Gospodarstvo

Znova takojšnje vračilo DDV?

Ljubljana, 03. 05. 2012 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na redni majski seji državnega zbora bodo sprejemali novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero bodo znova omogočili odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Odbor za finance pripomb ni imel, spremembe pa je zahtevala Evropska komisija.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je za sprejem na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo znova omogočil odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona zahteva Evropska komisija.

Poslanci so opozarjali, da je prejšnja vlada z uveljavitvijo rešitve, po kateri zavezanci za DDV od sredine lanskega marca ne morejo uveljavljati odbitka tega davka, če računa še niso plačali, povzročila samo stroške. "To je zavezancem povzročilo veliko dodatne administracije," je opozorila Patricija Šulin (SDS). Dodatno delo in stroške so imeli tudi računovodski servisi in davčna uprava, je dodala in ugotovila, da se neke večje plačilne discipline po mnenju mnogih s tem ukrepom ni doseglo. Predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) je tako menil, da bi morali na finančnem ministrstvu pripraviti izračune, kolikšni so bili stroški omejevanja pravice do uveljavljanja odbitka DDV in ali je ta rešitev sploh imela želene učinke.

Z lani spomladi prenovljenim zakonom je uveljavitev odbitka DDV mogoča šele po plačilu računa dobavitelju, in sicer naknadno v davčnem obdobju, v katerem je bilo plačilo izvedeno. Temeljni cilj takšne rešitve je bil spodbuditi pravočasno plačevanje računov in vplivati na zmanjšanje zamud pri plačilih, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec. Vendar pa je Slovenija konec letošnjega februarja prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, zato se bo z obravnavano novelo omejevanje pravice do uveljavljanja odbitka DDV iz zakona črtalo. Odbor za finance k tako spremenjenemu zakonu ni predlagal dopolnil, DZ pa ga bo sprejemal na redni majski seji po skrajšanem postopku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleander_
07. 05. 2012 10.13
+1
66.a člen ZDDV-1 je v NASPROTJU z DDV Direktivo in je Evropska Komisija že zahtevala od MF pojasnilo. Če ta člen ne bo umaknjen bo sledila tožba in Slovenija bo, tako kot je to bilo v tožbi Komisije zoper Madžarsko, izgubila. Več o tem si lahko preberete v članku založbe Verlag: Plačilna nedisciplina in odbitek DDV. Res je, ni pošteno, da se računi ne plačujejo, ampak znotraj EU veljajo določena pravila, ki se jih morajo držati vse države članice.
Jeanus1
08. 05. 2012 13.53
Skrajni čas, pa tudi tega ne bi bilo, če ne bi pobezali od zunaj. Naši bi samo kasirali, za plačilni red pa storili ničesar. Ker jim ni v interesu, niti niso sposobni tega narediti, vse se namreč začne in konča pri njih samih!
TRUMPP
04. 05. 2012 22.47
+1
Brez veze račune pravočasno ali pa sploh plačevat. Prosim razlago.
Primož.Kova?i?78
03. 05. 2012 20.53
+1
Super. Goljufanje pri DDVju bo zopet zakonito.
Jožajoža
03. 05. 2012 21.57
+19
pri tej vladi se vidi, da lobisti ponujajo velike denarje in eni poslanci jih z veseljem pod mizo prejemajo
sosoa
03. 05. 2012 19.55
+15
Hvala bogu; ni pa res, da si podjetja niso smela odbijati DDV, če računa niso plačali, ampak v primeru, če neplačanih zapadlih računov niso prijavili v obvezni ePobot
Tomaz Miramar
03. 05. 2012 23.22
-3
Sprasujem se, kako to, da ze tri mesece poslusam kritike, ki letijo na to vlado, nihce pa ni nic kritik izrekel v prejsnjem mandatu, ko je denar iz drzavne blagajne odtekal kot vrtinec v banji...da pa je se bolj bizarno se pa se dans ne vprasajo kdo je kriv, da je treba sparat...Med politiki velja, da je osovrazena vlada dobra vlada....