Znanost in tehnologija

EK za znižanje glasnosti mobilnih telefonov

Bruselj, 28. 09. 2009 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
12

Evropska komisija meni, da bi morali proizvajalci mobilnih telefonov in glasbenih predvajalnikov zmanjšati njihovo glasnost. Jakost teh naprav naj bi namreč škodila zdravju.

Evropska komsarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva
Evropska komsarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva FOTO: Reuters

Evropska komisija je pooblastila evropski organ za določanje standardov CENELEC, da pripravi nove standarde za tehnično varnost prenosnih glasbenih predvajalnikov, so sporočili iz komisije. Predlog bo prinesel varnejše privzete nastavitve pri predvajalnikih ter opozorila o škodljivih učinkih izpostavljenosti pretirani glasnosti.

"Glasnost na mp3-predvajalnikih je zlahka mogoče nastaviti na raven, ki škodi sluhu. Še posebej mladi, ki poslušajo glasbo na visoki glasnosti tudi po več ur tedensko, se ne zavedajo, da lahko s tem ogrožajo svoj sluh," opozarja evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva.

Glasnejša nastavitev bo še vedno možna, a z opozorilom

Uporabniki se bodo lahko še vedno odločili za glasnejšo nastavitev, vendar jih bo naprava pri tem jasno opozorila na tveganja. Predlog zajema vse prenosne glasbene predvajalnike in mobilne telefone z možnostjo predvajanja glasbe, privzeta nastavitev naj bi bila pri 80 decibelih.

Varna uporaba je odvisna od časovne izpostavljenosti in glasnosti, pri čemer komisija navaja, da izpostavljenost pri 80 decibelih (običajen pogovor naj bi bil glasnosti 60 decibelov) naj ne bi presegla 40 ur na teden, pri 89 decibelih pa ne pet ur na teden.

iPod
iPod FOTO: Reuters

Ocena komisije: Okvaro sluha tvega od pet do deset odstotkov uporabnikov

Znanstveni odbor za nastajajoča in novo opredeljena zdravstvena tveganja EU (SCENIHR) je oktobra lani opozoril, da poslušanje glasne glasbe na prenosnih glasbenih predvajalnikih daljše obdobje lahko vodi k trajni okvari sluha. Po oceni komisije tovrstno okvaro tvega od pet do deset odstotkov uporabnikov, ki glasno glasbo običajno poslušajo več kot eno uro na dan. Tako je tovrstnemu tveganju v EU izpostavljenih do 10 milijonov ljudi.

Veljavni standardi v EU ne določajo najvišje ravni glasnosti niti ne zahtevajo posebnega označevanja glede glasnosti, predpisujejo pa, da mora biti v navodilih za uporabo tovrstnih naprav posebna izjava, ki opozarja na učinke izpostavljenosti visoki glasnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sprajt
29. 09. 2009 17.02
Naj raje znižaje glasnot svojih gobcev pa plače pa naj pol gnjavijo za take nepomembne stvari kot so glasnot Mp3 predvajalnikov...
xyxyz
28. 09. 2009 20.08
Vsi morajo kupit Dormeo!
xyxyz
28. 09. 2009 20.05
Vsakemu evropejcu dolocit koliko soncnih zarkov lahko uporabi.Zastita proti koznemu raku.
JansaTajkun
28. 09. 2009 20.03
Kaj ste čudni mal usi skp, pač mladina se ne zaveda te nevarnosti in čez 30 let jih bo 10 % gluhih. Se strinjam z evropsko komisijo
borzi33
28. 09. 2009 19.50
pa kvaj zvm a se vam je čist zmešal.že tko si nekateri želimo čim bolj glasnost telefona zj bodo pa še zniževal. Nj pa dajo bl potih glasnost tistga k ga mot.
LomilkaSrc
28. 09. 2009 19.04
namesto da se ukvarjajo s takimi neumnostmi naj raje poskrbijo za gospodarsko rast
gozdar1
28. 09. 2009 18.55
Se dobro , da se EU institucije ukvarjajo s pomembnimi vprasanji.
introin
28. 09. 2009 18.49
Evropska komsarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva! Na sliki zgoraj je kot nepotešena ženska, kot ona naša za kajenje v stanovanju, takim bi blo treba prepovedat sodelovanje v vseh komisijah, kaj šele biti predsednica!
introin
28. 09. 2009 18.47
No in to mi plačujemo!!! Verjetno sedijo in študirajo, le v kaj se bi še vtaknili? Tja pač pridejo odpisani politiki, kdo so pa ti pa tak vemo, ko ga nimaš več kam potisnit, obljubljali so pa na veliko. Naj pridejo pogledat, se mi zdi, da so letos ptice tudi preglasne, naj jih dajo malo na manj, predvsem vrabčki so bili leto glasni barabe male, škodijo mojemu zdravju!
siFBI
28. 09. 2009 18.33
Kaj se res nimajo s čim bolj pametnim za ukvarjat. Glasnost se lahko nastavi. Zgleda, da so nekateri evropejci nepismeni in ne znajo brat navodil, ki so priložena telefonu. Edin, če se bojijo, da se bodo njihove bedarije, ki jih kvasijo vsak dan preveč slišale naokoli.
polnjenapaprika
28. 09. 2009 18.18
še posebej ko ti kašna koza pere možgane
Audy
28. 09. 2009 17.04
Musko mi je bolje poslušat na kvalitetnih zvočnikih doma al pa v avtu. Te male slušalkice so zlo tko-tko.