Gospodarstvo

Ženske še vedno zaslužijo manj kot moški

Ljubljana, 21. 02. 2010 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija se po merilu razporejenosti moči med spoloma uvršča na 34. mesto na svetu. V Evropi ženske zaslužijo povprečno okrog 17 odstotkov manj kot moški.

menedžerka
menedžerka FOTO:

Zastopanost žensk v politiki je v Sloveniji 10-odstotna, zastopanost žensk na vodstvenih in vodilnih položajih 34-odstotna, na tehničnih in strokovnih položajih pa 56-odstotna. Tako se Slovenija po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) po merilu razporejenosti moči po spolu uvršča na 34. mesto na svetu.

Kljub temu da ženske danes predstavljajo več kot polovico svetovnega prebivalstva, niso med podjetniki oziroma menedžerji v nobeni državi zastopane skoraj 50-odstotno. Na delovnem mestu direktorice oziroma menedžerke je konec leta 2008 v Sloveniji bilo 30,6 odstotka žensk.

Ženske v Sloveniji so v obdobju socializma dosegle določeno stopnjo socialnih pravic, celo več, kot so jih na tem področju dosegle povprečno v Evropi, navajajo na Sursu. Ženske so bolj izobražene kot moški, njihova povprečna plača se približuje povprečni plači moških, do uspeha na delovnem področju pa jih pogosto še ovirajo družinske obveznosti in zastarela miselnost, dodajajo na Sursu.

Kljub temu, da ženske še vedno zaslužijo manj kot moški, pa v družinski proračun prispevajo vse več.

Zastopanost žensk v politiki je v Sloveniji 10-odstotna.
Zastopanost žensk v politiki je v Sloveniji 10-odstotna. FOTO:

Zaslužijo povprečno okrog 17 odstotkov manj kot moški

Po začasnih podatkih o strukturni statistiki plač so plače žensk v Sloveniji v letu 2007 dosegale povprečno 92,2 odstotka povprečne mesečne bruto plače moških. Povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, je znašala 1.370 evrov, plača žensk pa 1.263 evrov. V Evropi ženske zaslužijo povprečno okrog 17 odstotkov manj kot moški. Razlika med plačami je bila v Sloveniji leta 2007 največja v dejavnosti finančnega posredništva, kjer so ženske dosegale 68,2 odstotka bruto plače moških.

Po razmerju med povprečnimi bruto plačami žensk in moških pa so bile najugodnejše plače žensk v koroški statistični regiji in v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (tako po regiji dela kot po regiji prebivališča), čeprav so plače žensk v vseh statističnih regijah v letu 2007 še zaostajale za plačami moških, še navajajo na Sursu.

Po merilu razporejenosti moči po spolu (GEM – Gender Empowerment Measure), ki prikazuje mero aktivnega sodelovanja žensk v javni sferi, je bilo pred Slovenijo 14 držav članic EU, za njo pa so bile iz skupine držav z zelo visoko stopnjo razvoja uvrščene Ciper, Portugalska, Češka in Malta, iz skupine držav z visoko stopnjo razvoja pa Estonija, Poljska, Slovaška, Madžarska, Litva, Latvija, Bolgarija in Romunija.

Po Poročilu o človekovem razvoju za leto 2009 je bila Slovenija po vrednosti indeksa človekovega razvoja (GDI – Gender-related Development Index) uvrščena med državami z zelo visoko stopnjo razvoja na 29. mesto. Med članicami EU se je najvišje uvrstila Irska, še navajajo na Sursu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 02. 2010 21.34
Jaz nisem kri, če je toliko snažilk in tajnic! Prostitutke pa dobro zaslužijo, mapak jih statistika žal ne zajame! Dejstvo je tudi., da ženske zapravijo več kot moški, tudi tega nihče ne meri in ne izračunava!
Sharkln
22. 02. 2010 15.00
ja in...kaj zdaj? Dvomim da bi se pojavil članek z obratno vsebino...zmeri ima nekdo več nekdo pa manj..in to ne posploševat...Tovšakova ima več kot jest ..primer...Koliko gradbincev pa ima manj kot snažilke???
dejkometod
22. 02. 2010 14.50
Lahko zaslužijo tudi več od moških , odvisno od "uspešnosti".
petdan
22. 02. 2010 14.44
Nujno potrebno je, da se na raznih listah kandidirajo sposobne ženske, da jih bo čim več v parlamentu in potem bomo odpravili "ta šovinizem". V strankah tega ne bo mogoče realizirati, ker so tam ta glavni po večini narcisoidni mačo tipi.
leonie
22. 02. 2010 14.32
mooooooooo ku se mi dvigne pritisk ko preberem, da je osnovno poslanstvo ženske, da je mati!!!!! kdo vsiljuje to miselnost...moški,kdo pa drugi haha...in kaj je moško poslanstvo? ukazovanje? ni rečeno, da si vse ženske želijo imet otroke....jst si bolj želim kariero kot otroke sori!
demon26
21. 02. 2010 21.29
ženske URADNO zaslužijo manj, a doma pa NEURADNO prekleto nadoknadijo
deinon
21. 02. 2010 21.24
tmt, ... pač njena izbira (faks in kdaj bo imela otroka, če ga bo imela), kaj tebi to mar. Glede na to, da si ti pri svoji hipotezi vse zreduciral na eno 35-letno žensko z družboslovnega faksa, ne vem, če mi je sploh treba z argumenti branit mojo osnovno hipotezo. Naj samo vprašam: ... in kje je največja gneča? Pa zakaj?
alterego
21. 02. 2010 21.03
odkar ste zadnjič objavili podoben članek, ženske še zmeraj zaslužijo manj? hudo...
tmt
21. 02. 2010 20.07
Sicer pa da so ženske manj plačane, me preseneča, namreč pričakoval bi, da so bistveno manj plačane, ker je ima 90% mladih deklet višjo ali visoko komercialno, ekonomsko ali menagment diplomo. Nikjer pa ni računalničark, strojnih inženirk, tudi med serviserji ali mehaniki jih ni, ravno tako ne med piloti, ladijskimi kapitani, zelo malo jih je tudi velikih kmetov itn.
tmt
21. 02. 2010 19.58
Rodnost? Kaj pa če ima pri tem kaj opraviti to, da je na tem planetu gneča? Marsikje po svetu je gneča veliko večja, kot pri nas, pa tega problema ni. Če pa ženska zaradi družboslovnega faksa, ki ne koristi nikomur, tudi njej sami ne, spočetje prvega otroka prestavi na 35. leto starosti, namesto obdobje največje plodnosti, ki je nekje okrog 23. leta starosti, pa to najbrž vpliva, a ne?
mihcccc
21. 02. 2010 19.34
men nemore bit jasno kako lahko dobi zenska isto dnarja k jst..k 8 ur delam v gradbeništvu k črnc ona pa v kuhinji zvija sendviče v folijo... kje je tle pravica.... naj zenske poprimejo tudi za moska dela pa naj majo isto placo...
Sueniq
21. 02. 2010 17.26
ne moramo na splošno primerjati moških in zensk, pa saj smo enaki, ampak opravljamo popolnoma različna dela, moški se slabo znajdemo za šivalnim strojem, ženske pa si tudi ne predstavljam na gradbišču z lopato, kar pa se tiče strokovnega dela pa mislm da velja enakost, in si plačan toliko kolikor narediš (oziroma toliko kot prepričaš šefa da si naredil)
deinon
21. 02. 2010 14.55
Tao3, moški res nočejo nič manj seksat, se jim pa vse manj mudi zaplodit otroke. Uživat čimdlje, s čim manj odgovornosti (tudi njim pa biološka ura dela tik tak tik tak) ... da ne govorimo o raziskavah, ki pravijo, da smo vsi po vrsti vse manj plodni (še dobro (ali pa slabo), da nam je na dosegu roke biomedicinska pomoč).
deinon
21. 02. 2010 14.53
Rodnost? Kaj pa če ima pri tem kaj opraviti to, da je na tem planetu gneča? Narava zna tudi zabremzati tiste živorodne vrste, ki se razmnožujejo preko vseh svojih meja in v svojo lastno škodo. Evropa (sploh pa Slovenci) se iz generacije v generacijo desetka, to je dejstvo. Meni za razliko od večine ob tem ne gre na jok. Izumirajo namreč samo rase in nacije (vedno so in vedno bodo). Še nekaj sto let, pa bo vse premešano. In ne vidim nobene škode v tem.
tao3
21. 02. 2010 14.43
Sicer pa rodnost pada, pa najbrž ne zato, ker bi moški želeli manj sex-at. Mogočer zato ker hočejo ženske popravit te statistične podatke? Če bomo enkrat dosegli enakost potem po mojem ni več možnosti za otroke. Ker, če je povprečje enako, potem je nemogoče, da bi bile ženske kdaj na porodniškem. Paradoks?
tao3
21. 02. 2010 14.38
Ah ta statistika. Vsak jo lahko obrača kakor hoče. Sej ne da pravim da moški opravijo več dela. Ravno nasprotno. Ampak ali so merili tudi kdo je koliko dela opravil in kakšnega? Ali je merilo zgolj matematično.
StašaLoko
21. 02. 2010 14.36
deinon Na to upliva tudi neodvisnost od partnerja. Emancipacija ter posledično premalo časa za partnerja ter družino. tu mislim na oba
deinon
21. 02. 2010 14.24
stasaustasa, ta odstotek ločitev je že nekaj časa aktualen. Jaz to pripisujem vse večjemu manjku pristnosti odnosov, vse globjim občutkom praznosti, razčlovečenju v luči ultra potrošništva na vseh nivojih. Samo hlastanje za novimi in novimi užitki (posledica česar je precenjevanje zaljubljenosti vs. resnične ljubezni).
StašaLoko
21. 02. 2010 14.06
Sej ni pomembno pišem samo stvari ki govorijo same zase. Ravno danes sem bral raziskavo v kateri je bilo ugotovljeno da se 1/4 zakonov konča prej kot v 5 letih. Sprašujem se zakaj???
deinon
21. 02. 2010 13.59
stasaustasa, ... sem mislila, da se ne boš strinjala ;) Mogoče pa prehitro sklepam ... Vseeno še en reminder: Zate sem internetna uganka! Ne pozabi, da ti mene NE POZNAŠ! In sploh ne veš kako se motiš, ko mi kar nekaj pripisuješ :)))) Me pa zabavajo tvoje pavšalne insinuacije. Neizmerno :))))