Gospodarstvo

'Zmaga socialnega dialoga'

Ljubljana, 13. 03. 2009 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada in sindikati so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in tako bodo letos javni uslužbenci dobili manj denarja. S tem ukrepom naj bi vlada privarčevala 54,3 milijona evrov.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, minister za finance Franc Križanič in reprezentativni sindikati javnega sektorja so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor. Aneks realizira dogovor o varčevalnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju, ki je bil podpisan 24. februarja.

Ministrica Irma Pavlinič Krebs je dejala, da je zmagal socialni dialog.
Ministrica Irma Pavlinič Krebs je dejala, da je zmagal socialni dialog. FOTO: Dare Čekeliš

Pavlinič Krebsova je po podpisu poudarila, da gre za pomemben dan in zmago socialnega dialoga, ki se je sklenil na točki solidarnosti javnih uslužbencev z realnim sektorjem. Kot je dejala, je bil aneks podpisan "ne v dobro naslovnikov, ampak v njihovo breme". Socialnim partnerjem se je za razumevanje zahvalil tudi finančni minister, ki je dejal, da aneks h kolektivni pogodbi omogoča "stabilnost slovenskih javnih financ v tem zelo težkem času".

Branimir Štrukelj je opozoril, da plače v javnem sektorju niso samopostrežba.
Branimir Štrukelj je opozoril, da plače v javnem sektorju niso samopostrežba. FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je opozoril vlado, da je bilo jasno sporočilo pogajanj, katerih rezultat je podpisan aneks, "da plače v javnem sektorju niso samopostrežba, v katero je mogoče iti, ko se potrebuje denar". S tem podpisom javni uslužbenci ocenjujejo, da so prispevali "pomemben in dovoljšen delež za ureditev makroekonomskega položaja v naši državi", je dodal.

Aneks je podpisalo 21 od 27 reprezentativnih sindikatov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
16. 03. 2009 09.40
Želeli ste samostojnost in jo imate !! Pošenkali smo tovarne, da lahko lažje mučijo ljudi !! Vlagali smo v državo s samoprispevki, da sedaj ne dobiš NIČ, če ne plačaš !!
pepar
14. 03. 2009 12.15
V podjetju smo imeli skoraj krizni sestanek,kjer je direktor povedal da je potrebno glede na naročila zmanjšat število zaposlenih.pri tem je izrecno povedal da bo odpuščanje tako v proizvodnji kot v režiji,ker bi drugače število zaposlenih v režiji procentualno raslo.SE PRAVI DA NAM ZARADI MNOŽIČNEGA ODPUŠČANJA V REALNEM SAKTORJU GROZI PROCENTUALNA PORAST ZAPOSLENOSTI V JAVNEM SEKTORJU.Sedaj se pa hvalijo kako solidarni so ko se odrekajo nekaj fičnikom.Kaj pa če bi jih recimo 15% vrgli na zavod? Verjetno je tak odstotek pogrešljiv!!!!
Bohem
14. 03. 2009 11.24
Vse lepo in prav, da malo bolj prispevajo k državnemu proračunu, toda zdaj se postavi vprašanje, kam bo šel ta "težko" privarčevan denar, saj se javni sektor širi kot gobe po dežju (vedno nove občine in posledično veliko več zaposlenih), namesto, da bi bilo obratno. Saj nas je vseh državljanov le za neko večje evropsko mesto, katerega vodi le kakšen mestni svet z županom na čelu, pri nas pa.....eh
b77
14. 03. 2009 10.17
speed napaka ! ŠE VEDNO JE DRŽAVNIH PARAZITOV KI MEŠAJO MEGLO 3X PREVEČ! OKOSTNJAKI SOCILISTIČNE VZGOJE IN TEORETIKI BREZ PRAKTIČNIH ZNANJ! PROPAD NARODA!
Justice1
14. 03. 2009 10.00
SO PA RES BUTASTI TILE UČITELJI, MEDTEM KO SI ŽE SICER PREPLAČANI ODVETNIKI TRASIRAJO TEREN ZA ŠE VIŠJE POSTAVKE IN PLANINŠEC IZ DRŽAVNIH FIRM VLEČE PO 750 000 eUR NA LETO, KO JANKOVIČ KUPUJE STANOVANJA, KI SE NE DAJO PRODAT PO 2500 eUR/2 ( GRADBENA CENA PO DOSTOPNIH PODATKIH 600 EUR/M2) HKRATI MU PA ISTA FIRMA ZIDA ZA PRIVAT FIRMO HIŠE NA VRHNIKI SI SAMI ZNIŽUJEJO ZASLUŽENE PLAČE..JOJ.JOJ
-speed-
14. 03. 2009 08.43
In še vedno je polovica državnih parazitov preveč......
ivo55
14. 03. 2009 08.10
...plače v javnem sektorju niso samopostrežba ( g. Štrukelj ) ...niti neka solidarnost v dialogu s plačniki , v resnici so le posledica samopostrežbe pri porabljanju v nesorazmerju z ustvarjenim v realnem sektorju
Marija Krebs
13. 03. 2009 21.33
Po tem ko se gospodarstva sesuvajo, je to nujno. SAj so prilivi denarja v proračun vedno manjši.
1972miran
13. 03. 2009 20.08
pustitevi komuninzem ta satanski kapitalizem je največje zlo od kar je nastal živi organizem
KomentarDOO
13. 03. 2009 17.45
Sindikati preveč popuščajo in to je zaradi pritiskov vlade. To je delala komunistična oblast!