Znanost in tehnologija

Apek se pripravlja na mega dražbo frekvenc za mobilno telefonijo

Ljubljana, 22. 03. 2013 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Apek je predstavil osnovna izhodišča oziroma načrt za razpise frekvenc za mobilno tehnologijo oziroma telefonijo. Med njimi je najpomembnejši mega razpis z dražbo za frekvence na tem področju, predviden za začetek prihodnjega leta.

Apek
Apek FOTO: Blaž Garbajs

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je obenem predstavila vprašalnik, ki je namenjen zainteresirani javnosti, predvsem telekomunikacijskim operaterjem. Tako želi zainteresirano javnost spodbuditi k dialogu in predstavitvi stališč v zvezi z napovedanimi razpisi.
Glavna oziroma tako imenovana mega dražba frekvenc je kot omenjeno predvidena za februar 2014, pred tem bodo izvedli javna posvetovanja. Agencija namerava na njej podeliti vse frekvence v pasovih 900 MHz in 1800 MHz ter proste frekvence v pasovih 800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz.

Apek bo sicer v okviru postopkov pred mega dražbo v teh mesecih podaljšal veljavnost obstoječih dovoljenj za frekvence za 900 MHz Telekomu Slovenije in Simobilu do začetka leta 2016 – to naj bi se zgodilo do konca marca.

Odločbe najpozneje do 1. junija prihodnje leto

Agencija naj bi nato odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc operaterjem izdala najpozneje do 1. junija prihodnje leto, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnili predstavniki Apeka na čelu z direktorjem Francem Dolencem.

Pri tem bodo odločbe za 800 MHz in 2600 MHz začele veljati na dan izdaje dovoljenja, najpozneje do 1. junija 2014, za 900 MHz in 1800 MHz pa na dan, ko poteče dovoljenje družbe Tušmobil za 900 MHz, to je 3. januarja 2016.

Agencija se je za tak pristop odločila med drugim zato, ker želi uskladiti datume poteka veljavnosti vseh odločb o dodelitvi radijskih frekvenc za 800 MHz, 900 MHz in 1800 MHz za najdaljše možno obdobje. Obdobje veljavnosti bo v skladu z zakonodajo trajalo 15 let.

Projekt, vreden 1,5 milijona evrov

Gre za zahteven projekt, skupno bo stal od enega do 1,5 milijona evrov. V projekt izvedbe mega dražbe je namreč stalno vpletenih osem zaposlenih z Apeka, potrebovali bodo tudi več zunanji svetovanj in dražbeno hišo.

V zvezi z dražbo se sicer po besedah Dolenca pojavlja več izzivov oziroma interesi, med katerimi bo Apek moral najti pravo ravnotežje.

Apek tako po eni strani nastopa v vlogi zaščitnika države oziroma tistega organa, ki si prizadeva, da bo državni proračun s to dražbo pridobil finančna sredstva, primerljiva s tistimi, ki so jih na podobnih razpisih pridobile druge evropske države.

"Cilj avkcije je v končni fazi to, da se ta finančna sredstva maksimirajo," je dejal Dolenc in hkrati dodal, da pa se ob tem seveda v čim večji možni meri ščitijo tudi drugi interesi.

Apek bo tudi izvedel razpis prostih frekvenc v pasovih 1800 MHz in 2100 MHz, ki se jih lahko uporabi tudi za tehnologijo LTE.

Pri tem je prvi mož Apeka glede izhodiščnih cen na dražbi dejal, da te zagotovo ne bodo tako visoke, da bi predstavljale že končno oceno. Po nekaterih prvih zelo grobih ocenah bi sicer ta dražba lahko v državni proračun skupno prinesla od 100 do 200 milijonov evrov.

Drugi zelo pomemben interes je zagotoviti prebivalcem Slovenije čim večjo pokritost s širokopasovnim mobilnim internetom, kar je pomembno zlasti za tista območja v državi, ki danes te možnosti sploh nimajo.

Ob tem bodo v Apeku, tako Dolenc, skozi posvetovalni proces poskusili najti tisto obliko zagotavljanja pokritosti države, ki se bo pokazala kot najboljši kompromis med interesi prebivalcev in investicijskimi zmožnostmi operaterjev.

Poleg tega je Apeku po besedah direktorja zelo pomembno, da bodo razpisni pogoji in dražba izpeljani tako, da vsi operaterji s svojimi finančnimi oziroma investicijskimi zmožnostmi "najdejo svoj kos ponudbe".

Agencija bo pri tem pazila na ohranitev razmerja med donosnostjo in konkurenčnostjo - med drugim s t.i. frekvenčnimi kapami in možnostjo souporabe infrastrukture.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Flegma1337
25. 03. 2013 17.28
+0
Če bojo pa tokrat porihtal pokritost, pa da pride "4g" (oz. največji približek temu - LTE) ... pol smo ga pa zmagal xD Ampak že vidim mesečno naročnino kakšna bo ...
Velenik
23. 03. 2013 12.58
+5
Spet bo nekdo drago plačal frekvence, drugi pa jih zastonj dobil... no, ne čisto zastonj, dve stanovanji v Piranu so ga stale....
MucekMacek
23. 03. 2013 08.07
+6
milijon evrov za eno dražbo?? pa kaj so nori? na bolho naj dajo pa bo.