Znanost in tehnologija

40 let interneta v Kiberpipi

Ljubljana, 13. 05. 2009 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos mineva 40 let od prve vzpostavitve omrežja, ki ga zdaj poznamo kot internet. V ljubljanski Kiberpipi obletnico obeležujejo s posebno razstavo.

Internet se je "rodil" leta 1969 v ZDA.
Internet se je "rodil" leta 1969 v ZDA. FOTO: racunalniski-muzej.si

Leto 1969 ni bilo zgodovinsko samo zaradi prvega človekova pristanka na luni. Letos namreč mineva tudi 40 let, odkar so v t. i. omrežju Arpanet Američani vzpostavili prvo trajno povezavo ter preko omenjenega omrežja poslali prvo sporočilo. Arpanet (kratica za Advanced Research Projects Agency Network) je v okviru obrambnega ministrstva financirala ameriška vlada, šlo pa je za prvo paketno omrežje na svetu in predhodnika današnjega interneta.

Posebna razstava o zgodovini interneta bo v ljubljanski Kiberpipi odprta do 5. junija.
Posebna razstava o zgodovini interneta bo v ljubljanski Kiberpipi odprta do 5. junija. FOTO: racunalniski-muzej.si

Omrežje so zasnovali z namenom povezave oddaljenih raziskovalnih institucij, sčasoma pa je omrežje preraslo akademske in raziskovalne vode. Leta 1983 se je Arpanet preoblikoval. Takrat se je začela širša uporaba interneta, in sicer z uvedbo komunikacijskega protokola TCP/IP (TCP - Transmission Control Protocol in IP - Internet Protocol), kot standarda za povezavo mnogovrstnih omrežij in izmenjavo informacij.

V zgodnjih 90. letih se pojavita orodji Gopher in World Wide Web (www). Gopher omogoča hierarhično menujsko ureditev informacijskih virov, orodje www pa v globalno omrežje uvede idejo hipertekstnega povezovanja dokumentov. Od tedaj uporaba interneta strmo narašča.

Za začetek interneta v Sloveniji velja november 1991. Takrat je Institut Jožef Stefan vzpostavil internetno povezavo z nizozemskim nacionalnim inštitutom za fiziko in matematiko.

Razstava v Kiberpipi

40-letnico interneta obeležujejo tudi v ljubljanski Kiberpipi. V računalniškem muzeju na Kersnikovi 6 so pripravili razstavo o zgodovini interneta, na kateri si je mogoče ogledati časovni pregled razvoja tehnologij in dogodkov, neposredno povezanih z razvojem interneta, ki ga poznamo danes. Razstava, ki sta jo pripravila Dunja Rosina in Martin Hribar, bo na ogled do 5. junija.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
15. 05. 2009 09.16
Kaj pišete bedarije, to je 40 let Arpaneta ki je bil namenjen izrecno za raziskave in superračunalnike in ne internet kot ga danes uporabljamo. Internet ki ga danes uporabljamo je nastal januarja leta 1983, ko je Arpanet spremenila protokol iz NCP v TCP/IP.
chriswebber
14. 05. 2009 09.24
V Cernu v Švici leta 90 so drgač ugotovil, da bi bil internet lahko za širšo rabo.
brodul
13. 05. 2009 21.27
Razstava je poleg prodaje bonov na Kerstnikovi šest kjer se nahaja tudi celotni muzej in Kiberpipa. Go pipa