Tujina

'Celo generacijo mladih spreminjate v zločince'

Strasbourg, 28. 04. 2012 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Piratska stranka je Evropskemu parlamentu predstavila predlog, kako bi uredili avtorske pravice za spletne vsebine. Med drugim predlagajo, da bi se lahko vse vsebine uporabljale svobodno v nekomercialne namene.

Voditelja mednarodnega piratskega gibanja Christian Engstrom in Rick Falkvinge, ki je leta 2006 na Švedskem ustanovil prvo Piratsko stranko, sta Evropskemu parlamentu predstavila svoje poglede na reforme ureditve avtorskih pravic. Namesto da bi spet kritizirala, sta šla dlje in parlamentu predstavila svojo alternativo, poročajo tuji mediji.

"Današnja ureditev avtorskih pravic je neuravnotežena in ni v skladu s sodobnostjo. V očeh zakona pretvarja celo generacijo mladih ljudi v zločince v neuspešnem poskusu zaustavljanja tehnološkega razvoja," piše v uvodnem delu besedila s 107 stranmi, ki sta ga parlamentu izročila voditelja Piratske stranke.

Piratska stranka se zavzema za svobodno delitev informacij na spletu, hkrati pa zagovarja pravico do moralnih avtorskih pravic.
Piratska stranka se zavzema za svobodno delitev informacij na spletu, hkrati pa zagovarja pravico do moralnih avtorskih pravic. FOTO: Thinkstock

Spis nudi celovit pregled, kako trenutna ureditev avtorskih pravic ruši svobodo govora in pravico posameznika do zasebnosti. V svojem predlogu Piratska stranka ne nasprotuje obstoju moralnih avtorskih pravic, temveč se zavzema za legalizacijo nekomercialne delitve vsebin.

Stranka v svoj predlog med drugim vključuje ohranitev avtorjevih moralnih pravic in avtorjevo izključno pravico, da se ga priznava kot avtorja, svobodno delitev vseh vsebin v nekomercialne namene, skrajšanje obdobja, ko po avtorjevi smrti še veljajo njegove avtorske pravice, s 70 na 20 let, registracijo avtorskih pravic po prvih petih letih, če je cilj obdržati izključno pravico do dela, prosto uporabo delov avtorskih del, kot na primer svobodno uporabo filmskih odsekov za parodije, in ukinitev sistema upravljanja digitalnih pravic (DRM).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.