Gospodarstvo

FOTO: Po protestu zaradi Mercatorja v NLB poudarjajo: Medja ni nikoli dal zagotovil o delovnih mestih

Ljubljana, 28. 06. 2014 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.D./STA
Komentarji
2293

Prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju še vedno močno odmeva. Zaradi prodaje je Združena levica v Ljubljani pripravila protest, v ZSSS pa so šefa NLB pozvali k odstopu. A v NLB pravijo, da ima ZSSS napačna sklepanja.

Zaradi prodaje Mercatorja je Združena levica danes pripravila protest. Agrokor je podjetje s preko 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, opozarjajo. ''Kapitala, potrebnega za nakup Mercatorja, nima. Prevzem bo financiral tako, kakor so potekali managerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji - z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Prevzem Mercatorja s strani Agrokorja bo vodil v izčrpavanje podjetja, ogrozil delovna mesta 11.521 zaposlenih in več kot 100.000 delovnih mest v Sloveniji, ki so vezana nanj,'' so sporočili.

Zbrali so se na Prešernovem trgu. S transparenti so sporočali: "Kapitalizem ne more imeti človeškega obraza", "danes Mercator, jutri voda", "razveljavimo gnile kupčije." Nato so se odpravili pred NLB, protest pa so končali pred vlado.

Violeta Tomič je dejala, da protest po sklenjeni prodaji 53-odstotnega deleža v Mercatorju ni "zvonjenje po toči". "Na vrsti je še veliko podjetij za prodajo in mi želimo zaustaviti ta proces privatizacije, drugače bomo izgubili vse kar imamo," je dejala.

V nedeljo popoldne pa naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja. Protesta naj bi se udeležile Mercatorjeve prodajalke, sindikati, dobavitelji in kmetje, shod pa ni bil prijavljen, prav tako pa javno ni znan njegov organizator. Shoda naj bi se med drugim udeležil tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja in predsednik PS Zoran Janković.

V ZSSS medjo pozivajo k odstopu

Medjo pozivajo k odstopu.
Medjo pozivajo k odstopu. FOTO: POP TV

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so predsedniku uprave Nove ljubljanske banke (NLN) ter premierki Alenki Bratušek, ki opravlja tekoče posle, glede prodaje Mercatorja poslali javni poziv, v katerem med drugim Janka Medjo pozivajo k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu s položaja predsednika uprave NLB.

V ZSSS so spomnili, da je Bratuškova pred dnevi dejala, da je na sestanku z Medjo dobila zagotovila, da NLB ne bo financirala prevzema največjega slovenskega trgovca in da je v pogodbi zaveza, da se število zaposlenih ne bo dodatno znižalo. Nove informacije pa po njihovih navedbah kažejo, da temu ni tako.

V zvezi sindikatov so na podlagi javno dostopnih informacij naredili zaključek, da je Medja glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji Mercatorja očitno lagal. S tem je po njihovem mnenju povzročil nepopravljivo škodo, ''saj ste z lažjo tlakovali pot izjemno škodljivemu nakupu Mercatorja s strani Agrokorja''.

Bratuškovo pa v ZSSS sprašujejo, ''ali naj vam kar tako na besedo verjamemo, da ste na torkovem sestanku bili zavedeni?''. V ZSSS pozivajo tudi Nacionalni preiskovalni urad in protikorupcijsko komisijo, da preverita dogajanje okoli prodaje Mercatorja.

V NLB očitke, da je Medja lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v Mercatorju, zavračajo

Na očitke sindikalistov so se odzvali v NLB. Pravijo, da Medja ni nikdar nikomur, niti ustno niti pisno, dal nikakršnih zagotovil, povezanih z ohranitvijo delovnih mest v Mercatorju po prodaji Agrokorju.

V NLB so spomnili, da tako kot katerakoli druga članica prodajnega konzorcija Mercatorja niso sprejeli in ne morejo sprejeti nikakršnih zavez do zaščite delovnih mest v Mercatorju, saj ne morejo vplivati na politiko upravljanja z zaposlenimi v drugem podjetju.

Zato ZSSS pozivajo, naj nemudoma prekliče svoja "površna ter popolnoma napačna sklepanja, ob tem pa zatrjevanja o laganju predsednika uprave NLB, in nestrokovne očitke o domnevnem škodovanju s tem, ko je NLB kot članica konzorcija prodajalcev prodala lastniški delež v Mercatorju". Prav tako pričakujejo opravičilo.

Predsedniku ZSSS Dušanu Semoliču predlagajo, naj v prihodnosti dejstva v zvezi z izjavami Medje "predhodno korektno preveri, preden javno razširja neutemeljene obtožbe in očitke, ter škoduje organizaciji in delavcem, ki jih zastopa, z nestrokovnostjo in površnostjo". Kot navajajo v banki, tega Semolič niti nihče iz ZSSS pri NLB ni preveril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helter skelter
30. 06. 2014 21.21
+0
Niti v najhujših sanjah si ne bi mogel predstavljati, kaj lahko stori nekajletno vladanje levice. Pa smo še leta l. 2008, v času Janševe vlade, bili med najuspešnejšimi državami EU. Tako da, narod, če želite da se bodo drugi narodi v kratkem norčevali iz nas zaradi zaostalosti, kot smo se včasih mi norčevali iz Albanije, potem kar obkrožite eno od dvajsetih strank levice, npr. Bratoškovo, Cerarja, Sd, Zares, Jankovića, Trs, Solidarnost, Soltesa, Lds, ZL, Desus.....
Liljana S
30. 06. 2014 22.10
-1
kdor koga hoče in mu verjame,ti dbitis,pa nemoreš nekoga prepričati v nasprotno
Castro*
03. 07. 2014 11.43
+1
joj, prejoj, kakšen oven zaveden si! za vse, ki si jih označil za levico, si brcnil v temo. VSE te so SREDINA. pa zapomnite si že enkrat to! SAMO Združena levica je prava levica. vse ostalo je kapitalistično pol-prdenje po političnem prostoru. kimanje kapitalu!
slovenc001
30. 06. 2014 19.21
+2
Zaupajte! NLB (nacionalna lopovska banda) ima vse trdno v rokah. Murgelski tovarišijski kapitalizem pa jo zalaga z novimi in novini miljoni davkoplačevalskih evrov. Stabilnost popolna. Živel komunizem!
zvit kot presta
30. 06. 2014 16.59
-2
Tile tardeči so zgrešili stoletje. Kje bodo pa sedaj kupovali kruh? Menda ne v kapitalističnem Sparu, pa Leclercu, Hoferju, Lidlu, ................
lnterReflections
30. 06. 2014 16.59
+3
Mercatokor, najbolji susjed.
zvit kot presta
30. 06. 2014 17.00
+4
Jaz tudi dolgo nisem razumel slogana: najboljši sosed.
lnterReflections
30. 06. 2014 17.03
+2
Castro*
03. 07. 2014 11.44
+1
Uporabnik113189
30. 06. 2014 16.23
Če želite kot državljani resnično nekaj storiti, potem je edini ukrep, ki bo resnično povzročil bolečine vsem mafijcem to, da ne prestopite praga v njihovo trgovino. Vse ostalo so prevare. Politiki si želijo protestnikov, ki bi jih prikazovali kot svoje podpornike, vsi ostali pa so zaščiteni kot kočevski medved in se smejijo v pest ter delajo za svoj žep. jasno je le to, da bomo državljani pač z vsako prodajo podjetij bol in bolj obdavčeni. Če pa kdo verjame obljubam o novih delovnih mestih, potem nima ravno vseh kokoši preštetih. S prodajo Mercatorja se bo število izgubljenih delovnih mest drastično povečalo, da ne omenjam kadrovske čistke v vrhu, kjer bodo najprej pometli s financami, podaljšali roke plačil prelivali denarni tok iz Slovenije, da ne omenjam transfernih cen.. Če ne bodo imeli prometa, ne bodo mogli krasti, to je vse.
lnterReflections
30. 06. 2014 14.40
+2
Ko so bili tisti glavni protesti v Ljubljani, so bili udeleženci današnja Solidarnost in Združena levica. Tako eni kot drugi so na vse vpili z besedo \"gotov si\". Razlika med obema vstajniškima skupinama je ta, da Združena levica še danes na vse vpije \"gotov si\", Solidarnost pa se je povezala z SD-jem kljub temu, da so na njih vpili \"gotov si\". Iz tega lahko zaključimo, da je edina prava vstajniška skupina Združena levica. Moj glas gre nedvomno zanjo.
Samo.Jst
30. 06. 2014 14.29
-1
Saj ne veš kaj je slabše... al dat stvari v roke še enemu Bavčarju, Kordežu, Šešoku,... al pa prodat tujcu, ki ima lahko popolnoma enake načrte. Kakor koli, če boste še želeli kupovati slovensko, ostale le Tuš.
B?AN
30. 06. 2014 13.57
+3
Merkator bi tko ali tko brez povezovanja crknu.Škoda samo, da ga niso prodali že 10 let nazaj ko je bil še kaj vreden.JJ je zanj pod mizo dobil 50% več na delnico kot pa transparentna AB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Transformerji
30. 06. 2014 13.51
+3
Gledam transparent: STRIC IZ OZADJA JE KAPITAL! Ja, kje pa živite - smo v EU, kjer je stric iz ozadja kapital, Amerika je pa naš dober prijatelj....
gongash
30. 06. 2014 14.14
+3
ameriko boli k za nas :) mi smo za njih samo dober zaslužek. nimajo skupne zgodovine z nami, še angleže, ki so v bistvu njihovi ne marajo preveč
loden
30. 06. 2014 12.40
+1
Politična stranka ima lahko dosmrtnega predsednika, če njeni člani tako želijo. Končno je njen obstoj odvisen od članov in volitev. Sindikati, sploh nacionalni, pa si česa takega nikakor ne bi smeli privoščiti. Čas bi že bil, da se Semoliči, Štruklji in ostali "voždi", ki izkoriščajo nesrečo ljudi zato, da sebi polnijo žepe, za vedno poslovijo.
Bagat
30. 06. 2014 09.59
+2
Na 24ur, zadnjih 48ur nič novega.
dule100
30. 06. 2014 09.07
+4
Preplah na levici ! Zmankuje korit !
dejgateprat3
30. 06. 2014 08.48
+6
....če ne boste scumprali novega članka o janši.....boste morali zapreti portal....zgleda....
dejgateprat3
30. 06. 2014 08.41
+2
.....konec koncev je pa prav,da se prodajo državni napajalniki......samo tako se bo prekinila korupcija in cuzanje denarja iz njih.....
dejgateprat3
30. 06. 2014 08.33
+2
»Ni možnosti, da se ne bi spoštovala zvezda, dokler smo na oblasti,« pa se je Janković odzval na polemiko o tem, ali rdeča zvezda razdvaja ali povezuje narod.
bakiras
30. 06. 2014 08.20
+1
sindikat poziva Medjo k odstopu. Kaj pa AB ki je razširila laž? Aja, ona ne more odstopiti saj je že odstopljena. Kaj pa zdaj?
dejgateprat3
30. 06. 2014 08.36
+1
...ona je v dilemi....naj razglaša,da banka ne bo ohranjala delovnih mest(le katera pa jih...razen v bankah) in v evropi in svetu izpade neverodostojno še bolj......in volivcem pove resnico,ki bi njeno priljubljenost še zmanjšala?.....je karierna političarka...kot vsi......če se bo le dalo ,se bo pririnila vsaj v parlament......torej??.....
M_teorija
29. 06. 2014 21.56
+4
Tale Merkator je samo en lep primer, da česar se JJ loti, česar se dotakne, kontaminira. Posledice pa so katastrofalne. Od kar se je že začel baviti z politiko. Samo spomnimo se kaj je dejal pokojni Pučnik o njem!?
Netajkun
30. 06. 2014 07.00
+5
Na prvem predvolilnem soočenju se je dotaknil ( rokovanje ) vseh prisotnih . Več kot očitno jih je kontaminiral . Kakšne so otresali na drugem soočenju . Čudi pa me , da v vseh teh letih niso iznašli učinkovitega protistrupa ( pred vsakimi volitvami ga osamijo - karantena ) . Zanimiva _ teorija .
bakiras
30. 06. 2014 08.15
+1
dejgateprat3
30. 06. 2014 08.43
.....drni jih je poznal do obisti....in kaj je rekel on??
M_teorija
29. 06. 2014 21.52
+9
Ko je ASK (Adrijana Starina Kosem) javno priznala, da se je Merkator prodajal pod mizo zato, da bi imel JJ vpliv na Delo je bila še prilika, da se kazensko preganja vse vpletene. Zdaj pa lahko samo rećemo, da je Hrvat naš najboljši sosed!?
dejgateprat3
29. 06. 2014 21.36
+7
HRT: "Janković, bodo tudi vas zaprli? Zoki:"Ne, saj sem nasprotnik JJ!"
Oskar22
29. 06. 2014 23.35
+1
tudi,samo Merkatorja nebi prodal,in bil je dobri vodja,če gaJanez nebi odstranil,pa nam porinil Debeljaka,kateri ni imel pojma o trgovini
zdrava.pamet
29. 06. 2014 20.00
-4
volilci, upam da ne boste nasedli temu montiranemu procesu, ker se to že tretjič dogaja pred volitvami....