Znanost in tehnologija

Operaterji trdijo, da Slovencem ne sledijo

San Francisco, Ljubljana, 02. 12. 2011 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na pametnih mobilnikih z operacijskim programom Android naj bi bil nameščen program, ki zbira podatke o tem, katere tipke je uporabnik pritisnil, pa tudi kje se nahaja, in jih pošilja operaterjem. Slovenski mobilni operaterji tovrstnih programov ne nameščajo.

iPhone 4S
iPhone 4S FOTO: Reuters
V ZDA je v zadnjih dneh v javnost prišlo novo razkritje sledilnih programov na pametnih mobilnih telefonih, ki zbirajo podatke o dejavnosti imetnikov teh mobilnikov. Medtem ko se je podobno odkritje v prvi polovici letošnjega leta nanašalo na Applove mobilnike iPhone, se tokrat predvsem na mobilnike z operacijskim sistemom Android.

Strokovnjak za pametne mobilnike Trevor Eckhart je namreč odkril program podjetja Carrier IQ, ki sledi dejavnosti uporabnikov pametnih mobilnikov z nameščenim operacijskim sistemom Android. Nameščen naj bi bil na mobilnikih proizvajalcev Nokia, HTC, Samsung, pa tudi blackberryjih proizvajalca RIM in iPhonih – skupno menda na okrog 130 milijonih mobilnih naprav.

Slovenski operaterji teh programov ne nameščajo

Slovenski uporabniki mobilnikov sodeč po zagotovilih slovenskih mobilnih operaterjev nimajo razloga za zaskrbljenost. V Telekomu Slovenije, Simobilu in Tušmobilu so zagotovili, da sami tovrstnih programov ne nameščajo na mobilne telefone. "V omrežju ne uporabljamo podatkov, ki bi jih zbirale aplikacije v terminalih, prav tako od proizvajalcev terminalov nismo bili obveščeni o takšni možnosti. Omenjenega programa v terminalih, ki jih prodajamo, skratka ni," so zapisali v Telekomu Slovenije.

V primeru reklamacij o delovanju storitev s strani posameznih uporabnikov operaterji lahko izvedejo vpogled v prometne podatke - podatke o uspešnosti izvajanja storitev posameznega uporabnika – za obdobje, v katerem je reklamacija možna. Vsi vpogledi morajo biti strogo utemeljeni z reklamacijami, zanje veljajo tudi pooblaščene notranje in zunanje kontrole. Po tem obdobju se tudi ti podatki brišejo ali anonimizirajo. V nobenem primeru pa ni možen, predviden ali dovoljen vpogled oziroma vdor v vsebino komunikacije, kar posebej poudarjamo, pravijo v Telekomu.

V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju Simobil so prav tako zagotovili, da tovrstnih programov ne uporabljajo in jih tudi ne zahtevajo od ponudnikov mobilnih telefonov. Na splošno pa podobno kot Telekom uporabnikom pametnih telefonov svetujejo, da so pazljivi pri nalaganju programske opreme.

Tretji največji slovenski mobilni operater Tušmobil podobno poudarja, da v mobilne telefone, ki jih prodajajo, ne nameščajo nikakršnih programov. "Programska oprema, ki je nameščena na telefonih, je takšna, kot jo namesti proizvajalec," pravijo in dodajajo, da način nadzora nad delovanjem omrežja deluje prek sistemov za nadzor mobilnega omrežja in ni v nobeni povezavi s programsko opremo mobilnikov.

Galaxy Nexus
Galaxy Nexus FOTO: Reuters

Sledenje uporabnikom ali pomoč proizvajalcem?

Program naj bi bil nameščen na mobilnikih proizvajalcev Nokia, HTC, Samsung, pa tudi blackberryjih proizvajalca RIM in iPhonih – skupno menda na okrog 130 milijonih mobilnih naprav.

Omenjeni program naj bi po navedbah Eckharta beležil, katere tipke je pritisnil uporabnik med pisanjem kratkih tekstovnih sporočil ali brskanjem po spletu ter kje se nahaja, ter te podatke pošiljal operaterjem. V podjetju Carrier IQ, ki je program razvilo, to zanikajo in trdijo, da je njihov program le orodje za pomoč mobilnim operaterjem in proizvajalcem mobilnikov. Z njim, kot pravijo, odkrivajo vire težav pri uporabi pametnih mobilnikov, kot so denimo neželene prekinitve klica, nedostavljeno sporočilo SMS ali nepričakovano kratka življenjska doba baterije.

Odzivi

V Applu so pojasnili, da v svojem novem operacijskem sistemu Ios 5 programa Carrier IQ v večini naprav ne podpirajo več, v naslednji posodobitvi programske opreme pa naj bi ga popolnoma odstranili.

V podjetjih Nokia in RIM pa so zanikali, da bi nameščali ali pooblaščali programsko opremo podjetja Carrier IQ na mobilnikih.

V ameriškem mobilnem operaterju Sprint pa so pred dnevi za tehnološki blog Cnet pojasnili, da s tem programom zbirajo podatke, ki jim pomagajo pri izboljševanju kakovosti omrežja in odpravljanju morebitnih težav. V samo vsebino komunikacij in datotek uporabnika pa da nimajo vpogleda.

Kršitev pravice do zasebnosti

Program naj bi bil na nekaterih mobilnikih bolj viden in naj bi se ga dalo razmeroma enostavno izključiti, na drugih pa za navadnega uporabnika dobro skrit ter tako zastavljen, da ga ni enostavno odstraniti oziroma izključiti, navajajo nekateri ameriški tehnološki blogi.

Uporabniki naj ob nakupu mobilnika o programu in možnosti sledenja ter o nadaljnji rabi podatkov ne bi bili obveščeni. Šlo naj bi torej za t. i. rootkit, program, ki omogoča prikrit dostop do določenega sistema ter tako krši uporabnikovo pravico do zasebnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
06. 12. 2011 10.39
Naj mi sledijo ni problem. Če pa jih je kaj v hlačah naj se mi pridružijo, zelo vesel jih bom.
Raztezje
03. 12. 2011 03.09
Pravzaprav se mobilni telefoni ne priklapljajo le na repetitorje in postaje, ker ves čas oddajajo šibko polje, interferirajo tudi med sabo in še s številnimi elektromagnetnimi polji. Pravzaprav povsod, kjer v njihovem dosegu teče že šibek električni tok. V dobi informatike, se bo treba počasi posloviti od tridimenzionalne geometrije, kdor hoče razumeti sedanjost, kaj šele prihodnost, se mora naučiti predstavljati si ukrivljene prepletene prostore, kjer je lahko vse informacija, ki jo lahko vizualizirajo na monitorjih stroji. Recimo, poglejte si najnovejšo računalniško igrico, čudite se in občudujte, kako pestri in bogato poseljeni so postali virtualni svetovi, včasih človek komaj dojame kompleksnost in neverjetno število geometrijskih likov na monitorju, da ta ne prikazuje vnaprej posneto sliko temveč računa oziroma upravlja gibanje vsakega prikazanega piksla posebej, na kar lahko vsaj delno tudi interaktivno vplivamo, v "realnem" času. In ko si kupiš najnovejše superračunalo, ki naj bi bilo to to, se naslednje leto pojavi še veliko bolj kompleksno nadaljevanje, proti katerem stara fora zgleda kot pac-man. Nora tehnologija, a, je sploh mogoče še kaj več?Zdaj pa si skušajte predstavljati mravljišče, v katerem bi lahko nadzirali in delno upravljali z vsako mravljo posebej, na celem planetu, za toliko milijonkrat močnejše aplikacije uoprabljajo veliki fantje, le da poleg mravelj, upravljajo tudi z nami. Verjamete ali ne, tako se je začela tudi eko kultura oziroma religija nove dobe, s tem so se ukvarjale prve računalniške simulacije, ki so hotele preprosto simulirati vse znane naravne zakone, na podlagi rezultatov pa si je človek zadnja desetletja podrejal svet. Eden najpomembnejših izsledkov eksperimenta je, da se po radikalne prestrukturiranju naravnega okolja, narava ne povrne več sama od sebe nazaj v enako idealno stanje kot prej, nič ne žuborijo več bistri potočki, zrastejo spet cvetlice in zapojejo rajski ptiči, temveč vedno nastane nekaj povsem novega, kar se ravno tako znajde v ravnotežju in nikoli ni mogoče predvideti vseh faktorjev, v kaj se bo spremenilo neko okolje. Vseh ne, menjalno in uporabno vrednost kapitala pa je mogoče poljubno pretvarjati in to celo v času nazaj, preprosto na verjetnosti, da je nekaj bolj verjetno tu kot kjerkoli drugje in tako kot kakorkoli drugače ter podobni čarovniški triki. Se vam ne zdijo vsi mobilniki med sabo v bistvu podobni? Brez skrbi, ko bodo izboljšali resolucijo, jih bodo pa nadgradili z novimi senzorji in električnimi generatorji, kmalu nam ne bo treba nič več drugega, kot da bomo na kaj le pomislili. Lepo vzgojen človek pa že nima takih misli, takim je treba pomagati!
Raztezje
03. 12. 2011 03.28
Baje se po Google space in Google Earth, pripravlja tudi nadgradnja Google underground. Google, špegli, štekate?
PowRider
03. 12. 2011 02.17
+2
Ha, tako veselo oglašujete tega Galaxy Note, ko ga pa hoče človek nabavit ga pa seveda zmanjka!! Verjetno so uporabniki iPhonov ugotovili da to ni to in so prešaltali na Galaxy Note, ni čudno da je potem vse pokupljeno :)
Raztezje
03. 12. 2011 02.44
+0
Galaxy Note, edini dlančnik za pravega moškega!
PowRider
03. 12. 2011 13.31
+1
PowRider
03. 12. 2011 02.10
+1
Drugače je pa android na srečo ravno tako "neumen" da operater ne ve natančno kje se nahajamo. Vedo pa v kateri celici se nahajamo, se pravi nam lahko določijo lokacijo tako na uč na kakih 500m natančno. In kot verjetno veste, vsakič ko se mobilni telefon logira v sistem se logira s svojim IMEI ter zraven so še podatki SIM kartice in če imate naročnino je zraven seveda vaše ime. Tako da vsak klic, SMS, brskanje po spletu,...je "označeno" z vašim imenom ter vašo terminalno napravo. Tako da res ne vem zakaj se bojite zasledovanja, itak se to dogaja že od samega začetka mobilne telefonije.
pagan
06. 12. 2011 10.51
in če si pošten načeloma nimaš nič za skrivat... edino kar je si lahko ustvariš občutek nelagodja....
Dark Knight
02. 12. 2011 21.56
+2
dobro da imam cisto navaden telefon, nic androida, apple pa ta *, samo sms in klicanje in drugega ne rabim :D
Raztezje
03. 12. 2011 02.33
+6
Buco -
02. 12. 2011 20.27
+3
jest rabm čist eno malo naprvavico, da bi vedel, kje se potikajo moji mački, dva se namreč nista vrnila, če bi pa mela kej tajga okol vrata bi ju pa lahka najdu
Elnorel
02. 12. 2011 18.23
+1
Prav tako je kriv Apple in vsi njihovi iOS pred različico 5.0. So se strateško izognili slabi publiciteti in še kakšni tožbi.
Elnorel
02. 12. 2011 18.21
+3
Smo sigurno premajhni, da bi bili zanimivi tržnikom. ;D
Spetsnaz
02. 12. 2011 18.33
+3
Ofca1A
02. 12. 2011 17.58
+4
Ahhh roko na srce,...čipirali smo se že sami od sebe,....Pa če maš naročnino,..al pa na petrolu kupleno mobi sim kartico,...to sploh nima veze :)
Spetsnaz
02. 12. 2011 18.34
+6
Zakaj mene vsakokrat ko natocim gorivo..MORAJO ubogi trgovci vprasati, ce imam PetroL kartico?
Raztezje
03. 12. 2011 02.38
pagan
06. 12. 2011 10.51
mjkox
02. 12. 2011 17.52
+3
od kdaj pa nokia uporablja androida? :D mislim da uporablja samo sybiana in po novem windows mobile...
freaktohell
02. 12. 2011 17.38
+1
saj jim ni treba! ko kupiš sim kartico si že v bazi in vejo kje si, kaj delaš itd. pa če je telefon ugašjen... s aplikacijami hočejo le oči radovednežev usmerit nanjo!
Garfield7497
02. 12. 2011 17.15
-5
poj je pa svizec zavil čololado ....kar verjemite jim
sadb79
02. 12. 2011 12.24
+4
Android na Nokijah ????
Mihaela Pudgar
02. 12. 2011 11.49
+5
To se da tudi pri nas. Kar poglejte na Youtubi Kar zna Sova, znamo tudi mi.
Raztezje
03. 12. 2011 02.42
Tista krotka žival z dolgim rilcem, ki se počasi plazi po trvniku in z njim sesa mravlje, ni krvoločni tiger ampak mravljinčar.
Northwest
02. 12. 2011 11.20
+10
Zal je tako,da bi radi,nas male ljudi veliki,imeli stalno pod popolnim nadzorom.Danes ponujajo tudi rocne ure z GPS napravami...Se malo pa pa bodo uzakonili,da moramo nositi podkozne cipe,tako kot otroci bogatasev v Mexicu.
PowRider
03. 12. 2011 01.59
-2
Če ima ura GPS napravo še ne pomeni da ti lahko sledijo...
PowRider
03. 12. 2011 13.33
+1
Me res zaima zakaj minusi, pa se mogoče vprašate ali ima ročna ura komunikacijski vmesnik? Če ima GPS sprejemnik še ne pomeni da ura oodaja kakršnekoli podatke...
mastablasta
02. 12. 2011 09.18
+3
Kot piše na BBC je ta program nameščen (sicer v malo bolj okrnjeni verzij) tudi na Apple telefonih. ni pa kot kaže na Nokiah.
mastablasta
02. 12. 2011 09.19
-1
Globin
02. 12. 2011 20.34
+1
Ni ga v Windows Phone 7.x ;-) In ga nikoli ni bilo... Od velikih treh (iOS, Android in WP7) je ironično Microsoft edini čist :p
Spetsnaz
02. 12. 2011 09.10
+199
Moja zena tudi brez tega programa ve v kateri gostilni sem... Torej je tudi ona Android?
SoloSolo
02. 12. 2011 10.22
+9
OvcaR
02. 12. 2011 10.54
+32
Hahahaha, trenutno imaš 47 lajkov in pa en \"ni mi všeč\", to je pa ziher žena nardila
Ofca1A
02. 12. 2011 18.00
+3
Negan
02. 12. 2011 08.52
+10
Jaz imam Android, pa me malo briga kaj sledijo. Enako ko Facebook, če folk nima kaj delat pa moje stvari bere, to samo pove koliko so bedni, ampak mene to ne moti.
bebo3
02. 12. 2011 09.03
+3
Feels_good_man
02. 12. 2011 08.03
+43
Itak se vara kdor misli da operaterji ne vejo kje se vsak uporabnik nahaja, in katere SMSe prejema in pošilja. Sej bi beležili tudi klice in internetni promet, ampak je pri tem omejitev velikost podatkovne baze. Pa ne vem tudi zakaj bi za to rabili kak poseben program na telefonih. Itak grejo vsi podatki čez njihove serverje...
bebo3
02. 12. 2011 09.04
+7
Mihaela Pudgar
02. 12. 2011 11.47
+0
To se da tudi pri nas. Kar poglejte na Youtubi Kar zna Sova, znamo tudi mi.
rhombur
02. 12. 2011 22.06
ne katere, ampak od koga. Zakon zahteva, da beležijo čas, dolžino in klicano in kličočo številko za vsak klic, SMS, dodeljen IP in poslan mail. Dostop do tega ima pa država.