Gospodarstvo

Župan obljubil pomoč delavcem Konstruktorja

Maribor, 26. 08. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski župan Franc Kangler je delavcem Konstruktorja, ki so že tri mesece brez plače, obljubil pomoč iz županovega sklada. Sindikalist Mladen Kutnjak se boji, "da je vse skupaj le zganjanje teatra in da učinka ne bo".

Delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, ki zaradi neizplačila treh plač že več kot mesec dni stavkajo, so se na poziv podravske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zbrali pred mariborsko občino. Sprejel jih je župan Franc Kangler in nakazal možnost pridobitve enkratne pomoči iz županovega sklada.

Delavci Konstruktorja so že tri mesece brez plač.
Delavci Konstruktorja so že tri mesece brez plač. FOTO: Mia Media

Kot je povedala sekretarka za gradbeništvo v podravskem območnem odboru ZSSS Breda Črnčec, se je pred poslopjem občine zbralo okoli 50 delavcev, ki jih je najprej sprejel podžupan Milan Mikl, nato pa še župan Kangler. Slednjemu so predali poziv na pomoč pri reševanju problematike delavcev Konstruktorja, ki so zaradi izpada treh plač na robu preživetja. "Zaradi hude socialne stiske in brezpravnega položaja, v katerem so se ti delavci znašli, smo prosili župana, da jim pomaga vsaj z izredno socialno pomočjo," je pojasnila.

Kangler je po besedah Črnčeceve izrazil sočutje s stavkajočimi delavci in obljubil, da bo s pristojnimi službami preučil možnost takšne pomoči. Hkrati je za ponedeljek sklical sestanek, na katerem naj bi se zbrali tako predstavniki sindikata kot direktor Konstruktorja Samo Majcenovič, "da bi končno rekli bobu bob", je povedala sindikalistka. "Ta agonija se mora končati," je prepričana.

Vodja sindikata v podjetju Mladen Kutnjak, ki se današnjega shoda ni udeležil, je manj optimističen. "Bojim se, da je vse skupaj le zganjanje teatra in da učinka ne bo. Delavci vedno potegnejo kratko," je dejal. Ponovil je, da direktorjevim obljubam ne verjamejo več, a jim zaradi brezizhodnega položaja ne preostane nič drugega, kot da čakajo.

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko in julijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati. Po njihovem prepričanju bi moralo podjetje takoj v stečaj, zato so po današnjih besedah Kutnjaka že zbrali vso potrebno dokumentacijo za to, da bodo preko jamstvenega sklada sami zahtevali začetek stečajnega postopka. Medtem se stavka nadaljuje na domu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
30. 08. 2011 12.45
Zanima me, koliko provizije je zahteval.
Macyy
28. 08. 2011 09.56
Potrebno bo zapisati kdo vse je bil v zadnjih dveh letih pri koritu, ko so uničili Slovenske vrednote, Gospodarstvo ter Slovencem vzeli dostojanstvo in Domovino.. Da bodo prave ljudje postavili za plot..da ne bo pomote..
Jeanus1
27. 08. 2011 22.53
Bravo Franci, ti pa si res dasa. A jim boš dal iz svojega žepa, ali iz našega?
mirko53
26. 08. 2011 22.01
Sramota, da si nekdo sploh upa pisati o odnasanju denarja s strani tujcev, potem ko ravno njih gradbinci sramotno izkoriscajo!Drugace pa povsem populisticna poteza!Razen morda, ce jim bo Kangler pomagal z lastnega bancnega racuna!
Ca6e
26. 08. 2011 16.29
+1
Naj ga rajš tisti danjo ki so ga pokradli!!!
Macyy
26. 08. 2011 16.27
Delavci rabijo delo ne pa pomoč in da gledajo kako Tujci odnašajo denar pardon gotovino iz Države.
jd13211
26. 08. 2011 15.21
Glavna lastnika konstruktorja sta Kraški Zidar in Pomgrad, imata dela in denarja dovolj, sploh Polanič, ki več ali manj živi od javnih investicij in se dobesedno utaplja v denarju...pa jih prav malo briga za delavce! Eden naj bi celo umrl od lakote!!
Robert Ma
26. 08. 2011 13.51
sindikat ukrepal spet prepozno!!!! mogoče namerno??
major1
26. 08. 2011 12.54
Čarovništvo je danes donosno. Se mar z njim ukvarja Kangler. Živi bili in videli.