Znanost in tehnologija

Če s službenim telefonom zmenkujete prek spleta, lahko ogrožate podjetje

Las Vegas, 12. 02. 2015 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Si predstavljate, da bi nekdo prisluškoval vašemu službenemu sestanku, ali pa ga celo spremljal prek kamere na vašem službenem telefonu? Če na službenem telefonu uporabljate aplikacije za zmenkovanje, potem je to hipotetično mogoče.

Telefon
Telefon FOTO: Reuters

Na milijone uporabnikov spletnih aplikacij za zmenkovanje, ki te programe naložijo na svoje službene telefone, lahko sebe in svoja podjetja izpostavijo hekerjem, vohunom in krajam, opozarja IBM. Pri IBM so namreč strokovnjaki za varnost ugotovili, da kar 26 od 41 aplikacij, ki so jih analizirali, delujejo pa na operacijskem sistemu Android, predstavljajo srednjo do veliko stopnjo ogroženosti. Imen teh aplikacij sicer niso javno objavili, so pa njihove ustvarjalce opozorili na pomanjkljivosti.

Aplikacije za iskanje partnerjev so v zadnjih petih letih postale precej priljubljene, saj omogočajo izmenjavo sporočil, fotografij in tudi trenutne lokacije. Samo v ZDA po podatkih iz leta 2013 spletne aplikacije za spoznavanje partnerjev uporablja približno 31 milijonov ljudi.

Raziskovalci pri IBM pa so ugotovili, da so bile takšne aplikacije naložene na kar 50 odstotkih službenih telefonov, ki so jih pregledali. Zato opozarjajo, da uporaba istega telefona za delo in zasebno življenje lahko predstavlja grožnjo za potencialne vdore hekerjev.

Problem je predvsem v tem, da ljudje z omenjenimi aplikacijami znižajo stopnjo varnosti. To lahko izkoristijo hekerji, ki vdrejo v aplikacijo in potem lahko med drugim na telefon naložijo škodljive programe. Ti programi pa jim lahko omogočijo dostop do mikrofona na telefonu ali pa celo vklopijo kamero, prek katere lahko v živo spremljajo dogajanje.

Tako bi lahko med drugim prisluškovali tudi poslovnim sestankom, če pa si hekerji pridobijo še dostop do GPS sprejemnika na telefonu, lahko spremljajo tudi, kje se lastnik v vsakem trenutku nahaja. Poleg tega lahko dobijo tudi dostop do sistema za plačevanje s telefonom in s pomočjo tega nakupujejo na spletu.

IBM sicer priznava, da za zdaj tovrstnih vdorov ni veliko, a uporabnikom vseeno priporoča, da omejijo dovoljenja aplikacijam in za vsak račun na spletnih aplikacijah uporabljajo različna gesla. Prav tako je dobro, da redno posodabljajo aplikacije in redno tudi preverjajo, katera dovoljenja imajo določene aplikacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
22. 02. 2015 12.38
+11
Preveč je kreljotov
Mb128
12. 02. 2015 17.25
+1
Ja, služben računalnik je SAMO služben računalnik in služben telefon je samo služben telefon. Ne vem kje je problem, da se eni tega ne zavedajo oz. se tega nočejo zavedati. Nekateri to še predobro vemo in ko smo prejeli služben telefon, služben laptop so nam tudi povedali zakaj je temu tako in kakšno odgovornost nosi tisti, ki krši pogoje pod katerimi je prejel služben telefon, služben laptop.
24uric
12. 02. 2015 16.06
+4
pa spet američani in njihova paranoja pred namišljenimi sovražniki