Gospodarstvo

Kupec Aerodroma Ljubljana: Ne iščemo kratkoročnih koristi

Ljubljana, 05. 09. 2014 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemška družba Fraport je za 75,5-odstotni delež Aerodroma plačala 177,1 milijona evrov. Predsednik uprave Schulte je ocenil, da gre za enega najbolj profesionalnih in transparentnih procesov privatizacije. "Iztržili smo najvišjo možno ceno," je dejal predsednik uprave SDH Pirc.

Družba Fraport AG je lastnik in upravljavec letališč po celem svetu in sicer na današnji dan upravlja 10 letališč. Njihovo letališče v Frankfurtu je eno izmed glavnih svetovnih letališč, tako po obsegu potnikov, kot tudi po obsegu tovora. Lani je imelo 58 milijonov potnikov, celotna skupina Fraport pa 2,56 milijarde evrov prihodkov ter 236 milijonov evrov čistega dobička.

Predsednik uprave Fraporta Stefan Schulte, ki je danes podpisal pogodbo o nakupu 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, obljublja dolgoročni razvoj letališča. "Verjamemo v prihodnost Slovenije," je dejal. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je zadovoljen s kupnino, ki so jo iztržili s prodajo, in zagotavlja, da je bil postopek pregleden.

Po zaključenem prenosu danes kupljenih delnic namerava družba Fraport objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic v skladu z zakonom o prevzemih.

Kdo vse je podpisal pogodbo?

Poleg predstavnikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Fraporta, ki upravlja letališče v Frankfurtu, so pogodbo o prodaji 2.868.116 delnic oziroma 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana danes na Brniku podpisali še predstavniki Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav, KD Skladov, družbe Alpen Invest, Modre Zavarovalnice in Abanke Vipa.

Schulte zadovoljen

Pirc je zanikal vse očitke, da postopek ni bil transparenten. Kot je poudaril, so postopek vodili enakopravno do vseh investitorjev. "Vsem je bilo znano, kakšen bo postopek, in vsi so imeli priložnost pravočasno se vključiti vanj," je spomnil. Obravnavali so celo ponudnike, ki so prihajali izven organiziranega postopka, in ocenili, ali gre za resne ponudbe ali pa le za ponudbe, ki hočejo postopek upočasniti, zaustaviti ali pa nanj vreči senco dvoma. "Se je pa kot običajno izkazalo, da resni investitorji sledijo procesu od začetka do konca in delajo strokovno in profesionalno," je poudaril Pirc.

Schulte je na novinarski konferenci po podpisu pogodbe dejal, da ljubljansko letališče ne odpira le vrat do Slovenije, ampak precej širše. "Verjamemo v prihodnost Slovenije, verjamemo v prihodnost Ljubljane," je dejal in ocenil, da gre za enega najbolj profesionalnih in transparentnih procesov privatizacije.

'Iztržili smo najvišjo možno ceno'

S tem se je strinjal tudi Pirc. Zagotovil je, da so postopek prodaje vodili pregledno in enakopravno do vseh investitorjev ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju. Fraport je za ceno delnice odštel 61,75 evra, kar pomeni, da je za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.

"Iztržili smo najvišjo možno ceno in presegli začetna pričakovanja. Gre za primer dobre prakse in čas bo pokazal, da je izbrani kupec sposoben zagotoviti optimalen razvoj letališča," je dejal Pirc.

'Ne iščemo kratkoročnih koristi'

"Veliko izkušenj imamo po vsem svetu, kako razvijati nove poti, nove trge," pravi Schulte.
"Veliko izkušenj imamo po vsem svetu, kako razvijati nove poti, nove trge," pravi Schulte. FOTO: Miro Majcen
Prodaja družbe Aerodrom Ljubljana je uspešno zaključena. S prodajo se bo poleg dosežene izjemno visoke cene na delnico zagotovil tudi nadaljnji razvoj letališča v eno od pomembnejših letališč v regiji. SDH

Schulte je izpostavil, da je Fraport dolgoročni investitor in ne išče kratkoročnih koristi, temveč dolgoročni razvoj ljubljanskega letališča. Podobna je vloga Fraporta tudi na drugih letališčih po svetu, katerih lastnik je.

Na ljubljanskem letališču namerava razvijati tako področje potniškega kot tudi tovornega prometa. Schulte pričakuje, da bo Aerodrom Ljubljana, ki je v dobri kondiciji, nadaljeval po dobro zastavljeni poti in bo beležil nadaljnjo rast na obeh segmentih.

Prva naloga bo zagotavljanje še boljših storitev za potnike in investirati v modernizacijo terminala. V petih letih Schulte pričakuje večje zmogljivosti tako za oskrbo potnikov kot za oskrbo tovora. Rast načrtuje tudi pri številu zaposlenih in pri poslovnih rezultatih. "Verjamemo v ljubljansko letališče," je poudaril in dodal, da nimajo načrtov, da bi v tej regiji kupili še kakšno letališče, temveč se bodo osredotočili na ljubljanskega.

"Veliko izkušenj imamo po vsem svetu, kako razvijati nove poti, nove trge," je spomnil Schulte. Tudi kapital za investicije ni vprašanje, prej pa je potrebno dovolj veliko število potnikov za nov terminal ali novo vzletno-pristajalno stezo, je pojasnil.

Z upravo Aerodroma Ljubljana se Schulte še ni pogovoril, saj čaka, da se posel do konca izvede, je pa z delom dosedanjega vodstva zadovoljen in je prepričan, da je skupaj z zaposlenimi opravilo dobro delo.

Skobir: Lahko bi uresničili projekt drugega terminala

Nimamo nikakršnih načrtov za odpuščanje zaposlenih. Verjamemo celo, da bomo dodatno zaposlovali, kajti verjamemo, da zmoremo povečati promet, tako tovorni kot prometni. Schulte

Kot je povedal predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, je današnji podpis pogodbe velik mejnik v prihodnosti razvoja letališča. S prihodom novega lastnika za letališče pričakuje še boljše čase in še hitrejši razvoj, kot ga je zastavila družba.

V Aerodromu Ljubljana so ves čas prodajnega postopka izpostavljali, da potrebujejo resnega investitorja. "To se je na koncu tudi zgodilo, kar je za lastnike, upravo in vse zaposlene v družbi zelo pomembno," je izpostavil Skobir.

Pričakuje tudi, da bi lahko uresničili projekt drugega terminala, kar bo po Schultejevih besedah odvisno od doseganja zadostnega števila potnikov. Vendar je Skobir prepričan, da se bo z novim lastnikom število linij in frekvenc ter posledično število potnikov še povečevalo.

Schulte je optimističen tako glede prihodnosti letališča kot tudi Adrie Airways, podrobno pa bo lahko o načrtih govoril, ko se bo sestal še s Skobirjem. Tega doslej zaradi samega prodajnega postopka ni storil.

Podrobnosti pogodbe ne morejo razkriti

Posel bo dokončno izveden po izpolnitvi vseh odložilnih pogojev, med katerimi je tudi pridobitev dovoljenja varuha konkurence, medtem ko pridobitev dovoljenja evropskega varuha konkurence v tem postopku ni predvidena. Glede ostalih odložilnih pogojev pa je Pirc povedal le, da podrobnosti vsebine pogodbe ne more razkriti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AERODROM LJUBLJANA, VZMD poziva k transparentnemu postopku prodaje in enakopravni obravnavi vseh ponudnikov v korist državljanov, aerodroma in delničarjev - Petek, 05.09.2014
Nauders
07. 09. 2014 19.11
+0
zame osebno najboljša novica tega leta, škoda da niso kar 100% lastniki, zakaj mislim tako, ker so Nemci zakon, mi smo balkanci in bi najbolje bilo, da nas upravljajo kar iz Dunaja
Krta?a 21
07. 09. 2014 19.10
+1
Rezultate nakupa bodo delavci obcutili v naslednjem clanku - beri stavka na letaliscu frankfurt....
Anonym0use
07. 09. 2014 14.32
+1
Nesposobna zalega predaja podjetja ,ki smo jih ustvarjali ničkoliko let,ti so sposobni menedžerji in ekonomisti ki nemorejo in neznajo vodit pošteno podjetja banda skrumpirana
shadyyyy
07. 09. 2014 12.49
+2
pa da morem 10 x gledat isto reklamo v ***** . 3 razlicni videi pa vsakic isto reklamo prisiljen gledat...
mita1
07. 09. 2014 10.49
+1
Upam,da bo letališče dobilo vsaj normalno ime.
231koak
07. 09. 2014 06.30
-1
pa kaj se sedaj bunite, kaj bodo vozili, tovor ali potnike?? Nebi ga prodali!
WHog
06. 09. 2014 18.13
+5
Končno prodali tudi to, prosim še ostala podjetja kjer je država lastnik ... da se končno začne nekaj dogajat na gospodarskem področju.
luciluk
06. 09. 2014 14.22
-2
Torej AB bo komisarka v EU!!! Ko gre za riti rdeče buržuazije se lahko letališče Brnik proda v romu 1 mesecea, sicer je to misija nemogoče. Jaz sem dručače proti prodaji letališča, raje bi prodali AA, ki vsako leto ustvaraja minus, tako ste prodali edino stvar ki je bila na Brniku dobičkonosna. Res neverjetno kako skorumpirana elita (kar ni v pravem pomenu besede, ker je celotna SLO politična linija prišla iz hleva) razprodaja državo. Predlagam plebiscit, da se ocepita Štajerska in Gorenska ter se priključimo A. LJ se lahko priključi BG, 3/4 prebivalcev je itak od dol.
igy02
06. 09. 2014 11.04
+5
LUKO KOPER ČIMPREJ PRODATI NEMCEM. TAM NOTRI JE ŠELE GNILOBE. TRETJINA ZAPOSLENIH NIMA KAJ DELATI. VLEČEJO PA DOBRE PLAČE. Večina je zaposlena preko sorodstvenih in partijskih zvez. Običajno so od prve zaposlitve do penzije.
mita1
07. 09. 2014 10.52
+5
Velika svinjarija so tudi železnice. Furamo janševiške speče celice,ki ne delajo nič.Čakajo na nove priložnosti,da bodo lahko spet nekaznovano počenjali svinjarije.
Kekec 007
07. 09. 2014 13.06
-1
železnice in plinarji so res pravo leglo nesposobnih janšistov. šolski primer klijantelizma
PickaKadicka
06. 09. 2014 10.58
+7
Dejte zdej kakšnega nizkocenovnika na relacijo Ljubljana - Stuttgart. V bodoče mam tam zagarantiran šiht. Hvala!
guroguro
06. 09. 2014 09.24
+7
upam, da bomo še več podjetji prodali kakšni nemčiji, tako se bo mogoče mogoče mogoče začelo drugačno mišljenje v sloveniji... tukaj je preveč balkanskega mišljenja
mijavci
06. 09. 2014 09.08
+17
Pa smo podaljšal plače za JU še za ene dva meseca, potem pride še Telekom, pa še za ene dva meseca, ko bo zmanjkal podjetij se pa ve kaj sledi.
piko2263
06. 09. 2014 00.58
+9
Nevem kaj se toliko sekirate. Nemci imajo že vrsto let cel kup letališč v upravljanju in to počno dobro. Zamislite si, da bi kupil letališče en tak kot je Miroc Cerar, ki nima ne plana ne ničesar ne referenc ne hrbtenice, pa smo mu dali zastonj v upravljanje nađo državo!! Tako, da zamislite se malo!
slayer2
06. 09. 2014 06.52
+5
A ti bi raje,da ti zapornik in obsojeni kriminalec,šizofrenik....pa še kaj bi se našlo,vodi državo!!!!!!!!!
piko2263
06. 09. 2014 08.45
-1
Boljše, da jo vodi eden, kot pa da jo vodi cel kup ljudi iz ozadja za katere ne vemo!
mesojed
06. 09. 2014 09.30
+6
si proti Cerarju in te že označijo da si za janšo
Zamejec33
05. 09. 2014 22.01
+10
A se zavedate kako ste slovenci najbolj nesposoben narod dalec,dalec naokrog?
Puuncaa
05. 09. 2014 22.24
-1
Anonym0use
07. 09. 2014 14.35
+1
Totalno nesposoben sami tatovi in hinavci ,sprijaznite in priznajte ,poglejte okrog sebe kaj so nardil iz države banda koruptivna
sandi101
05. 09. 2014 21.55
+7
Boljš tujcem prodat kot naše vrle barabine managerje financirat iz državnega proračuna!!! Vsako leto so naši jamrali z izgubo, boste videli v kratkem kako lahko uspešen tuj manager spremeni zgodbo v uspeh, pol se boste pa vsi čudili kako je to bilo mogoče... Je pa vsega neuspeha kriva slovenska politika z birokracijo in javno upravo in na to nas Evropa že dolgo opozarja, a pri nas kot da smo na Balkanu, no ja saj zame res se počutim kot na Balkanu ko si grem urejat papirje...
piko112
05. 09. 2014 21.14
+1
Resnici na ljubo le poglejte kaj se je z določenimi podjetji zgodilo ki so bili "vodeni# z strani določenih menedžerjev.
Zamejec33
05. 09. 2014 21.02
+15
Spodobi se,da sedaj Nemsko letalisce spremeni tudi ime!
ne rabimo predsednika
06. 09. 2014 09.47
-3
zakaj, Pučnik je živel in imel odlično kariero v Nemčiji..
janijankov
05. 09. 2014 20.46
+10
Danes je za mene ZELO ŽALOSTEN DAN...................Oj, NIKOLI VEČ, NIKOLI VEČ letališče Jožeta Pučnika ne bo slovensko...........................Moj oča so mi rekli, da \"Grunt se proda samo enkrat.\"......................To letališče, je bilo NAŠ GRUNT..........Težko mi je, ZELO TEŽKO..........................v solzah si prepevam: ...................... V TUJEM KRAJU SAM JAZ ZDAJ ŽIVIM, V DOMAČO VAS SE VRAČA MI SPOMIN................... OČE, MATI, STARA ŽE OBA, STA OSTALA SAMA TAM DOMA. ....................... KO ODHAJAL SEM OD DOMA VSTRAN, ... DA ŠIRNI SVET BI VIDEL IN SPOZNAL, ... MATERIN OBRAZ JE BIL SOLZAN, ... OČE PA TAKRAT MI JE DEJAL. ............................. SLOVENIJA JE DOMOVINA TVOJA, ... TEGA NIKOLI NE POZABI SINKO MOJ, ... PREŠERNA PESEM NAJ POVSOD TE V SVETU SPREMLJA,... SAJ V PRSIH BIJE SLOVENSKO TI SRCE. ............................. BESEDE TE ME SPREMLJAJO POVSOD, ... KOT SONCE GREJEJO MI MOJO POT, ... NIKDAR VAS POZABIL JAZ NE BOM, ... MATI MOJA, OČE IN MOJ DOM. ................ SLOVENIJA JE DOMOVINA TVOJA, ... TEGA NIKOLI NE POZABI SINKO MOJ, ...................:(((((((
Die einemaister
07. 09. 2014 09.24
+3
slovenija je tvoja domovina?? ah za avstrijsko plačo bi pa se tepel a?
Zamejec33
05. 09. 2014 20.35
-1
Joze Pucnik WHO???