Gospodarstvo

Znova omogočeno vračilo DDV tudi za neplačane račune

Ljubljana, 26. 05. 2012 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo sta stopili noveli zakonov o prevzemih in davku na dodano vrednost (DDV). Prva zvišuje prevzemni prag z dosedanje četrtine na tretjino deleža glasovalnih pravic v ciljni družbi, z novelo zakona o DDV pa se spet omogoča vračilo DDV tudi za neplačane račune.

Plačilo dohodnine - 1
Plačilo dohodnine - 1 FOTO: Thinkstock

Danes sta začeli veljati noveli zakonov o prevzemih in davku na dodano vrednost (DDV). Novela zakona o prevzemih cilja na oživitev kapitalskega trga v Sloveniji, hkrati pa se prevzemni prag s tem približuje pragovom v drugih državah članicah EU. Prevzemni prag namreč novela zvišuje z dosedanjih 25 odstotkov na tretjino deleža glasovalnih pravic v ciljni družbi.

Novela z namenom zagotovitve enake obravnave vseh, ki so oproščeni dati prevzemno ponudbo, obveznost poročanja Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) širi tudi na osebe, ki so kot upniki zaradi finančnega prestrukturiranja dosegle prevzemni prag ali dodatni prevzemni prag. Ponovno uvaja tudi pravno podlago, na podlagi katere lahko ATVP za prekrške kaznuje tudi posameznike. Predlog bo s tem po oceni vlade omogočil večji nadzor ATVP.

Spremembo zahteva Evropska komisija

Z novelo zakona o DDV pa je spet omogočen odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona je zahtevala Evropska komisija. Da odbitka DDV ne smejo uveljaviti, če računa še niso plačali, je zavezancem za DDV naložila novela zakona, ki jo je državni zbor sprejel lani spomladi v zakonodajnem paketu, s katerim se je vlada postavila po robu problemu plačilne nediscipline v gospodarstvu.

Zavezancem, ki računa niso plačali in tudi ne prijavili v sistem obveznega pobota, se pravica do odbitka DDV od tedaj priznava naknadno, in sicer po plačilu računa dobaviteljem. S tem naj bi spodbudili pravočasno plačevanje računov, je rešitev izpred dobrega leta dni pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič, a dodal, da je to v nasprotju z evropsko direktivo.

Slovenija je namreč v začetku tega leta prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, ki posebnih rešitev za primer kršenja plačilnih rokov ne predvideva. Zato so bile pripravljene ustrezne spremembe zakona.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bossanoga
27. 05. 2012 12.48
+3
Tako dela mafija. Ko lopov dobi račun, ga ne plača, od države (janševe) pa dobi izplačan DDV, ki za robo še sploh ni bil plačan. In s tem oškoduje KOGA?. Spet poštene državljane, ki plačujejo davke, zato da jih Janša potem izplačuje svojim lopovom.
sosoa
26. 05. 2012 22.36
+4
Itak smo vse prijavljali v epobot za vseh 60 naših strank in nikoli ni bilo treba nobenega računa izvzeti iz obračuna DDV; in mislim, da so vsi normalni delali enako,...
mijavci
26. 05. 2012 17.19
+12
to da nekdo ne plača 8 miljonov evrov ddv ja , meni pa pošiljajo opomin za 100 evrov, že pet dni po poteku nekaj z državo ne štima. Mogoče moram pa durs tožit.
Gregor Zdolšek
26. 05. 2012 09.37
+24
če nebi tega sprejeli bi se še 30% podjetij do konc leta zaprlo, plačilne politike pa tako sedaj ni bilo in tudi sedaj ni za pričakovati, da ti bo kdo na rok plačal. Naj še zmanjšajo raje prispevke za delavce, ter črno listo podjetij na Dursu. Prav tako bi se moglo zapirati "podjetnike" ki so pokradli denarja in je pahnilo slo gospodarstvo v totalno krizo. Včasih si za obratna sredstva šel na banko z bilanco, danes rabim 20papirjev ter zastavit ne vem kaj vse za par tisočakov....bolano
ognjenorezilo
26. 05. 2012 09.39
+10
heehehe vsekakor.. pomisli kje bi bil najlepši župan najboljšega mesta na svetu njeee :))
guojle
26. 05. 2012 11.35
+6
oja, ce hoces danes kaj od banke si sposodit,....2meseca je pri meni trajalo in eno aktovko papirjev
ognjenorezilo
26. 05. 2012 09.24
+15
a tu pa kar brez komentarjev??? :))) sedaj se vidi domet povprečnega uporabnika tega portala hahah
Warlock.
26. 05. 2012 09.31
+17
To sploh ni važno, čakamo kaj je imela Kim oblečeno in kako kaj gre našemu slavčku. Pa še kdo je najbolj jokal na xfactorju. Se vidi, kako nas mediji načrtno hočejo poneumljati, počasi se narod sploh nebo zavedal kaj nam vsiljujejo in bodo samo kimali.
Astrid....
26. 05. 2012 09.39
+14
:) pa glih sem želela pokomentirat .....Problem je, da so to sprejeli še pozno. Ukiniti bi morali obvezni pobot, ker namesto, da bi koristil je še poslabšal likvidnost podjetij. Še tisti, ki so plačevali sedaj prijavljajo zapadle obveznosti in namesto denarja se zneski pobotajo. Profitirala pa je le država, ki je dobila več denarja v blagajno, podjetja pa naj si pomagajo. Dlje kot bo ta sistem obveznega pobota obvezen bolj se bo poslabševala likvidnost podjetij. Žal naši politiki nimajo prave predstave in nobene prakse iz gospodarstva, ker nikoli niso delali v podjetjih in ne vejo kako grejo dejansko stvari v gospodarstvu.
kleopatra-1
26. 05. 2012 11.44
+11
če podjetje plača račun v roku, nima nihče problemov. Če ne uspe plačati računa v roku, nekaj s podjetjem ne štima. Neplačevanje bi bilo potrebno sankcionirati. Ne pa kot danes, ko podjetje ne plačuje računov, ne plačuje niti delavcev, išče neke čudne investitorje od zunaj in zavlačuje stečajni postopek, da lahko še malo ukradejo. Lepo prosim vlado, naj naredi red na tem področju. Tudi podjetja brez zaposlenih nimajo kaj iskati v registrih. Povejte mi, kako ima lahko Jankovič kar nekaj podjetij brez zaposlenih, vse obračajo milijone, vsa so vedno bolj zadolžena - neka logika mi pravi, da gre denar v zasebni žep in druga logika mi pravi, da pošten podjetnik, če mu zmanjka posla in denarja, podjetje zapre.
kleopatra-1
26. 05. 2012 11.53
+10
in pošten podjetnik ne potrebuje petih podjetij za finančne transakcije, vse lahko dela preko enega podjetja na različnih striškovnih mestih. Kot smo imeli lepo urejeno v stari Jugi - bila je Osnovna organizacija združenega dela, ki se je delila na temeljne organizacije združenega dela in vsak je vedel, kdo pije in kdo plača. Danes je pa 10 osnovnih organizacij za eno ukradeno transakcijo in 1000 delavcev brez plače.
Princ-Teme
26. 05. 2012 21.19
+5
spet neumna poteza vlade... Je bilo pričakovati kaj druga? To ne prinaše nobene likvidnosti za podjetja, ki so tako nelikvidna !