Gospodarstvo

Zorko: Prodaja Mercatorja ključna za razdolžitev skupine Pivovarna Laško

Laško, 06. 02. 2012 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko pravi, da se skupina Pivovarna Laško brez prodaje Mercatorja ne more razdolžiti. Ob tem obžaluje, da se prodaja Mercatorja vleče že nekaj časa.

Kot je dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, bo prodaja Mercatorja odvisna od skupščine Nove Ljubljanske banke (NLB), ki bo predvidoma marca. Sam od konzorcija prodajalcev Mercatorja pričakuje, da bo našel optimalno rešitev. V primeru prodaje Mercatorja bi se lahko Laščani razdolžili za od 184 do 195 milijonov evrov, je povedal Zorko.

Pivovarna Laško ima v lasti skoraj 24 odstotkov Mercatorja.
Pivovarna Laško ima v lasti skoraj 24 odstotkov Mercatorja. FOTO: 24ur.com

Glede napovedi NLB, da bo umaknila svoja posojila skupini Laško v primeru oblikovanja pogodbenega koncerna, ki so ga nedavno na skupščinah potrdili delničarji Pivovarn Laško in Union ter Radenske, je Zorko prepričan, da NLB tega ne bo storila ter da bodo z vodstvom banke dosegli kakovosten dogovor, ki bo laški pivovarni omogočil, da razvojno posluje. Zavrnil je poročanje nekaterih medijev, da bi se s predsednikom uprave NLB Božom Jašovičem v odstopu o tem danes pogovarjal.

Zorko je napovedal, da bodo z NLB nadaljevali dikcijo glede oblikovanja pogodbenega koncerna, v katerem je Pivovarna Laško obvladujoča družba, Pivovarna Union in Radenska pa sta odvisni družbi. Kdo bo vodil koncern, naj bi bilo znano v nekaj dneh, oblikovana pa bo ekipa ljudi iz skupine Pivovarne Laško, v ekipi bo tudi predstavnik NLB. Njena naloga je določiti medsebojne odnose v koncernu.

Prvi mož laške pivovarne meni, da bodo prek pogodbenega koncerna, od katerega pričakujejo predvsem sinergijske učinke, transparentno poslovanje Pivovarne Laško spravili v zakoniti okvir. Pogodbeni koncern pa naj bi zaživel še letos.

Zorko je napovedal, da bodo z NLB nadaljevali dikcijo glede oblikovanja pogodbenega koncerna.
Zorko je napovedal, da bodo z NLB nadaljevali dikcijo glede oblikovanja pogodbenega koncerna. FOTO: Damjan Žibert

"Moramo dezinvestirati vse, kar nas finančno obremenjuje"

Na vprašanje, kdaj bo objavljen razpis za prodajo Dela, je Zorko odgovoril, da je to posebna zgodba in da so poskušali to prodajo razbiti na tri dele. Razpis za prodajo Dela naj bi bil najverjetneje objavljen še letos. "Mi moramo dezinvestirati vse, kar nas finančno obremenjuje," je ocenil. Koliko je vredna naložba Pivovarne Laško v Delu in Večeru za leto 2012, še ni znano.

V prihodnjih dneh bo uprava laške pivovarne nadaljevala pogovore glede reprograma posojil, ki je podaljšan do konca letošnjega marca. Pivovarni namreč letos zapade v plačilo veliko posojil, samo za plačilo obresti bo družba letos namenila 25 milijonov evrov.

Finančne obveznosti skupine Pivovarna Laško so lani znašale 377 milijonov evrov, od tega je 13 odstotkov dolgoročnih obveznosti. Finančne obveznosti družbe Pivovarna Laško pa znašajo 269 milijonov evrov, od tega je 91 odstotkov kratkoročnih obveznosti.

Zorko je kot svoj cilj izpostavil sanacijo skupine Pivovarna Laško in uspešno izvedbo projekta razvojnih komponent v skupini. Čeprav skupina dobro posluje, pa sam meni, da je brez sistemskih rešitev ne bo mogoče rešiti.

Zorko: Naloga uprave družbe je, da reši pivovarno.
Zorko: Naloga uprave družbe je, da reši pivovarno. FOTO: Damjan Žibert

Načrti pivovarne

Skupina Laško načrtuje, da bo letos prodala štiri milijone hektolitrov pijač, čisti prihodki od prodaje pa naj bi znašali skoraj 292 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov manj od ocenjenih za lani. Dobiček pred obrestmi in davki naj bi znašal 34,2 milijona evrov, dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo pa naj bi se letos povzpel na 55,5 milijona evrov. Letošnji čisti dobiček skupine naj bi znašal dobrih 49 milijonov evrov, medtem ko je lanska izguba ocenjena na 15,1 milijona evrov.

Skupina Pivovarna Laško letos načrtuje med drugim tudi novo organizacijo prodaje in marketinga, odprodajo Mercatorja, Dela in Večera ter vzpostavitev prodajnega zastopstva na Kitajskem. Do leta 2014 pa je cilj skupine doseči 241 milijonov evrov čistih prihodkov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
07. 02. 2012 12.29
odvzeti trajne mandate sodnikom, jih odpustiti ali zapreti zaradi korupcije, zaposliti neodvisne in sposobne sodnike, ki bojo z lahkoto hitro, v tako jasnem primeru odvzeli nakradeno premoženje in za desetletja zaprli največe izerode slovenskega naroda, ki so v podjetjih, bankah, politiki in pravosodju s skupnimi močmi uničevali slovensko gospodarstvo - čeprav smo jih drago plačevali, da bi svoje delo opravili tako kot se spodobi. Povsem preprosto. Vse ostalo je politično nakladanje, brezsmiselno trošenje časa. Odhajajoči ljudje, ki so pri tem sodelovali že nastavljajo na tožilstvo svoj kader, da bi že v osnovi preprečili pregon v nebo vpijočega nekaznovanega kriminala..
kimg
06. 02. 2012 21.51
+4
Neumnost in velike laži s strani Zorkota. Denar je in to na kajmankih otokih, kamor ga je spravil Šrot. Naj ga lepo vrne in stvari bodo urejene. Zorko pa naj lepo nekha jokati, ker točno vsi vemo da ga je Todorić podkupil. Ta prodaja je za Mercator škodljiva in lahko slovenskemu gospodarstvu prinese veliko slabega. Že pogled po policah drogerij DM ti lahko da vedeti da se tudi Mercatorju ne piše nič dobrega, predvsem pa tudi nam potrošnikom. Na policah DM-a ni več slovenskih izdelkov, še tisto nekaj malega kar je so na stranskih policah. In enako bo tudi v Mercatorju. In kaj bo potem s slovenskimi izdelki in vsemi podjetji? Ne piše se nam dobro!
slovenicu
06. 02. 2012 20.25
+3
Pustite Mercator slovenski!! Komaj ste se rešili tajkuna pa želite vse potisniti še večjemu, hrvaškemu tajkunu...
odbogaposlan
06. 02. 2012 18.54
+7
preveč požrešni ste bli v laškem, rajš pijem vodo kot pa laško od teh velikih tatvin naprej!
b77
06. 02. 2012 20.59
+1
odbogaposlan
06. 02. 2012 18.54
+3
eh, ta zorrko je tko in tjo hlapec, ki se prodaja za male pare!
tron3
06. 02. 2012 18.27
+2
kAJ TA ZORKO JAMRA SAJ VE KJE JE DENAR, NAJ GREDO K TURNŠKU, ŠROTU ITD, SAJ VEDO KAM ITI, TUKI PA STOKAJO, NAJ GREDO ŽE ENKRAT V STEČAJ, NIČ HUDEGA ČE LAŠKO PROPADE, KDO SE BO SEKIRAL, KOLIKO BOLJŠIH PIV JE ŽE NA TRGU, TO JE TO
Vance
06. 02. 2012 18.09
+1
Ko poslušamo in gledamo,kaj se dogaja v Pivovarni Laško,nekako kritiziramo odločitve vodstva o prodaji deleža Mercatorja.Redko koga zanese v preteklost in k spoznanju,kakšno tajkunsko pogorišče je sprejel Zorko.Pri takšni banki,ki je dala tedaj vsa sredstva za to sramotno dejanje,ki se je izčrpala tudi s podobnimi tajkunskimi prevzemi, druge izbire žal nima.
sledi
06. 02. 2012 15.34
+2
Takrat, ko je edina možnost da podjetje preživi z odprodajo premoženja se začne propad podjetja. A sploh še kaj inovativnega v Laškem delajo ali želijo služiti le na načun nakupov in prodaj drugih podjetij? Zelo nezdravo podjetje je takšno, katerega uspeh ni odvisno od lastnih proizvodov ampak mešetarjenja s premoženjem. Politični veljaki so dokončno zafurali slovensko gospodarstvo.
AndrejPaTo
06. 02. 2012 15.01
+5
Halo, prodaja Mercatorja ni mogoča, ker politiki ne dovolijo. V tem primeru nihče več ne bo kupoval slovenskih izdelkov, ker niso dovolj poceni, po drugi strani pa ne dovolj promovirani oz. dovolj kvalitetni. Pa smo tam, pa se vrtimo v krogu. Žalostno je, da večina teh slovenskih izdelkov se s časom ne izboljšuje in ne "pocenjuje", tako da kopujejo čas ne vem komu. Brez veze.
wsharky
06. 02. 2012 14.44
+2
... ce je prodaja nujna, potem pa ze enkrat prodajte delnice mercatorja, ne pa da mencate ... a cakate, da vam botri dajo na papirju, da prodate, oz. da ne prodate ... samo cincanje ... in taki naj bi vodili podjetje, ce se ene odlocitve ne morejo sprejeti v vec kot poleta trajajoci telenoveli o prodaji mercatorja ...