Znanost in tehnologija

Einstein reinkarniran kot robot

Austin, 04. 03. 2009 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred več kot petdesetimi leti umrli legendarni znanstvenik in fizik Albert Einstein se vrača kot robot. Reinkarniranega Einsteina poganja 31 motorjev, robot pa prepoznava tudi čustva.

Robot, ki je vizualno zelo dobra Einsteinova kopija, seveda nima tako genialnega uma kot legendarni Nobelovec, vseeno pa je eden doslej najbolj popolnih t. i. humanoidnih robotov. Robot Einstein prepozna človekove emocije in nanje reagira, za pogon različnih motoričnih lastnosti pa ima vgrajenih 31 motorjev.

Njegova koža zelo spominja na človeško, izdelana je iz posebnega materiala, ki omogoča tudi prepoznavne geste na obrazu. Seveda robotski Einstein tudi vizualno močno spominja na velikega znanstvenika: razmrščeni lasje in sivi brki so več kot zgovorni.

Robot Einstein
Robot Einstein FOTO:

Robot je visok 137 centimetrov in tehta 60 kilogramov, v podjetju Hanson Robotics pa so se za njegovo izdelavo odločili, da bi razbili nelagodje, ki ga pri večini vzbujajo ljudem podobni roboti. Želijo preseči tudi strah o morebitnem spopadu oziroma vojni med roboti in ljudmi, kar je bilo na primer prikazano v filmu Matrica. Robot Einstein naj bi tako na simbolični ravni dokazoval, da si stroji ne bodo podredili ljudi, temveč bodo človeštvu predvsem v pomoč.

"Zelo pomembno je, da razvijemo stroje, ki so sposobni vživljanja v ljudi, stroje, ki lahko zaznajo človekova občutja. Če bodo roboti postali tako inteligentni kot ljudje, je pomembno, da jim vgradimo tudi čustveno komponento. Le tako bodo lahko svoje znanje izkoristili v dobrobit ljudi," razmišlja David Hanson, ki je za ameriško podjetje Hanson Robotics ustvaril robotskega Einsteina.

V robota je vgrajen softver, ki omogoča prepoznavanje različnih človekovih razpoloženj: žalosti, jeze, strahu, sreče, zaskrbljenosti … V podjetju načrtujejo, da ga bodo začeli proizvajati v večjih serijah, saj bi lahko postal priročen domači pomočnik, ki mu ne bi bilo tudi vseeno, kako je z njegovim lastnikom.

Čakamo na prve praktične odzive. Za robota Einsteina je treba trenutno odšteti 75 tisoč dolarjev, proizvajalec pa ocenjuje, da bi ob večjih serijah njegova cena lahko padla tudi na dosegljivih 200 dolarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabinaema
08. 03. 2009 21.41
ta Einstein meni zgleda kot tranvestit
CerealGuy
08. 03. 2009 16.35
To tak hudo ni cool.
Martin Sonc
06. 03. 2009 23.09
a ste resno napisal SOFTVER ?!
brane.sar@gmail.com
05. 03. 2009 10.47
Kokr v reklami: " Kje si sosed" , in ni mu vseno kako je z njegovim lastnikom : ) ta je dobra. Pol mu pa pojamraš in .....? me prou zanima kva se komentira pod temu člankam :)
klemen1232
04. 03. 2009 07.55
A niste zadnjič napisali, da je ZADNJO TEORIJO NAPISAL PRED VEČ (pazi to, VEČ) KOT STOLETJEM IN POL? Tokrat se niste zmotili, vendar bi ti članek lahko vsaj POPRAVILI!
Rubio
04. 03. 2009 07.27
GreenOasis haha...
Tristokosmatih
04. 03. 2009 07.12
HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHAHAHHAHHA..
GreenOasis
04. 03. 2009 07.08
U, sedaj bo Enistein lahko razvil spet kakšno novo formulo! Mogoče kakšno glede recesije! Ali pa za rešitev medsebojnih sporov med Hrvati in Slovenci!