Znanost in tehnologija

Baterije ne izbirajo žrtev

Ljubljana, 26. 09. 2006 01.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Baterije prenosnikov, ki same od sebe eksplodirajo, ne izbirajo žrtev, čemur je priča tudi Linux guru Alan Cox.

Alan Cox, linux guru
Alan Cox, linux guru FOTO:

Alan Cox, eden bolj znanih razvijalcev odprtnokodnega Linux jedra, je bil dolgo časa po vplivu v Linux skupnosti kmalu za Linusom Torvaldsom, Fincem ki je začel z razvojem Linuxa. Kot smo lahko prebrali v blogu Coxove žene Telse, se mu je prejšnji teden zgodilo tisto česa se, v zadnjem času, po malem bojijo vsi lastniki prenosnikov.

Baterija v njegovem IBM Thinkpadu 600 je eksplodirala in pri tem skoraj povzročila požar, vendar na srečo Cox pri tem ni bil poškodovan. Baterija v prenosniku je bila, kot zatrjuje Cox, originalna, čeprav jo je kupil na eBayu. Prenosnik je bil tako močno poškodovan, da so bili podatki na trdem disku nepovratno uničeni. To je bil samo eden od množice dokumentiranih samovžigov baterij v prenosnikih v zadnjih nekaj mesecih.

Ostanki baterije iz IBM ThinkPada 600
Ostanki baterije iz IBM ThinkPada 600 FOTO:

Zaradi nevarnosti samovžiga baterij v prenosnikih so pri Dellu, Appleu, Hpju, Toshibi in nekaterih ostalih proizvajalcih prenosnikov preklicali več kot šest milijonov litij-ionskih baterij, večinoma japonskega proizvajalca Sony, ki so jih vgrajevali v svoje prenosnike. Nekatere letalske družbe so celo prepovedale uporabo prenosnikov z baterijami na njihovih letih, zaradi česa bodo potniki morali odstraniti baterije in uporabljati samo usmernike.

Zakaj pride do samovžiga?

Do samovžiga baterij pripelje pregrevanje litij-ionskih baterij zaradi hitrega polnjenja, pri čem se osvobaja kisik, ki pomešan s kemičnimi spojinami v bateriji tvori vnetljivo zmes.
Preden preverite, ali imate baterijo, ki jo bo treba zamenjati, preverite, ali imate sveže varnostne kopije podatkov z vašega prenosnika.

Coxov IBM ThinkPad 600 po samovžigu baterije
Coxov IBM ThinkPad 600 po samovžigu baterije FOTO:


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IT_kritik
26. 09. 2006 20.51
Delnica Sony gre vedno bolj dol zaradi tega ker je poleg tega problem še z njihovimi PS3 in ostalo elektroniko , ki ne gre več tako v promet kot včasih.
tomazbodner
26. 09. 2006 13.14
Me zanima, kako stoji delnica Sony Corporation... Lani so morali zamenjati vse 5 megapixel CCD senzorje v digitalnih fotoaparatih (Sony, Canon, Nikon, Olympus in se mnogo noname znamk), letos pa na tisoce baterij. To se mora nekje poznati...