Znanost in tehnologija
Oglas

5 načinov za zaščito osebnih podatkov

Ljubljana, 16. 07. 2014 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Morate zaščititi svoje osebne podatke, pa ne veste kako? Tukaj je nekaj pomembnih nasvetov za zaščito osebnih podatkov.

1. Ne razkrivajte osebnih podatkov nehote!

Lahko razkrijete vaše osebne podatke (e-poštni naslov, itd.), brez da bi to opazili. Na internetu pogosto uporabljajte vzdevek namesto pravega imena. Uporabljajte vaš e-poštni naslov le na tistih straneh, ki jim zaupate.

Če ni drugače navedeno na spletnem mestu, ne posredujte osebnih podatkih, da bi bili deležni določene storitve. Ni potrebno posredovati osebnih podatkov na socialnih omrežjih.

Oglas
Oglas FOTO:

2. Vključite obvestila o piškotkih (cookie) v spletnem brskalniku, da jih lahko nadzorujete ali uporabite specializirane spletne strani za shranjevanje podatkov!

Piškotki se uporabljajo za shranjevanje podatkov na strani uporabnika, v praksi jih običajno uporabljamo za: preverjanje uporabnika; shranjevanje osebnih preferenc in preferenc uporabnikov; sledenje stanju seje, dostop do statističnih podatkov o uporabnikih.

Večina sodobnih brskalnikov podpira piškotke. Praviloma lahko uporabnik izbere ali želi uporabljati piškotke ali ne. Prav tako lahko začasno omogočite uporabo piškotkov na določeni strani, nato pa jih izklopite. Nekatere aplikacije potrošniku pošljejo obvestilo o tem, da se lahko ustvari datoteka piškotek, potrošnik pa lahko onemogočiti ustvarjanje takšne datoteke z izbiro ustrezne možnosti. Drugi programi ustvarijo datoteke "piškotek" brez predhodnega obvestila.

3. Pod nobenim pogojem ne odgovarjajte pošiljateljem neželene elektronske pošte!

Kot da bi jim želeli napisati spodoben odgovor, zato ne odpirajte povezav ter ne kliknite na gumbe, vključno z gumbom "Izbriši" (saj vas to redko kdaj odstrani s seznama za pošiljanje). Vsa vaša dejanja bodo potrdila, da v tem obdobju ta e-poštni naslov (ali račun) upravlja resnična oseba. In pojavili se boste na številnih drugih seznamih pošiljateljev neželene elektronske pošte.

Če ste zelo zaskrbljeni zaradi neželene elektronske pošte, se lahko obrnete na svojega ponudnika internetnih storitev ali namestite filter za neželeno elektronsko pošto.

4. Zagotovite si varnost na spletu!

Nikoli ne pošiljajte številke kreditnih kartic ali drugih občutljivih osebnih podatkov, ne da bi se prepričali, da je vaša povezava varna (šifrirana).

Poiščite zaprto ključavnico (za Windows) ali ikono ključa (za Mac) v oknu brskalnika.

Prav tako bodite pozorni na "vohunsko programsko opremo", programe, ki namestijo "paket" skupaj z aplikacijami, ki jih namestite.

Njihova misija - tiho spremljajo vaše spletne navade in druge elemente ter podatke posredujejo družbi, katere produkt uporabljate.

5. Izberite varne storitve. Bodite pozorni na pogoje o zasebnosti ter varnostne storitve. To še posebej velja za vse, kar je povezano s strastjo in spletnimi igrami na srečo za denar

Kot dober primer varne storitve lahko služi varnostni sporazum na Casino.com, ki prikazuje vse potrebne elemente (sistem za dovoljenje za uporabo osebnih podatkov, itd.), da bi uporabnik zaupal storitvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3