Gospodarstvo

'Zemonski sporazum je bil splošno znan'

Ljubljana, 10. 09. 2010 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Splošno znano je bilo, da so se gradbena podjetja med seboj sporazumela, je pred preiskovalno komisijo za gradnjo avtocest povedala ena od prič. Koordinator naj bi bil Zidar, ki naj bi bil hkrati tudi pobudnik sporazuma.

Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 6
Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 6 FOTO: Damjan Žibert

Parlamentarna preiskovalna komisija za gradnjo avtocest je zaslišala še tri priče, in sicer nekdanjo direktorico CP Maribor Marijo Žinkovič, nekdanjega direktorja CP Novo mesto Franca Goleta in predsednika upravnega odbora CP Ljubljana Lojzeta Kramljaka. Ta je med drugim dejal, da je bil t. i. Zemonski sporazum splošno znan.

'Vsi so vedeli za sporazum'

Mala koalicija se ni vrtela v krogu višjih funkcionarjev, splošno znano pa je bilo, da so vsi vedeli za ta sporazum. To ni bila neka vojna tajna, ampak splošno znano, da so se gradbena podjetja med seboj sporazumela. Predsednik upravnega odbora CP Ljubljana Lojze Kramljak

Kramljak, nekdanji direktor in zdaj predsednik upravnega odbora CP Ljubljana, je povedal, da so se mali in veliki gradbeni izvajalci Zemonskega sporazuma od začetka držali, dogovor pa je pozneje zvodenel. "Mala koalicija se ni vrtela v krogu višjih funkcionarjev, splošno znano pa je bilo, da so vsi vedeli za ta sporazum. To ni bila neka vojna tajna, ampak splošno znano, da so se gradbena podjetja med seboj sporazumela," je odgovoril na vprašanje predsednika komisije Rada Likarja (SDS) o tem, ali so politični funkcionarji vedeli za sporazum.

Kramljak je še pojasnil, da so se vsi akterji sporazumeli, da je glavni koordinator sporazuma prvi mož SCT Ivan Zidar, ker je izhajal iz največjega gradbenega podjetja, v glavnem pa so bili koordinatorji direktorji. Tudi po sklenitvi sporazuma so se po njegovih besedah še sestajali pri Zidarju, na sedežu SCT. Zidar naj bi bil po Kramljakovih besedah tudi pobudnik sporazuma.

'Sporazum, da bi sploh prišli do dela'

Marija Žinkovič je pojasnila, da je bil Zemonski sporazum res podpisan, a ne z namenom, da bi si posel kar tako delili, ampak da bi do posla sploh prišli. "V letih 1993, 1994 je bilo cestno gospodarstvo v veliki recesiji in smo komaj čakali, da se odprejo programi, kjer bomo do dela prišli. Ko se je odprl avtocestni program, smo moledovali, naj nam veliki izvajalci odstopijo kaj dela, ker sami nismo mogli nastopiti pri razpisih. Bila je silna muka Zidarja prepričati za delo," je dejala.

Pri sporazumu je po njenih besedah šlo samo za to, da so mali izvajalci do dela pri avtocestnem programu sploh prišli.

Žinkovičeva je potrdila, da so se mali in veliki izvajalci sestali enkrat na Zemonu in takrat podpisali sporazum. Pojasnila je, da pri podpisu ali pri pripravah na sporazum ni bil prisoten nihče s prometnega ministrstva, Družbe za avtoceste v RS ali DDC. "Saj niso bili tako neumni, da bi hodili tja svetit," je dodala.

'Veliki določili, kako bomo mali delali'

Nekdanji direktor CP Novo mesto Franc Gole pa je dejal, da na Zemono ni bil vabljen in da sporazuma ni podpisal niti ga ni videl. "Moral sem hoditi na SCT in prositi, da bi bili podizvajalci vključeni v delo na avtocestnem projektu. Cene, ki nam jih je plačal SCT, so bile katastrofalno nizke," je dejal.

"Kar mi je znano, so v sporazumu veliki določili, koliko bomo mali delali na avtocestah," je poudaril. Na vprašanje, kdo je bil koordinator med malimi in velikimi izvajalci pri razpisih, je odgovoril, da nikoli ni bilo nobenega koordinatorja. "Obrnili smo se na SCT, da bi radi delali, tam pa so rekli – prizemljite se," je še dodal.

Spomnimo

Člani komisije so na seji konec marca določili, da bodo zaslišali 35 prič, med njimi nekdanje ministre za okolje, kmetijstvo in promet ter odgovorne na Darsu in gradbenike. Komisija želi ugotoviti, ali so bili avtocestni projekti opravljeni pregledno, ter razjasniti pogoje in postopke oddaje javnih naročil, izbora ponudb, pogajanj in vsebino ponudb ter ali so bili proračunski viri za gradnjo avtocest porabljeni racionalno, namensko in skladno s predpisi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Bogataj
14. 09. 2010 20.16
Gospod Likar pojdite en dan v kamion ali bager na gradbišče,pa ne boste potrebovali nobene komisije nikoli več,vse vam bo takoj jasno,ko se prepričate na lastne oči.Škoda zasliševanja in pisanja,saj vidim,da lažejo vsi po vrsti.Avtocestni program je skoraj končan,eur ni več in sedaj je že zdavnaj vse prepozno.
vinadap.
13. 09. 2010 09.26
Kdor je delal v gradbeništvu ta ve, da je bilo m arsikaj vključeno v nenapisanih pravilih igre. Med ostalim ti je glavni izvajalec dela zadržal 10% od vrednosti del. Ta denar nismo nikdar dobili nazaj. Opravičevali so ga kao stroške ereditve gradbišča, stroški elektrike, stroški vode.... !, 5 % denarja je ZMERAJ bilo ''donirano'' lokalnemu športnemu (običajno nogometnemu) klubu. Za pogoj je bil postavljan od (ustno ''priporočilo'' ) od vseh županov na vseh gradbiščih.... Te zadeve se dajo zelo lepo preveriti v nogometnih klubih. Od donacij elektrike, vode....do fiktivno zaposlenih v podjetjih, odkoder sose ta sredstva znašla v gotovinski obliki v klubih. Tukaj pa se zadeve ne končajo. Ti fiktivno zaposleni ljudje so odšli v pokoj. Le kdo prejema namesto njih pokojnino??? Pa naj je še tako mala vsaka posamezna.... Vsak, ki ima le malo volje lahko navedeno preveri. Če si le upa....
slovenija-tone
11. 09. 2010 17.40
zemunski klan
snifff
11. 09. 2010 09.56
'Zemonski sporazum je bil splošno znan' Aha, vso so vedeli zato, torej kaj se sploh državljani čudimo, torej če vsi vemo je to splošno da je torej legalno? Super res, kar peljite še to državico naprej v takšnem ritmu. Saj vsi tudi vemo kako si na položajih ljudje bašejo v svoje žepe, pa saj to je splošno znano in je čisto legalno in bo nekaznovano. Torej ko bo država izropana do zadnjega evra me zanima če bo še kdo želel sesti v politični stolček. Država še torej le ni čisto obubožana glede na to da se še borijo za svoje stolčke.
murinar
11. 09. 2010 08.46
Kaj se čudite,saj imajo tihi dogovor;---meni toliko ,tebi toliko,temu politiku toliko itd...Tako je volk sit ,koza cela ,raja pa plačuje.ZAKAJ NOČEJO SPREJETI ZAKONA-DOKAŽI KJE OZ. KAKO SI TO ZASLUŽIL?????ZATO KER JIM NE ODGOVARJA!!!!
b77
11. 09. 2010 08.46
banaba dražava z banana pravniki in sodstvom, politiko in oblastjo! ENA SAMA BANANA bjlak
Vales
10. 09. 2010 22.48
Hja, tak sporazum me nič ne čudi. Problem je v premočnem vplivu podjetja SCT. Tu se je pokazalo, da je g. Zidar kao gradbeni baron pred katerega morajo stopiti vsi, ki bi sploh kaj imeli od avtocestnega programa. Kje je tu sploh bil DARS? To bi morala komisija ugotoviti! Le kako je to sploh možno? Ali so tega Zidarja "pristrigli"? Vsaj ni več tolik omenjan v javnosti.
Frane Bogataj
10. 09. 2010 21.53
Ne vem kaj vam ni jasno.To isto se dogaja še danes,lep primer stadion Stožice,dela se po istem ključu.,razlika je samo to ,tu je šef Zoki in ne Ivan,zato komisija ne sme blizu.
Frane Bogataj
10. 09. 2010 21.14
To je sindikat SAS povedal Vladi 18.5.1998,vendar so se vsi smejali in govorili saj to ne more biti res,med njimi tudi g.Kramljak.Ne vem zakaj je sedaj po tolikih letih spregovoril,vem da ni več direktor je pa predsnik UO CPL,kar jim isto lahko močno škoduje.Zaslišati bi morali g.Bergaverja,g. Razgorška.g.Gasparija,g.Šukljeta,g.Bandlja,g.Bro... in še nekaj je takih ki bi takoj iz prve roke pojasnili to zgodbo.Sam sem bil prisoten,ko nam je bila ponujena podkupnina,da ne govorimo več o tem,vendar nas noben ni jemal resno,danes pa komisija,lepo vas prosim že otroci v O.Š.so se nehali pogovarjati o tem.
volek
10. 09. 2010 21.13
Saj mu bo kardinal Franc Rode zrihtau še en obisk pri papežu, da ga bo opral smrtnih grehov.
volek
10. 09. 2010 21.10
Justice1, to pa vprašaj tovariša Borisa Zakrajška, bivšega direktorja LHB Frankfurt, pod njegovim "vodenjem" pralnica denarja, ki je bil obenem tudi predsednik nadzornega odbora SCT. Zmagovalec tranzicije Boris Z. je prava oseba za pojasnitev.
Tonček Balonček
10. 09. 2010 20.25
Ja pa saj se v vseh branžah sporazumevajo, gre za kapacitete, razpoložljivost in še kaj, kaj je sploh narobe! Sporazumevajo se tudik sosedje, poslanci stranke, brez tega seved gre, ti meni, jaz tebi, kaj je narobe s tem? Včasih se ponudniki med seboj celo prosijo, naj se prijavijo kolegi, da bo dovolj prijav, čeprtav je vnaprej jasno, čigav bo posel! Pa a ni nihče delal na tovrstnih projektih, tako je pač povsod po svetu!! Enkrat je borba na življenej in smrt, drugič pa solidarnost ter pomoč!
krivulja
10. 09. 2010 18.38
Al se piše Zemonski- ali Zemunski klan iz Slovenije?
Justice1
10. 09. 2010 17.01
Nagradno vprašanje: zakaj je Zidar lahko tako na hitro zaključil tajkunsko privatizacijo in si prilastil SCT?
AndrejPaTo
10. 09. 2010 15.59
Zato, da bodo "naši" delal in ne "tuji" nas izkoriščajo že od druge svetovne - vse se preplača, od cest do vsakodnevnih nakupov. Kdaj pa bo to naše gospodarstvo postalo konkurenčno?
shishmish
10. 09. 2010 15.07
"Parlamentarna preiskovalna komisija" Te stvari bi bilo potrebno z zakonom prepovedati.
variolog
10. 09. 2010 14.50
Prekleto so vedeli za te stvari.Storili pa niso nič,ker med njimi so pač njihovi.
mymind
10. 09. 2010 14.43
Pa komu razen oblasi ni jasno, da je SCT navadna mafija. Vprašajte njegove delavce koliko zaslužijo za 10-12 urne delavnike. Ljudi, kot je Zidar so stoletja nazaj natikali na kole!
mertseger
10. 09. 2010 14.36
"Če stradate mačko, dobite 800 evrov kazni, če stradate celo Šaleško dolino, pa se vam ne zgodi nič." Pipistrel
mertseger
10. 09. 2010 14.33
Eden najboljših slovenskih gospodarstvenikov pred katerimi se lahko Bavčar, Kordeš, Tovšakova in ostali skrijejo je lepo povedal: "Če stradate mačko, dobite 800 evrov kazni, če stradate celo Šaleško dolino, pa se vam ne zgodi nič." by Pipistel