Znanost in tehnologija

Blokada italijanske Wikipedie

Ljubljana, 06. 10. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Wikipedia je blokirana zaradi predloga novele zakona italijanske vlade Silvia Berlusconija, po katerem morajo biti domnevno žaljive zahteve za popravke upoštevane v 48 urah brez možnosti ugovora.

Italijanska Wikipedia je trenutno blokirana.
Italijanska Wikipedia je trenutno blokirana. FOTO:
Predlog novele predvideva obvezne popravke vseh vsebin na spletnih straneh na zahtevo katere koli osebe, ki bi jo razžalile objavljene vsebine.

Na spletni strani italijanske Wikipedie je zapisano: "Ukaz, da na strani objavimo opravičilo brez možnosti, da bi preverili, ali je zahteva upravičena, je po našem mnenju neprimerno omejevanje svobode in neodvisnosti Wikipedie." Spodaj so podpisani uporabniki Wikipedie.

Dostop so onemogočili v znak protesta proti zakonu o zaščiti zasebnosti, ki ga predlaga vlada Silvia Berlusconija ter predvideva nove omejitve za časopise in spletne strani. Ne izključujejo niti možnosti trajnega zaprtja it.wikipedia.org, ker predlog zakona med drugim predvideva nujne popravke spletnih zapisov, če jih nekdo oceni za škodljive za ugled, v 48 urah brez pravice do ugovora.

Italijanski poslanci obravnavajo novelo zakona, s katerim bi omejili pravice medijev do objavljanja policijskih prepisov prisluhov med preiskavami. Naslovnice časopisov sicer pogosto polnijo spolni škandali premierja, pri čemer so v vesteh objavljeni tudi zapisi prisluhov, ki Berlusconija spravljajo v zadrego, zato želi njihovo objavo preprečiti na vsak način.

Novinarjem, ki objavljajo neodobrene prisluhe, v skladu s predlogom zakona grozi enomesečna zaporna kazen ali denarna kazen v višini 10.000 evrov, medtem ko lahko kazen za urednike znese tudi do 300.000 evrov. Osebam, ki bi novinarjem posredovale dokumente z oznako 'tajno', grozi šest let zapora, tistim, ki bi nezakonito snemali telefonske pogovore, pa tri leta.

Blokada Wikipedie sovpada z napovedanimi protesti proti noveli, ki naj bi bili prihodnjo sredo v Rimu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
12. 11. 2011 14.11
Italija - bleščeča demokracija, ki je zaradi "krute diktature Gadafija" sodelovala pri "osvoboditvi" libijskega ljudstva , da bi tudi tam lahko uvedli demokracijo... Italija - idol demokracije, kjer je medijem dovoljena objava novic brez da bi jih cenzurirali, država ki ima poštenega premierja, ki ni nikoli kradel, nikoli sodeloval z mafijo, nikoli spolno občeval z mladoletnicami... Italija, sanjska država... Potem pa se zbudiš...
Justiceiscoming81
11. 10. 2011 20.32
kAJ SE PA KEJ DOGAJA Z WIKILEAKS... NEKEJ STE MEDIJI NEHAL PISAT O TEM... VRJETNO PIŠE KEJ ZANIMIVEGA, PA VAM NE PUSTIJO OBJAVLJAT...
Tjaasikaa
10. 10. 2011 10.01
"domnevno žaljive zahteve za popravke" Zanimivo, še zahtevki so lahko žaljivi.