Znanost in tehnologija

Črv napada Facebook in MySpace

Ljubljana, 16. 11. 2008 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odkrili so računalniškega črva, ki se širi prek socialnih omrežij Facebook in MySpace. Zato ni odveč nasvet: vedno preverite izvor sporočil.

Črv Boface.G se širi prek socialnih omrežij, kot sta Facebook in MySpace.
Črv Boface.G se širi prek socialnih omrežij, kot sta Facebook in MySpace. FOTO:

Laboratoriji španskega proizvajalca protivirusnih rešitev Panda Security so odkrili Boface.G, novega črva, ki za svoje širjenje uporablja socialna omrežja Facebook in MySpace, so sporočili iz podjetja Ribera, Pandinega deželnega partnerja za Slovenijo.

Po poročanju Pandinih laboratorijev se je eno izmed ogroženih socialnih omrežij že odzvalo in uvedlo nekatere varnostne ukrepe, da bi tako zaščitilo svoje uporabnike.

Omenjeni črv pripne povezavo na profil okuženega uporabnika ali pa ponuja povezavo na lažen YouTubov video. Poleg tega lahko kontaktnim osebam okuženega uporabnika pošlje sporočila s povezavo. Ko si uporabniki poskušajo ogledati video, ki naj bi jim ga posredoval eden izmed prijateljev, jih povezava odpelje na internetno stran, ki jih želi prepričati v prenos nadgradnje oziroma posodobitve programa Flash Player, da bi si lahko ogledali želeni video. Če uporabnik povezavi sledi in si omenjeno posodobitev naloži, dovoli kopiji črva, da vstopi v računalnik in poleg gostujočega okuži tudi vse druge osebe s kontaktne liste.

"Socialna omrežja privlačijo na milijone uporabnikov in so postala ena izmed najbolj priljubljenih načinov kiber kriminalcev za razpošiljanje škodljivih kod,"
pojasnjuje tehnični direktor Pandinih laboratorijev Luis Corrons. Uporabniki socialnih omrežij morajo zato po njegovih besedah preveriti izvor teh sporočil, preden sledijo povezavi ali prenašajo kar koli na svoj računalnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso999
17. 11. 2008 08.26
panda je smeče. najslabši antivirusni program na svetu
DNP
16. 11. 2008 17.01
haha pozno to je že povsod ne sam na myspace in facebooku
Exodus
16. 11. 2008 12.34
blablabla tolk sranja nism slišal že nek cajta ;);)