Znanost in tehnologija
Oglas

AMD vs. NVIDIA

Ljubljana, 07. 08. 2013 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ko se odločate za nakup nove grafične kartice, ponavadi izbirate med dvema najbolj uveljavljenima proizvajalcema grafičnih čipov AMD in NVIDIA. Kateri proizvajalec je boljši?

So grafične kartice z AMD čipovjem res glasnejše in porabijo več energije? Je res, da pri NVIDIA grafičnih karticah dosegam več slik na sekundo (FPS)? Kaj izbrati?

AMD vs. NVIDIA
AMD vs. NVIDIA FOTO:
So AMD grafične kartice res glasnejše?

Vedeti moramo, da grafičnih kartic ne proizvajata AMD in NVIDIA. Kot glavna proizvajalca grafičnega čipovja le-tega dobavljata dejanskim proizvajalcem grafičnih kartic kot so MSI, EVGA, XFX, ASUS, GIGABYTE in drugi.

Tako je trditev, da so grafične kartice z AMD čipovjem glasnejše od tistih z NVIDIA čipovjem, napačna. Način oz. sistem hlajenja je namreč prepuščen proizvajalcu grafične kartice in lahko se zgodi, da se na trgu pojavita grafični kartici z identično serijo grafičnega čipa, a z različnim tipom hlajenja in glasnostjo.

Ali grafične kartice z NVIDIA čipi res porabijo manj energije?

Tudi splošnega prepričanja, da grafične kartice z NVIDIA čipovjem porabijo manj energije kot tiste z AMD, ne moremo vzeti za dejstvo. Ko je AMD izdal grafični čip z oznako 7970, so bile grafične kartice s tem čipovjem v tistem trenutku najzmogljivejše in so kot take v skupini enojedrnih grafičnih kartic porabile najmanj energije. Naslednji korak v razvoju, in s tem prevzem primata, je kasneje uspel družbi NVIDIA z lansiranjem grafičnega čipa z oznako 680. Danes NVIDIA izdeluje tudi čipovje z imenom TITAN, ki je dvakrat bolj zmogljivo od predhodnih, vendar je cena tovrstnih grafičnih kartic žal kar dvakrat višja.

gsracunalniki.com
gsracunalniki.com FOTO:

Z NVIDIA čipovjem lahko dosežemo več slik na sekundo – je to res?

Grafične kartice radi primerjamo tudi po tem, kakšen FPS (število slik na sekundo) dosegajo. Govori se, da z grafičnim čipom NVIDIA lahko dosegamo višje vrednosti FPS. S tem se ne moremo povsem strinjati, lahko rečemo le, da nekatere igre res dosegajo boljše rezultate na osnovi NVIDIA grafičnih čipov, npr. Battlefield 4, Medal of Honor, Warfighter, Metro Last Light, medtem ko se npr. pri igricah, kot so Crysis3, Bioshock, Tomb Raider, Hitman, Farcry 3, bolje obnese AMD čipovje. Obstajajo pa nekatere ključne razlike med grafičnimi čipi AMD in NVIDIA. Dejstvo je, da AMD bolje podpira igranje iger na več zaslonih (multi monitor gaming). AMD EYEfinity je za igranje tovrstnih iger na več monitorjih prisoten že od lansiranja grafičnega čipa AMD 5850 in v tem segmentu praktično nima konkurence. NVIDIA s svojimi grafičnimi čipi veliko bolje in enostavneje podpira 3D igranje. Open CL bolje podpira čipovje AMD, NVIDIA pa edina omogoča Physx tehnologijo.
Drugih, bistveno bolj očitnih in omembe vrednih razlik med proizvajalcema praktično ni, zato težko z gotovostjo trdimo, da je katerikoli izmed njiju »posplošeno« boljši od drugega.

Katero grafično kartico torej izbrati?

Odločitev je vaša! Takega zaključka verjetno niste pričakovali, a dejansko se morate sami vprašati, za kakšen namen boste uporabljali grafično kartico, ki jo kupujete, in koliko evrov ste zanjo pripravljeni odšteti. Za pomoč in lažjo izbiro smo vam na spletni strani www.gsracunalniki.com pripravili primerjavo grafičnih kartic, ki bazira na primerjavi CENE z ZMOGLJIVOSTJO (testirano s programom Performance test), ali, povedano drugače, katera grafična kartica vam ponuja največ za določeno ceno. Lahko pa z nami kontaktirate tudi preko storitve Live chat, po elektronski pošti ali po telefonu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3