Gospodarstvo

Računsko sodišče nad akterje projekta Teš 6. Ti so se skrili za 'poslovne skrivnosti', zato lahko vidite le 'črno poročilo'

Šoštanj, 20. 08. 2015 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Revizorji s prstom kažejo na tiste, ki niso obvladovali denarnega toka v Teš 6. Že pri predračunski vrednosti investicije ni zagotovil, da bi bila določena v realni višini, vanjo pa tudi niso ustrezno vključili vseh stroškov.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen
Vesel pravi, da javno dostopno poročilo ni v optimalni obliki, ker so v HSE prikrili ključne podatke, ki bi osvetlili razmere ob sklepanju posla in njegovih posledicah. Sklicujejo se na poslovne skrivnosti. Na računskem sodišču menijo, da je bil zlorabljen institut poslovne skrivnosti. Po njihovem gre za prakso, ki jo uporablja tudi DUTB. HSE so pozvali, da oznake o poslovni skrivnosti, umakne.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) po oceni računskega sodišča ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov svoje skupine zaradi investicije v šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Že pri predračunski vrednosti investicije ni zagotovil, da bi bila določena v realni višini, vanjo pa tudi niso ustrezno vključili vseh stroškov.

HSE z ukrepi v okviru aktivnega nadzora investicije ni zagotovil izpolnitve pogoja glede vrednosti investicije, ki je bil določen ob izdaji državnega poroštva za ta projekt, je v danes objavljenem poročilu z naslovom Obvladovanje denarnih tokov skupine HSE zaradi investicije v blok šest v obdobju od 1. januarja 2012 do 31. decembra 2014 zapisalo računsko sodišče.

Pri tem pa v predračunski vrednosti investicije v šesti blok niso upoštevani predvideni stroški njegove razgradnje po zaključku dobe obratovanja, dodajajo revizorji.

Teš čaka veliko dela pri iskanju virov denarja, s katerim bodo odplačevali najeta posojila. Kot kaže, se zlata doba energetike končuje, zato bo treba razmisliti tudi o plačah, ki so v tej panogi najvišje. Računsko sodišče
Poročilo o reviziji ene najdražjih naložb v Sloveniji, ki ga jepodrobneje na novinarski konferenci predstavil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, družbi HSE tudi očita, da ni zagotovila pozitivnega poslovanja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) po začetku obratovanja šestega bloka.

To pa bo negativno vplivalo na zmožnost doseganja načrtovanih finančnih učinkov omenjene investicije in zagotavljanja zadostnega denarnega toka celotne skupine HSE, opozarjajo.

Tomaž Vesel
Tomaž Vesel FOTO: 24ur.com
Vesel je napovedal, da bo naslednja postaja revizorjev Premogovnik Velenje. Meni, da se bo skupj z njihovimi podatki in izsledki uradnih preiskav, vse bolj jasna slika investicije in njenih posledic, kar bi lahko bila podlaga za ukrepanje.

Ob tem pa HSE vse do leta 2013 sploh ni imel nobenega scenarija za zagotovitev pozitivnega denarnega toka, prav tako v revidiranem obdobju ni imel izdelanega učinkovitega in preglednega upravljanja družb znotraj svoje skupine. Zaradi tega informacije o projektu niso bile zanesljive, s tem pa pogoji za sprejem optimalnih odločitev glede izvajanja in financiranja investicije niso bili ustrezni.

Glavni očitki računskega sodišča ...
- investicija je slabo načrtovana

- morda je bil projekt potreben, a premalo je bilo premisleka o potrebnem obsegu investicije in premalo premisleka je bilo o stroških, povezanih s premogov

- že ob zaključju investicije je odpadel nadzor, zato jo je bilo težko obvladovati

- vpleteni so preveč vajeti prepustili Tešu

- investicija ne bo obratovala na 100-odstotkih, kar ni bilo dovolj upoštevano.

V HSE prav tako niso poskrbeli, da bo dosežena takšna stroškovna cena premoga Premogovnika Velenja, kot je bila upoštevana pri izračunu finančnih učinkov obratovanja šestega bloka, še piše v revizijskem poročilu.

Teš, HSE in drugi so zavajali ob sprejemanju zakona o poroštvu, ki je Tešu omogočil državno poroštvo. Vrednost projekta je bila takrat višja od prikazovane. Enako velja za ceno premoga, katere zgornja meja je prav tako bila del pogojev za poroštvo. AUKN, SOD in SDH pa niso opravljali svoje nadzorne funkcije, odpovedali so se celo poročilom, s pomočjo katerih bi lahko bili sproti korigirali težave. Računsko sodišče

Računsko sodišče je preverilo tudi ravnanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države in Slovenske odškodninske družbe oz. Slovenskega državnega holdinga v zvezi z investicijo v šesti blok. Čeprav so bile vzpostavljene podlage za izvajanje nadzora nad HSE pri sprejemanju odločitev, pa v letih 2012 in 2013 od njega ni nihče zahteval poročil, na podlagi katerih bi lahko analizirali, ali so zagotovljena zadostna finančna sredstva za projekt, je ugotovilo.

Kaj od revidirancev v 90 dneh zahtevajo na računskem sodišču?
-načrt aktivnosti, ki bo razložil, kako prestrukturirati Premogovnik Velenje, da se bo cena premoga približala predvideni;

-finančno in poslovno prestrukturiranje TEŠ, da bi dosegali predvideno ceno energije in poseg v stroške poslovanja družbe;

-opredelitev odškodninske odgovornosti organov nadzora;
optimizacijo in racionalizacijo poslovanja skupine HSE;

- izboljšati delo in nadzor nad hčerinskimi družbami HSE;

- opredelitev do sinergijskih učinkov funkcij v skupini HSE. Po njihovem bi bilo mogoče združiti več funkcij;

- realnejši stroškovnik zapiranja velenjskega premogovnika;

- možnost združevanja družb v okviru HSE.

Preiskava na HSE - 4
Preiskava na HSE - 4 FOTO: Miro Majcen

HSE odgovarja: pri projektu Teš 6 je odpovedal nadzor

Pri projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je odpovedal nadzor, je v odzivu na poročilo računskega sodišča danes v Ljubljani poudaril generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Meni, da za kršitev vseh obveznosti in jamstev to poslovodstvo ne more biti objektivno in subjektivno odgovorno.

Košorok je na novinarski konferenci dejal, da so v zadnjem letu oz. letu in pol storili vse, da bi poskrbeli za bolj učinkovito vodenje in nadzor izvajanja projekta Teš 6. "Strinjam se, da je glavna krivda v pomanjkljivem nadzoru," je pritrdil računskemu sodišču, s katerim so, kot je dejal, v času opravljanja revizije sodelovali zelo korektno in profesionalno.

"Dejstvo je, da je v tem projektu odpovedal nadzor," je dejal in dodal, da so z nastopom njegovega mandata konec leta 2012 prevzeli praktično zaključeno investicijo. "Okoli 75 odstotkov investicije je bilo izvedene, 90 odstotkov vseh pogodb podpisanih in s tem dejstvom smo se ukvarjali zadnji dve leti oz. dve leti in pol," je povedal.

Dejstva v poročilu računskega sodišča niso nova, je spomnil Košorok. "Žal se ta revizija pojavlja nekaj let prepozno," je dejal in poudaril, da je vrednost investicije - ta je bila na začetku postavljena pri 600 milijonih evrov - naraščala že od začetka.

Vrednost investicije v skladu z zakonom o državnem poroštvu, sprejetim leta 2012, ne bi smela preseči 1,3 milijarde evrov, a so leta 2013 ugotovili, da ta cena ni realna. "Cena, ki je dokončna oz. s katero zdaj operiramo, je 1,428 milijarde evrov," je dejal.

Pod njegovim vodstvom so se ukvarjali tudi s količinami in kakovostjo premoga. Nekje sredi leta 2013 so ugotovili, da cena premoga 2,25 evra za gigajoul, ki je bila obljubljena v vseh dokumentih, ne bo dosegljiva, podobno je bilo s ceno elektrike, ki je bila v vseh dosedanjih dokumentih navedena zelo optimistično, je dejal Košorok.

Veliko bo moral narediti tudi sam Teš, da bo njegova cena elektrike postala čim bolj konkurenčna. "V tem trenutku to ni," je dejal Košorok. Finančni direktor HSE Stojan Nikolić je dodal, da je Teš pri trenutnih cenah elektrike še finančno vzdržen, če pade za pet evrov, pa ni več.

Preiskava na HSE - 3
Preiskava na HSE - 3 FOTO: Miro Majcen

Čeprav je v nekaterih točkah Košorok pritrdil ugotovitvam revizorjev, pa se z njimi ni strinjal v tem, da HSE ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov skupine zaradi investicije v Teš 6. "HSE je obvladoval likvidnostna tveganja. Mislim, da niti enkrat nismo prišli v zamudo s kakršnimkoli plačilom, še več, HSE se je dodatno zadolževal oz. priskrbel dodatne vire finančnih sredstev, da so bili glavni izvajalec, Alstom, in ostali dobavitelji redno poplačani," je poudaril.

V HSE, ki je lastnik Teša, bodo v 90 dneh pripravili odzivno poročilo, "računsko sodišče pa bo potem presodilo, ali ravnamo v pravi smeri", je dejal Košorok, ki, kot pravi sam, "ni tak, da bi se oklepal položajev".

Nikolić je ob tem dodal, da večino ukrepov oz. priporočil, ki jih je nanje naslovilo računsko sodišče, že izvajajo, glede zagotavljanja likvidnosti HSE na daljši rok pa ne vidi večjih tveganj.

"Delamo na tem, da zagotovimo dolgoročno ustrezno strukturo financiranja za celotno skupino. Naš načrt je, da bodisi z izdajo obveznic bodisi z najetjem dolgoročnega posojila pri komercialnih bankah zagotovimo likvidnost za najmanj tri do pet let, s čimer se iskanje pozitivnega epiloga te zgodbe olajša, ker se lahko osredotočimo samo na poslovanje družbe," je dejal.

Povedal je tudi, da so z Evropsko banko za obnovo in razvoj junija že podpisali aneks k posojilni pogodbi, na mizi pa imajo tudi aneks k pogodbi z Evropsko investicijsko banko (EIB), ki je z vidika državnega poroštva ključna in problematična. EIB je postavila določene zahteve, ne le do Teša in HSE, ampak tudi do države, vendar Nikolić o njih ni mogel podrobneje govoriti.

Košorok je povedal še, da pripravljajo analize o možnosti združevanja Teša in Premogovnika Velenje, kar je predlagalo računsko sodišče, glede drugega predloga revizorjev o združevanju obeh energetskih stebrov pa je prvi mož HSE dejal, da te ideje niso nove in da se mora o tem odločiti lastnik.

Prihodnji teden naj bi zasedala tudi nadzorna sveta HSE in Premogovnika Velenja - prvi po neuradnih informacijah v ponedeljek, slednji pa v torek. Košorok je potrdil, da se bodo nadzorniki HSE sestali prihodnji teden, seja pa je, kot je dejal, namenjena sprejemu letnega poročila.

 

Revizijsko poročilo Teš6
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
24. 08. 2015 09.44
+3
Upam da bodo črno barvo iz poročila kmalu čimprej uporabili za trak ob njihovi sliki.
slovenskidelavec
23. 08. 2015 14.15
+3
Dosti bi jih moralo že biti na DOBu, zaradi T6.
ferencz 1
22. 08. 2015 10.42
+8
Rotovnik je bil SDS, isti lopovi pri isti vreči!
Fredy Meserati
22. 08. 2015 19.35
+4
Uradno je bil v SLS... Neuradno pa maš prav... :-)
ferencz 1
22. 08. 2015 10.42
+4
Poročilo pravi, da bomo morali zmetat še pol milijarde v to vrečo brez dna, ki sta jo zakuhala SD in SDS!
Belibog
22. 08. 2015 00.09
+2
Lepo so nas SD- ejevci pokradli, prej komunisti, zdaj njihovi nasledniki.
JE-BI-GA
23. 08. 2015 22.52
+2
SDS so tudi komunisti, poklavi je bil kaplar............rudečo kjižico je tudi imel !!!!
Bojan-F
21. 08. 2015 17.32
+6
Neopazno je zdrsnila mimo nas 10-a obletnica zacetka pajdaske privatizacije ... 12.8.2005 ...
Bojan-F
21. 08. 2015 17.33
+5
... ker pa so bili casi jako kreativni, imamo na zalogi 10-tih obletnic za celo jesen.
jenihvetes
21. 08. 2015 14.54
+3
tale norveški hudič si je fajn omastil brke, prokklet bil
puspan
25. 08. 2015 22.19
Kako lepo, da smo samo še Slovenci pošteni na tem širnem svetu. Pa predvsem pomembni, sem tudi še pozabil dodati.
donato
21. 08. 2015 14.52
+4
A smo splih še država, ali pleme, ki jim vladajo kreteni?
jenihvetes
21. 08. 2015 14.54
+0
biggbrader
21. 08. 2015 13.22
+4
Kaj se čudite, Tomažek vidi tudi preko črnine,..
zulj001
21. 08. 2015 13.02
+8
S tem zatemnjenim poročilom si lahko rit obrišete................
ponovnorojstvo
21. 08. 2015 17.49
+3
saj ni nor da bi kaj ne prečrtal. informacijska pooblaščenka gleda ko ris....napaka pa hop cefizelj...in kdo bo kriv en revček iz revizije namesto onih ki ne vedo od kot jim 3 miljone v denarnici.
maska00
21. 08. 2015 10.52
+17
91 leta da bi postrelili par tajkunu bi imeli vsi delo plačano pokojninsko dobo in ostale prispevke. Danes bi bila še zmiraj vsa podjetja v slovenski lasti ker nebi tako kradli in prali denar in dobivali velike podkupnine kot jih še danes.Danes se nobeden ob obtoženih nič ne spomni postane čez noč dementen in bolan da ne gre v zapor in da se smeje naokrog in lepo živi z nakradenim denarjem.Kje je pošteno sodstvo?.Tudi njih je treba dati pred zid.Kako si naši voditelji upajo govoriti da je Slovenija demokratična država? Za njih je. Naj ne lažejo sami sebi in naj pogledajo kakšna sramota se dogaja po njihovi demokratični državi.
ceta69
21. 08. 2015 10.36
+11
zaradi psihičnih težav ne gledam več poročil po tv samo še komentiram na portalih ampak ko vse skupaj potegnem vidimo da v resnici imamo na položajih izobražen poden družbe
resort
21. 08. 2015 10.31
+13
Žalostno na kvadrat. Že ob zahtevi za državno poroštvo se je vedelo, da je vse skupaj "skrpucalo" , pa nič. Sedaj pa naenkrat "velika ugotovitev". Parlament naj sprejme zakon za finančno odgovornost kršiteljev . "izkoriščevalcev" davkoplačevalskega denarja.
ceta69
21. 08. 2015 10.37
+0
nočejo sprejet ker pol ne morejo pisat aneksov k pogodbi,na zahodu je samo 3 procente lahko aneksov
Bojan-F
21. 08. 2015 17.14
+1
Povsod na svetu je toliko aneksov, kolikor jih zeli investitor.
zulj001
21. 08. 2015 10.18
+6
Kaj bosta na to rekla velika zagovornika teš6 SD-jeva poslanca Meh in Kontič............
resort
21. 08. 2015 10.31
+4
jenihvetes
21. 08. 2015 14.55
-1
ceta69
21. 08. 2015 10.13
+8
same pijavke ki niso nič druga sposobne kot se prisesati na davkoplačevalski denar
TRUMPP
21. 08. 2015 09.36
+8
Imamo termoelektrarno, nimamo pa premoga,.....Bravo bananastan!
resort
21. 08. 2015 10.32
+16
imamo veter, pa ne smemo delati vetrne elektrarne.
RdečiKarton
21. 08. 2015 08.56
+26
Ne razumem čemu se dviguje toliko prahu. Točno se ve kaj se dogaja že vse od začetka projekta pa tako ali tako za to ne bo nihče odgovarjal, račun bomo plačali pa davkoplačevalci. Zaenkrat niso še nikomur zamrznili računov, nikomur zamrznili premoženja, nobene konkretne ovadbe ni bilo. Kaj je to pravna država?!?
jenihvetes
21. 08. 2015 14.56
točno to, pač volitve se bližajo, pa je treba mal pod preprogo zbrskat kosti za rajo
TRUMPP
21. 08. 2015 08.41
+12
Kraja se zdaj imenuje poslovna skrivnost. Bravo leevaki,......gnili.
jenihvetes
21. 08. 2015 14.56
-1
isto kot desna "vlada v senci", to so pojmi ki v transparentni demokraciji ne bi smeli obstajati
TRUMPP
21. 08. 2015 08.40
+18
Nismo zastonj na prvem mestu po korupciji na svetu,.....
rogerrabbit
21. 08. 2015 08.15
+12
Heheheh... tako tajno poročilo, da je še naslov pobarvan v ČRNO...