Znanost in tehnologija

Odprta vojna med Facebookom in Googlom?

Washington, 12. 05. 2011 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./D.L.
Komentarji
14

Facebookov načrt, da bi diskreditiral Google, je spodletel, saj je podjetje Burson-Marsteller, ki je bilo zadolženo za podtikanje negativnih zgodb, potrdilo identiteto naročnika.

Google
Google FOTO: Google

Facebook je najel znano agencijo za odnose z javnostmi Burson-Marsteller, da bi v medije "podtaknili" negativne zgodbe o Googlu oziroma o njegovi politiki do zasebnosti. Načrt pa ni uspel in še enkrat se je izkazalo, da kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Facebook so razkrinkali, agencija pa je nato tudi javno priznala, da je res njihov naročnik.

Googlova aplikacija Social Circle naj bi kršila zasebnost uporabnikov in uredbe v nekaterih ameriški zveznih državah. Na podlagi te informacije je Facebook poskušal Google diskreditirati. Najeli so agencijo za odnose z javnostmi, ki je imela nalogo, da podtika negativne zgodbe o omenjeni aplikaciji.

Facebook je pri tem želel ostati anonimen, a težava se je pojavila, ker so pri Burson-Marstellerju ugotovili, da se tak način dela ne ujema z njihovo politiko. Agencija je zato kampanjo proti Googlu prekinila in potrdila, da je za vsem stalo družbeno omrežje Facebook. V izjavi za javnost pa so zapisali, da bi morali ponudbo že na začetku zavrniti.

"Zdaj lahko potrdimo, da smo prevzeli nalogo za stranko, ki je zahtevala, da ostane anonimna, in sicer na podlagi tega, da naj bi naročili le, naj javno dostopne podatke potegnemo na dan tako, da bi jih lahko nato neodvisno in brez težav objavili vsi mediji," so sporočili iz podjetja in dodali, da vsi podatki, ki se pojavijo v medijih, odpirajo pomembna vprašanja, kot na primer, ali so jih mediji preverili pri neodvisnih virih.

Oglasil pa  se je tudi Facebook. Sodelovanje z agencijo so priznali, a hkrati poudarili, da so delovali v javnem interesu. "Želeli smo potrditev informacije, da ljudje niso pristali na to, da Google Social Circles zbira in uporablja podatke z njihovih računov na Facebooku in drugih servisih, tako kot tudi Facebook tega ni dovolil. Najeli smo Burson-Marsteller, da bi se osredotočil na to temo in uporabil javno dostopne informacije, ki bi jih lahko mediji tudi neodvisno preverili,“ so zapisali v elektronskem pismu, ki so ga poslali reviji Computer World. Niso pa odgovorili na vprašanje, zakaj so želeli biti anonimni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stres Melodie
19. 05. 2011 15.21
dope1337 Imam dinamčien IP.... Otrok....prvo mal pomisli preden začneš kej bluzit. ;)
black lord 1
16. 05. 2011 14.24
jah loh je tko...loh je pa spet tko...googl naroči Burson-Marsteller firmi da izdajajo (možno celo resnične) podatke glede zasebnosti na google social circle...nato pa reče burson - marsteller da se neki ne sklada z načinom poslovanja in razkrinka "naročnika" fb...fb prizna (strateško priznanjem v kratkem lancira protikampanjo) ...mislm...skratka..še ena zgodba idealna za spletkarje pa teoretike zarot....heh..
dope1337
14. 05. 2011 18.14
Stres Melodie Moja baza podatkov se z vsakim klikom ne poveča. Če jaz imam kr eno uporabniško ime. Nimajo oni kaj od mene dobit. Noben podatek moj na fb ni pravi. ;) Hahaha ... ti si me pa dle nasmejal/-a. To ti sam misliš ko še rasteš aveš ... Ali vsakič na FB iz svojega računalniška dostopaš preko Proxyja, da se ne vidi tvoj IP naslov? Ali vsakič kloniraš svojo MAC adresso? Jao jao ... mladiči ... dost se še morte naučit o prikrivanju svoje identitete na internetu ... Ne pravim, da Google ne beleži IP naslovov, preko katerih dostopate na Gmail (in glede na zbrane podatke naredi "cross-referece"). Obema zgoraj omenjenima so pomembne samo vaše navade, hobiji, interesi, razmišljanje ipd. Za1x se vsi ti podatki zbirajo za ustvarjanje ponudb, profilov posameznih uporabnikov, prirejanju oglasov za le-te, ipd. Za FB bom rekel, da je največja GLOBALNA baza uporabnikov na svetu. Google je pa tempirana bomba, za katero nam še ni zano, kaj se bo zgodilo, ko bo le-ta eksplodirala. Rečte mi, da sem paranoičen, ampak ...
antitrust08
14. 05. 2011 17.13
Hehe, kakšna primerjava ! Ena glupa aplikacija proti bodočnosti interneta in računalništva!
Super1337
14. 05. 2011 12.53
hehe. ... še ena vojna med podjetji....naj zmaga najboljši! btw....ena kot druga firma sta barabi! Sam google ma dosti zaslepljenih privržencev in posledično skor vsi zagovarjajo google... Res da ni fer da bi fb blatil ime google, ampak ni fer tut da je google zbiro in uporablo podatke o uporabnikih fbja, brez njihovega dovoljenja...
Ofca1A
13. 05. 2011 21.14
Pa boli mene kita,...naj majo moje podatke dol mi visi,...še s tem se bom zdej obremenjeval pa ja de,... Raj si grem enga navit! Peace! :)
Stres Melodie
13. 05. 2011 11.33
Moja baza podatkov se z vsakim klikom ne poveča. Če jaz imam kr eno uporabniško ime. Nimajo oni kaj od mene dobit. Noben podatek moj na fb ni pravi. ;)
DigitalM
13. 05. 2011 00.44
Ni to edina stvar, ki se za vašim hrbtom dogaja, dragi uporabniki FB. Vaša osebna baza podatkov se z vsakim klikom veča.
777.777.777
12. 05. 2011 23.28
bla bla bla ,... to ni realnost!! še posebi pa tale fecebook!! KATASTROFA!!
Martian
12. 05. 2011 23.24
gnu12.05.2011, 23:092 kakorkoli se že temu reče po moderno, to je stara dobra propaganda, ki jo je obvladal med prvimi Goebbels med 2.sv. vojno.. ----- vsi naciji pa so se propagande natančno izučili pri Stalinu...glej kake posnetke,kako so se naciji hodili učiti h komunistom..
Martian
12. 05. 2011 23.22
Google ti sam UŽGI!!!!!!!!!!!!!! Jst sm s tabo!
gnu
12. 05. 2011 23.09
"agencijo za odnose z javnostmi" - koliko različnih javnosti pa je? Potem bi moralo pisati namesto "V izjavi za javnost" "V izjavi za javnosti" kar se pa čudno sliši.. kakorkoli se že temu reče po moderno, to je stara dobra propaganda, ki jo je obvladal med prvimi Goebbels med 2.sv. vojno..
Moros
12. 05. 2011 22.53
to mi deli:; Dajmo GOogle sesuj toti FB!!!!!!!!!!!!!!!!!
zanii196
12. 05. 2011 22.36
Ehhh dnar je dnar :P