Znanost in tehnologija

Da ju ne bi odkrili, sta sporočila shranjevala na Gmailu. A sta pozabila zabrisati drugo sled ...

Ljubljana, 13. 11. 2012 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Elektronska pošta je odigrala pomembno vlogo v eni največjih ameriških političnih afer zadnjih let, ki je s položaja odnesla prvega moža agencije CIA Davida Petraeusa. Poznavalci so zdaj razkrili, kako je potekala preiskava, kjer so glavno vlogo odigrali internetni strokovnjaki.

V središču afere: Jill Kelley in Paula Broadwell
V središču afere: Jill Kelley in Paula Broadwell FOTO: Reuters

Ljubezenski trikotnik, vplivne osebnosti. Dogajanje v ZDA v zadnjih dneh ima vse elemente dobrega političnega trilerja. Zanimivo pa je, da se začetek zgodbe, ki je odnesla prvega moža obveščevalne agencije CIA in nezvestega soproga Davida Petreusa, pravzaprav začne in konča na spletu.

Petreus in njegova ljubica Paula Broadwell sta namreč za pošiljanje pikantnih sporočil z občasno precej erotično vsebino uporabljala dobro znano Googlovo storitev spletne pošte Gmail. Prav ta sporočila pa so preiskovalcem FBI razkrile afero, potem ko so sledili digitalni sledi.

Ko je FBI začenjal preizkovati afero, sicer niso vedeli, kakšne so dejanske razsežnosti primera. Ko je Jill Kelly prijatelju, ki dela za FBI omenila, da prejema grozilno elektronsko pošto, je bil namreč cilj preiskovalcev najti tega pošiljatelja.

Kellyjevi so v sporočalih grozili, da se ji bo zgodilo kaj hudega, če se bo še naprej družila z vplivneži iz vojaškega vrha.

Agenti FBI so bili prepričani, da bo šlo za rutinsko preiskavo nadlegovanja v spletnem prostoru, a so že kmalu naleteli na prvo težavo. Gmailov račun, s katerega so prihajala pisma, je ustvarila anonimna oseba.

A to še ne pomeni, da takšne osebe ni mogoče izslediti, razlaga Jacques Erasmus, preiskovalec, specializiran za sledenje na spletu. Še vedno je bil namreč viden IP pošiljateljevega računalnika. ''Ko preiskuješ takšen primer, je to zelo uporaben podatek. IP naslovi so ključni v delovanju spleta, potrebni so, da podatki vedo, od kod in kam potujejo,'' razlaga. "Ko imaš IP naslov, ga poženeš skozi domenska orodja za pridobivanje več informacij," pravi Erasmus.

Domenska orodja nato razkrijejo, kdo je lastnik določenega IP naslova. Ker je skoraj vsak IP dodeljen podjetju, vladi ali ponudniku internetnih storitev, to precej zmanjša število omrežij, iz katerih bi določeno sporočilo lahko prišlo.

Kot še pravi Erasmus, nato uporabijo orodja, kot je maxmind, ki pomaga pri iskanju fizične lokacije določenega IP naslova. "Podatek je sicer le približno natančen. Ne tako zelo, da bi na primer že bila znana ulica ali hišna številka," pravi Erasmus.

Oboroženi s temi podatki so se agenti FBI lotili izdelave prostorskega profila krajev, od koder so bila Kellyjevi poslana sporna sporočila. In ime, k se je ves čas pojavljalo, je bilo prav Paula Broadwell. Kmalu je tako postalo jasno, da so sporočila vedno prihajala iz hotelov, v katerih je bila nastanjena Broadwellova, ki je bila v tistem času na promocijski turneji za biografijo Davida Petreusa.

Ko so imeli osumljenko, je FBI zaprosil za nalog, ki jim je omogočil vdor v spletno pošto Broadwellove. Tam pa so našli kopico pisem med njo in direktorjem Cie.

Petreus in njegova ljubica sta bila sicer zelo previdna in drug drugemu sporočil po elektronski pošti nista pošiljala, ampak sta jih v nabiralniku, do katerega sta imela oba dostop, puščala v mapi z osnutki. S tem sta se izognila temu, da bi kdo sledil njuni komunikaciji, zagotovo pa nista pričakovala, da bo v nabiralnik vdrl FBI.

Kot še razlaga Erasmus, je sledenje ljudem na spletu pogosto oteženo, ker se poslužujejo vseh mogočih trikov, da bi zakrili IP naslov, saj vedo, da je ta ključen za sledenje aktivnostim določenega spletnega uporabnika, a dodaja, da so tudi spletni detektivi, ki nato iščejo povezave med takšno komunikacijo vse bolj spretni, na voljo pa jim je vse več orodij, ki razbijajo kode orodij, ki omogočajo zakrivanje IP.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
15. 11. 2012 21.34
+2
To pomeni da jim je Gmail izdal IP naslov . V headerjih gmaila že dolgo ni več IP-ja pošiljatelja...
Jožajoža
14. 11. 2012 14.00
+2
torej bosta janša in rupelj dobila sedaj novega šefa
LexLuthor
14. 11. 2012 12.46
-1
Jao, vsaj proxye bi uporabljal. Tak direktor CIE...
HooplaToopla
14. 11. 2012 11.57
+11
Če prav razumem, so imeli kar nekaj težav s tem da so zadevo razkrili. Glede na to, da so bili v igri FBI in CIA ter njen direktor, lahko torej sklepam, da mi običajni kriminalci, ki delujemo samo lokalno, lahko brez skrbi komuniciramo preko elektronske pošte na omenjeni način. S puščanjem sporočil v mapi z osnutki. Glede na to, da policija nima denarja za plače računalniško dovolj usposobljenih kadrov, se nam torej ni treba truditi niti s kakim posebnim šifriranjem? Verjetno bi zadostovalo takole: "Zdravo Črni, pravkar mi je stara mama dostavila 2 kili prvovrstnih jagod." "Končno Beli! Danes me je klicalo že pet slaščičarjev in spraševalo, kdaj se bodo končno spet pojavile kvalitetne jagode.Mi lahko pripraviš škrniclje po deset jagod, dva pa po pet?" "Kakšen beli, budalo? Nimam belega danes. Samo jagode, če me razumeš. Si nor!? Ne po mailu takih stvari pisat cepec" OK sorry, ušlo mi je! "Že v redu. Imam pa tudi slive." "Kakšne slive spet?" "Bolj zelene so še, če razumeš." "Aha razumem, razumem. A so skunk ali domače sorte? Če v redu zadenejo, bi pa še teh vzel kakih deset. Ko bom blizu, te pokličem" OK, ampak ne govorit direktno po telefonu."
beowulfsam
14. 11. 2012 09.01
+9
Pr nam ne bi nihče odstopu, zavrnili bi dokaze, direktorju bi se pa smejalo, ko bi tožil državo za odškodnino zaradi kaj vem kaj, vdora v zasebnost. Po drugi strani, mislim, da niti Ameri nimajo zakona, da je nelegalno met ljubico in ne vem kaj morjo potem to objavit, je pa mel model nesrečo, da si je eno psiho babo našel.
odgovorje42
14. 11. 2012 07.55
+1
Dežela svobodnih ja... kjer ti FBI nardi preiskavi komunikacijskih sredstev kar tako kot da bi bili na kitajskem. Slednji se vsaj ne pretvarjajo in veš pri čem si.
mastablasta
14. 11. 2012 07.48
+1
drugičpa naj uporabi TOR ali kaj podobnega, da zakrije IP. in pa zakriptirana sporčila bi bila boljša varinata, kot pa gmail. splohje pa neumno da je pošiljala z istega naslova.
modrook
14. 11. 2012 11.30
+0
Še dobr da so profesionalci, pa niti ne vedo kako se en IP zakrije... jao jao :)
Gnilojajce1
13. 11. 2012 21.32
+13
20 let hodil v šolo, ampak me niso učili kaj so to sporočala. Vsaj preberite članke da ne bo(toliko) napak "Kellyjevi so v sporočalih grozili, da se ji bo zgodilo kaj hudega"
Ata_Smrk
13. 11. 2012 21.54
+2
zelo gnilo, jajce. imas gnilo prav. za sporočala nikad ćuo ni ja.
Kombinirka
13. 11. 2012 21.24
+6
Ile 24 urovci so pa od sile. Kolikovedo :-) .. lolT
Flux55
13. 11. 2012 20.08
+13
*... Kar se mene tiče bi si lahk lepšo najdu.
Bruhalnica24
13. 11. 2012 19.26
+5
Točno tako ni bilo.
wizeman
13. 11. 2012 19.01
+40
Križana gora. Politična afera, da sta se dav mimo reglcov natepavala. Pa kaj ste normalni? nima Amerika nobenih drugih problemov? Internetne strokovnjake so vključili v to? Za državni denar? Mora priti konec sveta........
smolapataka
14. 11. 2012 00.27
+3
To je amero hinavska demokracija. Hipokratizem do obisti.
mastablasta
14. 11. 2012 07.51
+5
ja dobro internetne strokovnjake so vključili ker so bila pisma grozilna. samo to da se pa dva (ali je bila celo še ena ljubica?!) "mata rada" pa ni razlog za odstop. pač ima tip eno še ob strani. to danes ni kaj takega. jih je precej. ne rečem da je to prav in pošteno, smao tako je. in to se je vedno tudi dogajalo.
grmstrm
13. 11. 2012 18.36
+60
Uff tole pa je pravlca za rajo. Liudje dejte mal raziskat pa boste ugotovil, da zopet delajo dimno zaveso. Lepo ga bojo odstranil zato, da gospod ne bo pričal v zadevi Bengazi, ko je ameriški vrh uprizoril oz. dopustil da so ubili ameriskega diplomata, ki je preveč vedel. Tudi Clintonova zzipa se izogiba pričanju. Raziskujte in ne zasedajte lažem na reklamnih medijih tipa pop24urlaži.
mastablasta
14. 11. 2012 07.52
+2