Znanost in tehnologija

10-milijonska kazen po polomiji na borzi

Washington, 30. 05. 2013 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi polomije pri prodaji delnic Facebook je borza Nasdaq kaznovana z 10 milijoni dolarjev kazni. Doslej so plačali že 62 milijonov investicijskim podjetjem, navadnim delničarjem pa ne bo pomagal nihče.

Delnica Facebooka je od začetka prodaje padala.
Delnica Facebooka je od začetka prodaje padala. FOTO: Reuters

Ameriška zvezna Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je odredila doslej najvišjo kazen proti kakšni borzni ustanovi.

Borza Nasdaq bo morala plačati 10 milijonov dolarjev zaradi napak pri uvodni javni prodaji delnic družbenega medija Facebook 18. maja lani. Borza Nasdaq je doslej morala plačati že 62 milijonov dolarjev različnim investicijskim podjetjem. Navadnim delničarjem, ki so izgubili najmanj polovico vloženega denarja, pa očitno ne bo pomagal nihče. Uvodna cena za delnico je bila 38 dolarjev, danes pa se prodajajo za okrog 23 dolarjev.

Začetek prodaje delnic Facebooka so lani maja zavlekle domnevne tehnične težave na borzi Nasdaq. Zato veliko vlagateljev najprej ni moglo kupiti delnic, pozneje pa jih niso mogli dovolj hitro prodati, ko je postalo jasno, da od uvodne cene kmalu ne bo ostalo veliko.

SEC je ugotovil, da so bile težave posledica slabo pripravljenega sistema in napačnih odločitev odgovornih pri Nasdaqu. Borza Nasdaq bo kazen plačala, krivde pa ni ne priznala ne zanikala. Glavni izvršni direktor Nasdaqovega starševskega podjetja OMX Robert Greifeld je zagotovil, da so se iz polomije veliko naučili in sprejeli ukrepe, da se kaj podobnega več ne zgodi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beowulfsam
31. 05. 2013 09.31
Kazen bi morala dobiti banka/cenilci, ki so izvajali IPO. Ker cenilc je lah dal oceno 38$ na delnico mi ni jasno. Še sedaj je P/E nenormalno visok (dans clo 500, zadnč je bil še 1200 ) in cene kar ne padejo. To je to, kapitalizem. Folk kupuje take loto delnice pol pa joka. Na dejanske rezultate je pa zadeva vredna 7-14 milijard, tko čez palec s tem, da je firma v hitro spreminjajoči se industriji...jutr lah en nardi nekej k bo počikal FB.
Antipolitik
30. 05. 2013 14.36
+3
Spet en najjaci nateg, in bogo ljudstvo naseda hitrim in bajnim zasluzkom. hehehe
krucyfix
30. 05. 2013 11.18
+1
Vprašanje za 10M$: a če ne bi bilo dotičnih tehničnih težav, bi šla pa delnica FB v nebo?
Helix Nebula
30. 05. 2013 14.21
+2
ne gre se zato kolk bi ble delnice vredne ampak to da se ni dalo normalno trgovat z njimi in so nekateri zaradi tega zgubli denar. Ja to nebi rešlo težav, bi pač drugi zgubli namesto tistih ki so zdej.. ampak gre se zato da so nekateri zgubli denar zarad krivde borze in ne zarad svoje krivde..
Elias47
30. 05. 2013 10.42
+13
evo ti; tako pa je to, če si nečak enega izmed glavnih svetovnih bankirjev - demona Rockefellerja... takrat so za vrednost tvojih delnic krive borze, in so dolžne plačati odškodnino.... če si pa siromak, kot je Slovenija, pa je za propad delnic kriva država in narod, odškodnino pa plačuje uboga raja.... predvsem, če ti bonitetne hiše zbijajo vrednost delnic.... Če bi jih zbijale temu usranetu, ki je lastnik Fejsbooka, bi te bonitetne hiše bile že zdavnaj zaprte...
gostgozd
30. 05. 2013 10.06
+9
haha .. pa 10 miljončkov? pa to ma vsak od njihovih zaposlenih za malco .... kdaj nas bo končno zares presvetlilo, da borze in finančne ustanove kot danes obstajajo/delujejo je treba z zakonom prepovedat?
kokojambo
30. 05. 2013 10.01
+7
Dajte raj eno konkretno novico od kod tem podjetjem (kot so FB) tolko denarja ? Ali so to nadležne reklame, ali še kaj druga?
beowulfsam
31. 05. 2013 09.24
+1
Pejd na SEC pa poglej njihove reporte. Al pa letna poročila najd ipd. Ameriške firme majo načeloma 100x bolš letna poročila k velika večina naših firm.