so pojasnili v Apeku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KILLuminati23
06. 03. 2010 02.19
Micho95
29. 11. 2009 12.29
Dejte prosim E-mail nazaj zrihtat!
Menardi
09. 11. 2009 14.44
To kar so naredili vsekakor nima primera. Pa bi vsaj domeno prodali najboljšemu ponudniku. Sem prepričan da bi jo kdo znal bolje iztržit :(
kess1
06. 10. 2009 23.11
kolk sm jest odzadej, sm dons hotu mal počekirat če še kako pošto na email naslov dobivam in pol zvem za takole ukinitev...mislim sm pa kar brez besed..., ampak če tolk časa nism rabu te pošte, pol že ni tko pomembno!
drekec_pekec
24. 06. 2009 23.02
+1
Samo eno obvestilo bi napisali, da se email pač ukinja in rešeno. Tako pa, glede na to, kako neprofesionalno, jebivetrsko in brezvestno so se pokazali do svojih uporabnikov, je čisto prav, da jih je povozila konkurenca. Za take je pa čisto prav da jih povozi konkurenca, bi pa prej kaj naredili da jih ne bi. Konec koncev pa kljub gmailu, so imeli pe vedno veliko uporabnikov. Upam, da bo tudi njihovo spletno trgovino Solo povozilo. Tam (na podlagi te izkušnje z njimi), ne bi kupil niti kruha, pa če bi to bila zadnja štacuna na svetu. Prav jim je.
just_dance
05. 06. 2009 20.08
js sm fuulll jezna...ka vse sm mela js gr na tti pošti...ko bi vsaj tto pošto tk naredli da bi poslali na tvoj rezervni mail..(ko si ga mogo ob registraciji poslat)..ponavadi vsaj to nardijo...da usmerijo pošto na drug email...grrr
LexLuthor
20. 05. 2009 11.56
nikoli ni delovali prav v redu, sedaj pa potop. Drugega itak ni bilo za pričakovat
Audy
10. 03. 2009 11.42
Zdej jim že cel sajt ne dela "504 Gateway Time-out".
ddrej
06. 03. 2009 14.48
Pa seveda nasvet vsem, ki jamrajo da so zgubili podatke. Ker nič ni 100% zanesljivo so za to backupi. Backup mailov se preprosto naredi da uporabite clinet (outlook, thunderbird ) in si občasno vso pošto potegnete na svoj računalnik, uporabljate pa brez problema web odjemalec, kjer po mili volji brišete pošto. Tako vam ne zmanjka prostora na strežniku in nezgubite (vsaj ne tako hitro ) pošte, pa najsi bo to email, yahoo, gmail ali kaj koli drugega. Seveda po potrebi daste te podatke v pečico pri 170 stopinjah celzija za 10 minut. (spečete na CD :-) ) Odgovornost za vaše podatke nosite samo vi in nihšče drug, še posebej ne ljudje na kakšni brezplačni storitvi.
ddrej
06. 03. 2009 14.20
@miha_321 a še nisi slišal za T2? 1Gb = 1000€ Moje mnenje je da email ni imel takšne povezave.
xcentric
06. 03. 2009 09.26
+1
kot je bilo že napisano, nekateri smo uporabljali email.si, ker je bil eden prvih ponudnikov pri nas za e-pošto. takrat, se o gmailu pri nas še slišalo ni, tako, da je ta reklama in naviranje zanj tako butasta in čisto odveč. moram reči, da mi je email.si mnogo let brezhibno in brez problemov deloval, tudi ni bilo nobenih težav, kot nekateri pišejo, da je bil počasen ipd. jaz se jim zahvaljujem za dolgoletno delovanje, bi pa res lahko na bolj korekten način zaključili to njihovo delovanje.
Devi_
04. 03. 2009 13.04
+1
Vidm, da vas je večina tuki kot ene kokoške, k sam kokodakate 'gmail, gmail!' Email.si je bil moj prvi mail k sm bla še froc in od marsikje še zdej tja pošto dobivam, zato ga še zmer uporabljam in kaj je pr tem tok smešnga?! Sej to še ne pomen, da je to edini mail k ga uporablaš... Ne bit tok 'zajebani' s tem gmailom prosm, ker delujete res patetično.
littleSister
04. 03. 2009 10.18
ce je pa free ... sej google lahko nardi isto...
pipilongstock
04. 03. 2009 06.07
Usi, k pametujete, nej gremo na gmail: smo že šli daleč nazaj! Ponavad je to naš star email, na katerega pa vseeno dobivamo kaj pošte ane?!
fiction@fiction.si
04. 03. 2009 00.45
Hm pomoje pa niti ne bi rabil tako hude povezave za email. Kolokacijo dobis ze za 90 EUR / mesecno server recimo ene 1000 - 2000 EUR (enkratno) nekaj denarja za redno vzdrzevanje, domeno itd. Jasno, je nekaj stroskov, ampak sigurno pa ne nekaj tisoc evrov na mesec, kvecjemu par sto). Razen, ce bi res nekaj razvijali. miha_321: Ne morejo necesar, kar so zastonj ponujali, za nazaj obracunati. Njihova ideja je bila uspeti z reklamami (ki bi lahko pokrile stroske in celo prinasale dobicek). Cisto verjetno je tudi, da bi jim uspelo (kot jim je uspevalo v preteklosti), problem je samo, da se je v zadnjih letih pojavilo precej vecjih in boljsih ponudnikov. Veliki igralci ala Google imajo prevec diska in lahko ponudijo prakticno neomejeno prostora. Da ne govorimo o tem, da imajo miljardni budget s katerim prakticno ne mores konkurirati. Ce imas neko zanimivo idejo, lahko upas na to, da jo bodo odkupili. V primeru da ne in Google zacne sam nekaj razvijati, bo sigurno resitev kmalu boljsa od tvoje (oni si lahko privoscijo vrzti kaksen miljon stran za to da vse do potankosti dodelajo, medtem ko si ti ponavadi ne mores). Manj uporabnikov -> manj prihodkov od oglasov -> manj denarja -> slabse storitve -> se manj uporabnikov V ta krog se je ujel email.si. Drhal: Ja, ti nisi email.si nicesar dolzen, ampak tudi oni tebi niso nicesar dolzni. To je point. Za tebe je to bilo to v bistvu darilo (sicer povezano z oglasevanjem, ampak vseeno).
Drhal
03. 03. 2009 15.36
miha_321: Hude obtožbe brez utemeljitve. Jaz, med drugimi, namreč nisem email.si dolžan NIČESAR tko d ...JUST STFU.
yeyo.white
03. 03. 2009 09.52
1Gb/s = cca 1Keur
miha_321
03. 03. 2009 00.29
Pogovarjate se tle gor kot da vam je email.si kaj dolžen. Vi ste njim dolžni. Bognedaj da obračunajo kdaj te email storitve. Ljudje se sploh ne zavedajo da se to vrti vse okol denarja. Ena gigabitna povezava za te strežnike jih sigurno pride krepko 4000€ mesečno da se o ostalih stroških ne govori. In zdej zberi tolk denarja od tehle par reklamic gor na strani. mesec za mesecom zato da si mularija pošilja brezvezne filmčke in vice.
___
02. 03. 2009 11.30
Saj imate gmail.com, kaj ne deluje? Če ste idioti pa uporabljate napačno prijavno stran email.si je vaš problem.
IT_kritik
02. 03. 2009 11.17