Gospodarstvo

Ženske, težje od 150 kg, ne morejo normalno delati

New York, 06. 10. 2010 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lisa Harrison je zadnja v vrsti tistih, ki so jih odpustili zaradi debelosti. Ker je tehtala krepko čez 100 kiligramov, po mnenju delodajalca naj ne bi bila več fizično sposobna opravljati svojega dela.

Debeli so vse bolj na udaru delodajalcev.
Debeli so vse bolj na udaru delodajalcev. FOTO:

Argument, ki bi bil v določenih primerih dejansko razumljiv, je v njenem primeru absurden. Lisa je bila namreč svetovalka za otroke in starše v primeru, ko so ti poiskali pomoč zaradi zasvojenosti s trdimi drogami. Izgovor, da zaradi debelosti 'ne more več hitro hoditi po stopnicah', je tako večini težko razumljiv povod za odpoved.

Ne le v ZDA, od koder prihaja zadnji primer, tudi v Evropi najrazličnejše študije dokazujejo, da so debeli ljudje pogosto diskriminirani – tako v postopku zaposlovanja, kjer so kljub enaki izobrazbi in sposobnostih v zaostanku za lažjimi ljudmi, kot tudi na samem delovnem mestu, kjer niso moteče le občasne zbadljivke, ampak se pogosto prej znajdejo na vrhu seznama za odpuščanje.

Lisa Harrison zdaj nekdanjega delodajalca toži, strokovnjaki pa predvidevajo, da se bodo, če bo odstotek predebelih še naprej naraščal, ti delavci prej ali slej znašli v eni skupini z gibalno oviranimi osebami, za katere veljajo drugi pogoji zaposlovanja, saj jih bo le tako mogoče ubraniti pred delodajalci, ki debelost pogosto uporabijo kot izgovor za odpuščanje.

In v času povečanega odpuščanja delovne sile delodajalcem pride prav čisto vsak izgovor, pa naj bo še tako bizaren. Na srečo ima kar nekaj delavcev pogum, da svoje primere predajo sodiščem. Spoznajte zgodbe ljudi, ki so jih odpustili, ker so na delovnem mestu jedli, polnili mobitel ali pa so iz službe odnesli ostanke hrane, in preberite, kdo je na koncu zmagal v sodnih sporih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komentator234
08. 10. 2010 12.34
vsem naj povem da nimam 150kg in da nisem ljubitelj pomfrija kleopatra tebi pa čestitam in si mi dala za razmislit kajti tudi jaz imam št. 50 a ko bi jo vsaj 44imela
kleopatra-1
08. 10. 2010 00.57
komentator23407.10.2010, 12:302 kursa se popolno strinjam s tabo, kajti sama imam tak problem .jem enkrat na dan, se veliko gibam, ampak kile ne grejo dol zaradi hormonskih sprememb in s tem se bojujem že 14let. zato tisti ki ne veste kok je to obdržte svoje komentarje ker prizadeneš veliko ljudi. men se več ne da ljudem razlagat zakaj sem zdaj drugačna kok sem bla včasih............. ---- ko sem jaz jedla enkrat na dan, sem se tudi borila s kilogrami in posledično slabim počutjem. In ko sem analizirala to enkrat na dan, sem tudi vmes našla kakšen prigrizek, pa tisti eden glavni obrok je bil kar precej velik. Pa sem se odločila, da se v red spravim, sem začela jesti kakšno jabolko vmes, pa tisti eden obrok zmanjšala in ga razdelila na dva, pa malo več gibanja - pa imam iz konfekcijske 50 spet konfekcijsko 38 do 40 in to v letih, ko se večina žensk izgovarja na hormone in ščitnico - ob pravilni prehrani in zadostnem gibanju ti tudi ti dve stvari nehata nagajati. Preverjeno.
Raketa Max
07. 10. 2010 19.00
Za vse ki se izgovarjajo na ne vem kaj vse, v taboriščih, kjer ni bilo hrane, ni bilo debelih ljudi. Ne me takoj popljuvat, tudi sam imam prekomerno težo, vendar zaradi nezdrave hrane in premalo gibanja...
BDTR
07. 10. 2010 17.51
komentator234 kaj pa ješ taktrat pomfrit, pohane zreke, pizzo katere poješ 500gramov in si 3x prekoračil dnevni vnos kalorij....debeli se mi ne smilijo...hormoni gore dole....treba je pazt kaj se je pazt gdaj se je in treba se je zadosti gibat...
GamadLeva
07. 10. 2010 15.22
Ja, res je ... še posebej če imajo sam 90 cm v višino ...
cicogna
07. 10. 2010 13.36
-1
mah.....predebeli ljudje vsekakor potrebujejo pomoč.... jih pa grajat in odpuščat ali kakorkoli omejevat, se mi ne zdi prav elegantno oz. človeško. nisem debela, poznam pa ljudi, ki so predebeli, ampak iz zdravstvenih razlogov- ščitnica, depresija itd.........pomagati jim je treba oz. dati možnost,i da si lahko sami pomagajo.
mmickica
07. 10. 2010 13.05
Hormoni so vzrok le pri redkih posameznikih! Večina se s tem le tolaži! Edina preizkušena varianta za hujšanje je MANJ ŽRET!
komentator234
07. 10. 2010 13.00
tak zdajle sem pa pojedla gobjo juho zdaj grem pa 8ur fejst delat pa jutri nebom imela deka manj kok dons vi ki pa mate cajt bit tle gor bote pa juter lažji za pol kile
Adolph
07. 10. 2010 12.37
Kaj pa ce bi najprej stradale do normale kilaze?
komentator234
07. 10. 2010 12.30
kursa se popolno strinjam s tabo, kajti sama imam tak problem .jem enkrat na dan, se veliko gibam, ampak kile ne grejo dol zaradi hormonskih sprememb in s tem se bojujem že 14let. zato tisti ki ne veste kok je to obdržte svoje komentarje ker prizadeneš veliko ljudi. men se več ne da ljudem razlagat zakaj sem zdaj drugačna kok sem bla včasih.............
kursa
07. 10. 2010 11.59
prekomerna teza je res hudic... poznam eno gospo, k zarad teze dela sam pol delovnega casa... ker vec dejansko ne more. je pa tko, da nismo vedno sami krivi, ce se zredimo (ful), lahko je kaksna hormonska napaka, na katero ne mormo vplival in potem tud kile nocjo pa nocjo dol. tko da ne mors nikogar obsojat, ce ne ves zakaj se gre...
PeggySue*
07. 10. 2010 11.51
+1
Smešno,da tako debela ženska,mlade prepričuje,da z trdimi drogami uničujejo svoje telo in um.Ter,da je zasvojenost škodljiva.... To je tko,kot bi gluh gluhemu dopovedoval,da je sam kriv,da je tako...
owlic
07. 10. 2010 11.48
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Ne morejo delati normalno, pa naj shujšajo....
mickica
07. 10. 2010 11.23
Ja saj še pisarniški stol uniči!
JanezNovakJohn
07. 10. 2010 11.11
100 in več kilski človek je nujno potreben medicinske in psihološke oskrbe. Nikogar v zdravljenje ali terapijo ni mogoče siliti, tako kot nihče ne more siliti delodajalca, da bi takega imel zaposlenega, saj tako debel človek ni sposoben za delo.
lila.ayla
07. 10. 2010 09.58
+1
ja kaj, pač ne morejo vsi vsega delati. če si debel, ne moreš zdravit ljudi, ker si sam bolan (oooo ja, pretirana debelost JE bolezen) in morda še odvisen od hrane, če si invalid ne moreš bit učitelj telovadbe, če si frizer, ne moreš gradit mostu, če si slep ne moreš bit dizajner, če si neumen, ne moreš bit vodja/šef. kaj so zdaj vsi ti ljudje diskreminirani? seveda pa ne zanikam, da je marsikdo odpuščen/ne najet po krvici (nosečnice npr.)
kripo5
07. 10. 2010 09.50
Če osebi ni toliko, da pazi na svoje zdravje, zakaj bi bilo potem treba trpeti še delodajalcu?!? .. Kako že gre .. kajprej pred svojim pragom .. ;)
abigail
07. 10. 2010 09.36
+1
Ampak Alexxsaso, kljub temu je odvisna, torej na isti ravni z ostalimi odvisniki. Jasno, da je šolana, sicer te službe niti dobiti ne bi mogla. Vprašanje je, kdaj in zakaj se je tako zredila. Če naj pomaga in svetuje ostalim odvisnikom, mora znati pomagati tudi ostalim. Odvisniku ne pomagaš s tem, da mu rečeš, naj se bori proti diskriminaciji svojega stanja odvisnosti...ali pa se motim?
Alexxsaso@yahoo.ca
07. 10. 2010 09.27
Dejstvo: bolj smrdijo-švicajo so nespretne-bolj nerodne pogosteje bolne in hkrati grde TOMBOLA ZA DELODAJALCA In zato bodo celo zivljenje na zavodu? Hm, morda je pa katera od mocnejsih tudi solana? Obstaja tudi moznost, da je visoko solana? Morda ima celo doktorat? Ampak neeee, ne bomo je zaposlili, ker je debela. Koga briga, ce bi s svojim znanjem mocno pripomogla k uspesnosti podjetja, ce pa je debela, svica in je nerodna.
abigail
07. 10. 2010 08.57
Se strinjam z vsemi, ki menijo, da je ekstremna debelost odvisnost. Kako naj bi potem odvisna oseba pomagala premagati odvisnost nekomu drugemu? No, izkušenj ima prav gotovo veliko. Toda za pravilno svetovanje bi morala svojo odvisnost od hrane tudi premagati, mar ne? Zgovarjanje na diskriminacijo mora nekje tudi imeti svoje meje.