Znanost in tehnologija

'Androidni' virusi napadajo!

Ljubljana, 03. 03. 2011 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem na svetu je že na udaru virusov, saj so na androidnem trgu našli več kot 50 okuženih aplikacij.

Virusi so stalnica na računalnikih in kaže, da so hekerji že dejavni tudi na sedaj najbolj pogostem operacijskem sistemu za mobilne telefone in tablice. Sicer že obstajajo antivirusni programi, tudi zastonjski, ki si jih lahko pretočite iz trga androidnih aplikacij.

Dve največji podjetji za odkrivanje virusov in drugih škodljivih računalniških programov sta na največjem trgu androidnih aplikacij odkrili več kot 50 okuženih programov, ki so jih uporabniki prenesli več kot 200.000-krat. Aplikacije so bile okužene z znanim trojanom Dream Droid, ki lahko usodno poškoduje sistem in ukrade pomembne podatke iz telefona.

Preberite, kako trojan lahko ukrade podatke ter kateri znani programi in igre na androidnem trgu so okuženi z njim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tadejstein@email.si
16. 03. 2011 00.35
hansola apple je za gospodinje. ima kar rabi vsaka gospodinja in nič se ne more oz. ne more sesuti.
webmaster
11. 03. 2011 21.29
-1
Ne vem zakaj je to presenetljivo. Virusi se dajo narest za vse naprave k se jih da programirat. iOS in android sta si bolj podobna kot si mislite... Oba mata unix-like arhitekturo, samo da ma android linux, iOS pa temelji na *BSD tehnologiji... Sem 100% prepričan da se da narest virus, ki lepo deluje na obeh.
dope1337
11. 03. 2011 17.17
+1
Kak ste mi zanimivi uporabniki jabolkovih produktov ej, prav posebna (interpretacijo besede prepuščam vaši domišljiji) skupina uporabnikov platform ste. Tak fajn vas je poslušat/brat, ko tak zagreto zagovarjate prav vse produkte jabuka (seveda ni potrebno posebej izpostavljat, da na stvari gledate zelo subjektivno). Recimo, trenutno je v teku tekmovanje Pwn2Own, kjer se hackerji trudijo v karseda krajšem času prebiti zaščito vodilnih brskalnikov (FireFox, Opera, Chrome, IExplorer in Safari) in preko le-teh oddaljeno dostopati do funkcionalnosti na izbranem računalniku (zagnati kalkulator in zapisati nekaj na trdi disk). Potrebno je izpostaviti, da se trenutno vodilne hiše trudijo, nam uporabnikom ustvariti razmere za vpeljavo "cloud computing-a" oz. "računalništva v oblaku" (pri tem najbolj pripomore Google), kjer bodo še toliko bolj na udaru brskalniki, kot primarni operacijski sistem na računalniku posameznika. Vas zanimajo rezultati prvega dne tekmovanja? No padla sta samo 2 brskalnika do sedaj. 1. Safari - trajalo je samo 5 sekund (toliko o zaščiti pred phisingu, malware in drugih napadih) 2. Vedno nepriljubljen IExplorer (tokrat v 8.0 verziji) Lanski zmagovalec po treh dneh je bil google Chrome, ki je edini ostal neporažen s strani hackerjev, na letošnjega zmagovalca še čakamo. vglavnem... na jabukove produkte se ne izvaja toliko napadov, ki recimo na microsoftove in zadnje čase na googlove, samo zaradi tega... ker je hackerjem pač nezanimiv zaradi zelo omejene baze uporabnikov... Pwn2Own je pač dokazal, da Apple niti približno toliko truda ne vloži v varnost, sam zarad tega, ker jim pač ni treba in lahko več časa zapravijo za predvsem vizualne podrobnosti, da so njihovi produkti "všečni", medtem ko na funkcionalnost in personalizaciji zaostajajo daleč... Nisem ne za MS, ne za Jabuk, ne za Google, ne za Linux. Sam ozkogledn ne smeš bi in predvsem hvaležen, če ti kdo pove kakšen podatek (ne informacijo - razlikujte med obema)
Naglas
11. 03. 2011 13.51
Jaz imam Applove zadeve in za iPhone in iPad sem dobil veliko (skoraj vse) aplikacij, ki jih potrebujem zastonj ... pa tu ne govorim o igricah, ampak aplikacijah za posel. Kaj me prepriča, da izberem Apple pred Googlom (Android)? Da so aplikacije na enem mestu in pregledane.
mastablasta
06. 03. 2011 16.35
@mojemnenje 05.03.2011, 02:32 ne vem sicer če je Linux superioren, je pa res da če bi novinarji opravili sovje delo bi vedeli da gre za neuradne aplikacije. V Linuxu se ravno tako lahko znajde škodljiva koda na računalniku, če se ne uporablja uradnih repozitorijev ampak PPA ali pa celo če sam kompilaš kodo. z uporabo uradnih repo pa se ta možnost bistveno bistveno zmanjša, saj je koda prej pregledana preden se da uporabnikom v uporabo. enako velja za ta primer. gre za aplikacije, ki niso uradno podprte. če se nekomu zid nalaganje in zagon sumljivih programov ok potem ga niti linux ali mac ne rešita. me spominja na štos o "bosanskem virusu", ki je krožil po spletu, kjer naj bi uporabnik sam pobrisal disk... pač če si toliko neumen da narediš rm -rf ali format c: in y ti noben antivirusni in OS ne pomaga
solidsnake
05. 03. 2011 15.34
AA11... nevem sicer kako ti je uspelo da si počil plastiko macbooka po celi spodnji strani in kako ti je odpadel lahko pokrov baterije? Zdej če ti nimaš filinga za tehniko in greš s 1000 eur vrednim računalnikm zabijat žeblje ti ne morem pomagat. Glede stekla iPhona... Poči ravno tolk kot ker drug steklen ekran. Od nokie ti pač ne more počit ker ni steklen in je touch narjen na principu folije. Tukaj pa je na steklu digitizer, ki zaznava statično elektriko. Verjemi da na Galaxyju ravno tko poči kot na iPhone. Kamera v macu ti je štekala? Očitno si mel smolo. Jaz mam že 4ega maca in v nobenem ni ni štekala kamera. Si nesel na garancijo nazaj?
AA11
05. 03. 2011 11.10
Bravo, Tomozuki, tole si odlično napisal: "Zadeve, ki grejo v Jabolku narobe, se šušljajo potihem, sosednji tabor (Microsoft, Linux) pa napadejo v intenziteti gostilniške debate. Vedno samo podcenjevanje drugih: poceni plastika, primernost pod 18 let, virusi, Win7 ne zdrži 4 dni tekočega delovanja itd. In ta večvrednostni kompleks svojim uporabnikom vsceplja nihče drug kot Apple s svojim agresivnim marketinškim nastopom. Vbistvu je pa vse samo fasada." Imel sem macbooka (pa se je hitro znašel Win7 gor), dva iPhone-a in lahko trdim sledeče: Ravno plastika mi je na tako opevanem macu počila po celi spodnji strani, odpadel je plastičen pokrov baterije, da o občutljivosti iPhona sploh ne govorim. Enkrat ti pade na tla, pa je steklo ekrana adijo. Crknil mi je zvočnik v telefonu, kamera v macu je furt štekala itd. iOS je res narejen za dojenčke, pač za povprečnega Ameriga...Jaka stvar narediti stabilen sistem za dve konfiguraciji in en jezik, naj narediji takšnega, ki bo tekel na 100.000 različnih konfiguracujah, potem se lahko kurč...ijo...Virusi so povsod, kdor misli, da jih na Applovih škatlah ni, ta ali laže ali nima pojma...No, kateremu Windows niti 4 dni ne zdrži, je pa res boljše, da računalnika sploh nimajo...pa Regljo naj si kupijo...
makajjezvami
05. 03. 2011 02.32
No kje ste zdaj vsi Linux fan-i, ki vneto zagovarjate superiornost Linuxa. Zdaj imate dokaz, da če bi se vam povečal tržni delež in posledično zmanjšala povprečna računalniška pismenost bi bili v istem dreku kot uporabniki Windowsov.
chaz73
04. 03. 2011 15.11
Samo da smo si na jasnem. Ni virusov za Androida. Je pa dejstvo, da je nekaterim aplikacija, ki pa so bile medtem že odstranjene iz "tržnice" pripet malware (škodljiv software). So pa Američani pred kratkim naredili raziskavo, s katero so ugotovili, da Apple pretežno uporabljajo poženščeni tipi, Androide pa pravi moški. ;) :P
MirkoiSlafkoNikadRobom
04. 03. 2011 13.36
Android je kot windows, veliko naprav ga uporabllja in so antivirusna podjetja videla svoj nov trg in razširila viruse po svetu, da bodo lahko prodajala svojo ANTI virusno opremo.... logika
wexon
03. 03. 2011 19.41
apple poje use androide..
Frane Šajn
03. 03. 2011 19.00
NE SE BAT JE ŽE NAPRODAJ NOV ANTIVIRUS NAREJEN PRED ČRVI. MATER AMPAK MORAMO PA PRIZNAT NAS DIREKT V ČELO TALE BRANŽA, SE VAM NE ZDI?
theta
03. 03. 2011 15.35
Meni je pa Android Market všeč, ne bi se prevečkrat strinjal z Applom kaj je dobro zame, to sam najbolje vem. Zato nisem nikoli bil lastnik nobenih Applovih izdelkov, verjamem pa, da je nekaterim to všeč.
G-i-z-m-o
03. 03. 2011 15.32
edin.zn v bistvu si omejen ti, saj z vsakim novim komentarjem strelas nekam drugam pogovarjami se recimo zakaj je ferrari rdeče barve in ne zelene, ti pa prjavš, da je bolš met golfa dvojko če ti še vedno ne potegne, potem ne vem kdo ti bo pomagal
NinjaRockStar
03. 03. 2011 15.04
Applov appstore ima odličen nadzor aplikacij, in to je kar manjka androidu. android market je za zdaj prava groza, ker je skoraj nemogoče najti kakšne dobre aplikacije, da ne omenjam, da so v sloveniji na voljo samo zastonj aplikacije.
Tomozuki
03. 03. 2011 14.58
Recimo "hansola" je tipičen primerek Jabolčnega fanatizma. Kar ti bom napisal, ni nič osebnega, vendar zadeve prilagajaš tako, da sam sebe prepričuješ. Sicer izven teme; Win7 mi laufajo že 2 leti brez težav. Nobenih BSOD-ov, sesuvanj, ničesar. Pa sem si popolnoma sam sestavil računalnik - od ohišja do komponent. Prej sem na drugem računalniku laufal WinXP-je 4 leta. In po 4-ih letih sem dobil prvi virus, ki je bil hkrati tudi neodstranljiv. Ergo: kdor zna delat s sistemom in vsaj malo pozna internet, virus ali kako drugo nesnago težko dobi. Pri tem je OSX sicer boljši, saj je kljub večji ranljivosti in luknjavosti (kar pogooglajte) manjkrat tarča napadov. Ker je pač v manjšini. To pa hkrati pomeni tudi manjšo programsko podporo. Isto je bilo z Androidom, ki je vbistvu Linuxova predelava. Razširjenost sistema poveča možnost napadov. Več kot je uporabnikov, več je programov, večja je možnost okužbe. Če uporabnik ni vešč ravnanja s OS-om, potem se možnost še poveča. In ja, Market ima to slabost, da ga nihče ne kontrolira. Hkrati pa prednost, da je veliko stvari brezplačnih (in slabost - da Slovenci ne moremo kupovati aplikacij). Minusi in plusi zmeraj so pri vsaki stvari. Ena zadeva je lahko superiornejša od druge, ni pa nekonkurenčna na trgu med vsemi. Zato Apple ni nobena posebnost. Svoboda nakupovanja in želja pač. Meni bolj ustreza Android in Windows, ker imam ogromno stvari na obeh, ki jih na Jabolki ne bi mogel imeti, rad menjavam komponente, rad imam kompatibilnost itd. Če pa nekdo raje kupi Appla zato, da ne bo imel virusov in plača za zadevo nekajkrat več, pa tudi prav. Samo, da je srečen. Kar se pa POP-a tiče, sem siguren, da če bi isto veljalo za Apple (torej, da je dovzeten za viruse), bi to stlačili v en majhen okvirček ali pa sploh ne. To je vbistvu vse, kar sem želel povedat. Zadeve, ki grejo v Jabolku narobe, se šušljajo potihem, sosednji tabor (Microsoft, Linux) pa napadejo v intenziteti gostilniške debate. Vedno samo podcenjevanje drugih: poceni plastika, primernost pod 18 let, virusi, Win7 ne zdrži 4 dni tekočega delovanja itd. In ta večvrednostni kompleks svojim uporabnikom vsceplja nihče drug kot Apple s svojim agresivnim marketinškim nastopom.
Tomozuki
03. 03. 2011 14.54
Recimo "hansola" je tipičen primerek Jabolčnega fanatizma. Kar ti bom napisal, ni nič osebnega, vendar zadeve prilagajaš tako, da sam sebe prepričuješ. Sicer izven teme; Win7 mi laufajo že 2 leti brez težav. Nobenih BSOD-ov, sesuvanj, ničesar. Pa sem si popolnoma sam sestavil računalnik - od ohišja do komponent. Prej sem na drugem računalniku laufal WinXP-je 4 leta. In po 4-ih letih sem dobil prvi virus, ki je bil hkrati tudi neodstranljiv. Ergo: kdor zna delat s sistemom in vsaj malo pozna internet, virus ali kako drugo nesnago težko dobi. Pri tem je OSX sicer boljši, saj je kljub večji ranljivosti in luknjavosti (kar pogooglajte) manjkrat tarča napadov. Ker je pač v manjšini. To pa hkrati pomeni tudi manjšo programsko podporo. Isto je bilo z Androidom, ki je vbistvu Linuxova predelava. Razširjenost sistema poveča možnost napadov. Več kot je uporabnikov, več je programov, večja je možnost okužbe. Če uporabnik ni vešč ravnanja s OS-om, potem se možnost še poveča. In ja, Market ima to slabost, da ga nihče ne kontrolira. Hkrati pa prednost, da je veliko stvari brezplačnih (in slabost - da Slovenci ne moremo kupovati aplikacij). Minusi in plusi zmeraj so pri vsaki stvari. Ena zadeva je lahko superiornejša od druge, ni pa nekonkurenčna na trgu med vsemi. Zato Apple ni nobena posebnost. Svoboda nakupovanja in želja pač. Meni bolj ustreza Android in Windows, ker imam ogromno stvari na obeh, ki jih na Jabolki ne bi mogel imeti, rad menjavam komponente, rad imam kompatibilnost itd. Če pa nekdo raje kupi Appla zato, da ne bo imel virusov in plača za zadevo nekajkrat več, pa tudi prav. Samo, da je srečen. Kar se pa POP-a tiče, sem siguren, da če bi isto veljalo za Apple (torej, da je dovzeten za viruse), bi to stlačili v en majhen okvirček ali pa sploh ne. To je vbistvu vse, kar sem želel povedat. Zadeve, ki grejo v Jabolku narobe, se šušljajo potihem, sosednji tabor (Microsoft, Linux) pa napadejo v intenziteti gostilniške debate. Vedno samo podcenjevanje drugih: poceni plastika, primernost pod 18 let, virusi, Win7 ne zdrži 4 dni tekočega delovanja itd. In ta večvrednostni kompleks svojim uporabnikom vsceplja nihče drug kot Apple s svojim agresivnim marketinškim nastopom. Vbistvu je pa vse samo fasada.
Tomozuki
03. 03. 2011 14.54
Recimo "hansola" je tipičen primerek Jabolčnega fanatizma. Kar ti bom napisal, ni nič osebnega, vendar zadeve prilagajaš tako, da sam sebe prepričuješ. Sicer izven teme; Win7 mi laufajo že 2 leti brez težav. Nobenih BSOD-ov, sesuvanj, ničesar. Pa sem si popolnoma sam sestavil računalnik - od ohišja do komponent. Prej sem na drugem računalniku laufal WinXP-je 4 leta. In po 4-ih letih sem dobil prvi virus, ki je bil hkrati tudi neodstranljiv. Ergo: kdor zna delat s sistemom in vsaj malo pozna internet, virus ali kako drugo nesnago težko dobi. Pri tem je OSX sicer boljši, saj je kljub večji ranljivosti in luknjavosti (kar pogooglajte) manjkrat tarča napadov. Ker je pač v manjšini. To pa hkrati pomeni tudi manjšo programsko podporo. Isto je bilo z Androidom, ki je vbistvu Linuxova predelava. Razširjenost sistema poveča možnost napadov. Več kot je uporabnikov, več je programov, večja je možnost okužbe. Če uporabnik ni vešč ravnanja s OS-om, potem se možnost še poveča. In ja, Market ima to slabost, da ga nihče ne kontrolira. Hkrati pa prednost, da je veliko stvari brezplačnih (in slabost - da Slovenci ne moremo kupovati aplikacij). Minusi in plusi zmeraj so pri vsaki stvari. Ena zadeva je lahko superiornejša od druge, ni pa nekonkurenčna na trgu med vsemi. Zato Apple ni nobena posebnost. Svoboda nakupovanja in želja pač. Meni bolj ustreza Android in Windows, ker imam ogromno stvari na obeh, ki jih na Jabolki ne bi mogel imeti, rad menjavam komponente, rad imam kompatibilnost itd. Če pa nekdo raje kupi Appla zato, da ne bo imel virusov in plača za zadevo nekajkrat več, pa tudi prav. Samo, da je srečen. Kar se pa POP-a tiče, sem siguren, da če bi isto veljalo za Apple (torej, da je dovzeten za viruse), bi to stlačili v en majhen okvirček ali pa sploh ne. To je vbistvu vse, kar sem želel povedat. Zadeve, ki grejo v Jabolku narobe, se šušljajo potihem, sosednji tabor (Microsoft, Linux) pa napadejo v intenziteti gostilniške debate. Vedno samo podcenjevanje drugih: poceni plastika, primernost pod 18 let, virusi, Win7 ne zdrži 4 dni tekočega delovanja itd. In ta večvrednostni kompleks svojim uporabnikom vsceplja nihče drug kot Apple s svojim agresivnim marketinškim nastopom. Vbistvu je pa vse samo fasada.
G-i-z-m-o
03. 03. 2011 13.47
edin.zn: in kaj ima tvoj komentar zveze z temo oz. s tem, da ima android več virusov kot ios prav ničesar
theta
03. 03. 2011 13.47
Za tiste, ki ne razumejo takih podrobnosti, pa en nasvet, ki v glavnem deluje, predn namestite aplikacijo, poglejte število prenosov in povprečno oceno... 4 zvezdice od 5 je kr vredu, ena zvezdica od 5 pa je precej sumljivo - ni nujno da je škodljivo, lahk je sam popolnoma neuporabno.