Gospodarstvo

'Želimo pisna zagotovila vlade!'

Ljubljana, 13. 11. 2009 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker predstavniki delavcev Steklarske nove z reševanjem problema neplačanih prispevkov niso zadovoljni, napovedujejo vložitve približno 230 tožb, stavko ter celo prevzem družbe s strani zaposlenih.

Vlada se je sicer sestala s predstavniki delavcev, a ti z današnjim dogovorom niso zadovoljni.
Vlada se je sicer sestala s predstavniki delavcev, a ti z današnjim dogovorom niso zadovoljni. FOTO: Blaž Garbajs
Država je obljubila, da bo za delavce, ki se bodo upokojevali, pripravljena osnova za izračun pokojnine. Če bo ta nižja, kot bi bila, če bi bili plačani prispevki, bo država izpad pokrila.

Vlada bo sistemu plačevanja prispevkov posebno pozornost namenila pri spreminjanju pokojninske in davčne zakonodaje, morebitno oškodovanje posameznikov zaradi neplačanih prispevkov pa bo poskušala reševati po posameznih primerih. Možnosti, da se posledice neplačevanja ne prevalijo na posameznika, bo preučila medresorska skupina. Takšen je izkupiček današnjega sestanka premiera Boruta Pahorja s predstavniki delavcev v družbah Mura, Industrija usnja Vrhnika in Steklarska nova.

Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić
Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić FOTO: Blaž Garbajs

Delavci Steklarske nove v ponedeljek k Čeferinu

Predstavniki delavcev z dogovorjenim niso zadovoljni, saj si želijo zavez vlade, da bo problematiko neplačevanja prispevkov odpravila tako dolgoročno kot po posameznih primerih, tudi na papirju. "Danes tako nismo dorekli ničesar. Zaveze vlade želimo v pisni obliki, potem pa se bodo pogovarjali naprej," je zatrdil predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić.

"Konkretna rešitev ni bila ponujena. Povedano je bilo samo, da se bodo zadeve za nazaj skušale reševati individualno, vsak oškodovanec se bo lahko obrnil na ministrstvo za delo, v prihodnje pa se bo ta problematika reševala z zakonodajo," je dejal Miklaužić, ki je za nekdanje delavce Steklarska nove napovedal možnost vložitve približno 230 tožb, stavko ter celo prevzema družbe s strani zaposlenih.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po sestanku dejal, da dogovori o ureditvi področja neplačevanja prispevkov potekajo v dveh smereh. "Vlada bo namenila večjo pozornost spremembi pokojninske ter delovne zakonodaje, hkrati pa bo potekalo delovanje medresorske skupine, ki bo proučila možnosti, da se posledice neplačevanja prispevkov ne bodo prevalile na ramena posameznikov," je pojasnil.

Dvakrat žejni prepeljani čez vodo

Predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar pričakuje pisni dogovor, ki naj bi ga na mizo dobili v roku 14 dni. "To, kar smo dogovorili danes, naj bi pomenilo trenutno in dolgoročno rešitve. Ne morem pa reči, da sem zadovoljen, to bomo lahko rekli šele po prejemu pisnega dogovora. Doslej smo bili namreč že dvakrat žejni prepeljani čez vodo," je poudaril.

Skladno z zakonom se v stečajnem postopku po Svetlikovih besedah ugotavlja, koliko sredstev je na voljo za poplačilo delavcev. "Če jih ni, so neplačani prispevki in neizplačane plače predmet poplačil iz jamstvenega sklada," je pojasnil minister in dodal: "Za tiste, ki se upokojujejo in so zaradi neplačanih prispevkov prizadeti, bo medresorska skupina našla rešitev za obravnavanje individualnih primerov." Posamezniki sicer ne morejo biti oškodovani glede delovne dobe; problem je izračun osnov za pokojnine.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
16. 11. 2009 08.23
motika Ne morem si kaj, da ne bi dodala še to: Ja podjetja bi šla v stečaj. Bolje to kot imeti ljudi za norce in zahtevati da delajo zastonj, da se jim prispevki ne plačujejo, da se jim grozi z odpuščanjem ... Ker tudi zelo pohlevni ovci enkrat prekipi.
resslovenka
16. 11. 2009 08.18
Aha, država bo pokrila morebitno razliko pri obračunu pokojnine. Država, to smo mi, davkoplačevalci, torej bomo spet nekaj plačevali vsi. Ampak bolj kot to bi bilo zanimivo vedeti, kam je šel denar v obdobju, ko bi prispevki morali biti že plačani. A to pa nikogar nič ne briga?
manco-capac
15. 11. 2009 20.41
Neplačevanje prispevkov je samo potuha nesposobnim direktorjem in nič drugega!
mac4_m
14. 11. 2009 16.26
če podjetje ne more plačat dostojne plače in prispevkov in mu grozi stečaj, pomeni, da je vodstveni kader v popolnosti nesposoben. Tak kader takoj odstraniti, bog ne daj nesposobneže plačati, predvsem pa porubiti kar je gol.. zn pokradla. To je problem slovenskega gospodarstva in edino to..
galiot
14. 11. 2009 15.23
Imam občutek,da je to samo obljuba,kajti če so na ta način obdržali delavna mesta,da delavci delajo za mezde in nimajo plačanih prispevkov,je to zelo nizkotna poteza države in delodajalcev.
alterego
14. 11. 2009 11.16
motika, ti si butl
motika
14. 11. 2009 10.35
Slovenceljni smo res ovce! A vam ni jasno, da bi, če bi vam plačevali prispevke, podjetja že zdavnaj bila v stečaju. A si ne pridete gor, da ste zažiral sami sebe, da drugače že davno prej ne bi imeli služb. Lahko, da so tudi vodilni kaj odnesli, kar ne bi smeli, vendar naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha. Za nastalo situacijo ste si krivi popolnoma sami. Nevednost škoduje so rekli že v starem rimu (ja vem ni me tereba popravljat - nepoznavanje prava škoduje), vi pa še vedno kot ovce sledite enemu koštrunu, ki niti slovensko ne zna. Stopite raje pred ogledalo, si zazrite v oči in se pritožujte samim sebi!
Darko32
14. 11. 2009 09.51
ZPIZ laže da je kaj. Delavci ne smejo nasesti ustnim obljubam, saj lažje ZPIZ manipulira z njimi in njihovimi pravicami. Očitno je politika ZPIZ-a in njegovih vodilnih prav v tem, da fronto iz skupin poskuša prenesti na posameznike in jih potem dotolče. Sami pa si delijo bajne plače Zato, če so pametni naj takoj podajo zaščitne ukrepe in to drhal začnejo preganjati. Na ZPIZ-u bo potrebno narediti čistko, saj se dogaja, da ponarejajo celo lastne odločbe. Kako boš verjel nekomu na besedo.
Tonček Balonček
14. 11. 2009 09.34
Menis o pred volitvami starnke pismeno obljublajne spremembe, pa ni nič od tega!!! Kaj naj zdaj, naj se pritožim na Zvezo potrošnikov, volitve smo plačali, pošteno!
Sweet_Cocaine
14. 11. 2009 09.29
Delat se spravte, banda neizobrazena. Kak pa lahko vasi direktori lepo pridno "delajo" in se nic ne pritozujejo, vi pa cel cas jamrate : "Male place, neplaceni prispevki, ..". Tu je Slovenija, tu se dela tak in za taki denar, ce vam ne pase idite delat v Avstrijo !
Leandra
14. 11. 2009 08.52
Kar osebne tožbe..in Opomin za izplačilo..Vrata imajo zvonec in .....?????
nonna
13. 11. 2009 21.59
Izbrisani- to je politika. Na politiko se ne spoznam ker je k.u.r.b.a. Plače, prispevki, poslovanje- to je gospodarstvo, na to pa se spoznam. Saj zato sem pa rekla, da je narobe svet, da se vse to dogaja.
mac4_m
13. 11. 2009 21.41
nonna lepo piše - preberi. Želim povedat, da se denar vedno deli tja, kjer imajo vladajoči svoje interese. Tam kjer jih nimajo pač ne gre, tam kjer jih imajo pa ga je ogromne količine. Torej je lepo opisano kake interese gospodje imajo in kaj jih figo briga. Tako se nekateri lepo bogatijo na račun nas vseh - do tega pa jih vodijo vodeči v tej deželi...
nonna
13. 11. 2009 21.29
Kakšno vezo imajo pa zdaj izbrisani?
mac4_m
13. 11. 2009 21.09
nonna kdo jim bo pobral? predsednik vlade in njegova koalicija se je toliko let (še v ropovem mandatu) trudila, da bi zluknjala zakone in skorumpirala sodstvo do te mere, da bi se lahko neovirano kradlo. Ker so glavnino že pokradli, so zdaj na vrsti prispevki za pokojnine. Zato pa pahor prijatelsko svetuje ljudem naj varčujejo za pokojnine, saj ve, da je ta denar že pokraden in da ga ne bo. Delavcem bi rekel v pahorjevem imenu: naj ne težijo in ne jokajo, najprej moramo poskrbeti za krivice. Izplačat uboge 'izbrisane', ki so se pač v teh letih krivice razmnožili v 25.000 volilcev. Krivi ste pa sami. Ker pahor ne more računati na vaše glasove jih mora pač uvoziti. To pa stane.. Pa treba je tud plačat managerje,nadzorne svete, svetovalce - vse vrle može, ki tako dobro vodijo vaša podjetja, da imate romunske plače.. Bog ne daj, da bi prišlo do bega teh mega možganov. V tujini največja podjetja v vrsti čakajo, da bi ti veleumi začeli bežati iz slovenije. Torej bodite tiho za tale drobiž od prispevkov in prosite pahorja naj zviša plače in nagrade manegerjem, nadzornim svetom in svetovalcem (kdo za k... rabi managerje - saj podjetja očitno vodijo 'svetovalci'), ti bodo potem bolj motivirani za delo in bo ostalo več denarja za odškodnine izbrisanim.. Treba je pač reševati krivice, ki so pahorju & company ala jankovič bolj pri srcu..Pa ne matrat sodnikov, ti so že tako preobremenjeni in preslabo plačani. Za svoje nedelo imajo ob hudih 5 let šole samo 10x več od vas,...
minnaema@yahoo.com
13. 11. 2009 21.07
Ojej...nekateri državljani so tako zelo nezaupljivi-ali imajo za to tudi razloge in kaj če so se anomalije dogajale tudi v preteklosti pa je bilo vse to v latencah- če je zares 150 tisoč delavcev brez prispevkov je to dejanje za katero bi moral kdo ali več od njih poimensko odgovarjati, saj Zakoni se pišejo za vse državljane enako-poštenost in akurativa pa mora biti, če Slvoenija je resnično pravna država to je to in Lp
intel1
13. 11. 2009 19.58
od države boš pisno dobil plačilni nalog položnico s katero molze slovenčke. Menegerji pa kr naj gredo v tujino (verjemte da tam bodo ćistli sam hleve) tu so pa drhal. sramota da mamo tako državo
nonna
13. 11. 2009 19.24
Ma kaj se komu že meša al kaj. Plačilo prispevkov oz. neplačilo je bilo izvedeno ali neizvedeno po naročilih vodilnih in menedžerjev. Zdaj pa naj bi država in s tem mi vsi, ker država smo mi, to plačala. Povrh vsega bodo še tožili državo oz. spet vseh nas in tudi sebe. Kaj pa vodilni v teh podjetjih? Uživajo v nakradenem kapitalu, v njihovih hišah oz. vilah, jahtah... Zakaj jim država njim ne pobere premoženja. Saj če realno pomislimo, to premoženje ni njihovo, ampak je od delavcev (namesto plačati prispevke za delavce, so oni to pobasali zase). Bivši delavci pa namesto da bi tožili odgovorne bodo tožili državo. Odvetniki in sodniki ki bodo to izpeljali pa pošiljajo sporočilo vodilnim: saj ni treba plačevat prispevke. Vi dajte obogatet in nagrabiti čimveč vašega in tujega denarja, za delavce pa bo že poskrbela država. In potem še sodniki zahtevajo višje plače za dajanje potuhe nepoštenim vodilnim? To je narobe svet.
vicabra
13. 11. 2009 19.05
Država je odgovorna in mi vsi skupaj z njo. Kako je sploh mogoče odložiti plačilo prispevkov? Slovenci smo res ene velike ovce. Pa še podpiramo raznorazne politike! Vsi so isti, čeprav vsak dan poslušamo obtožbe enih na račun drugih.
mr.T
13. 11. 2009 17.38
Naj Čeferin toži Menedžerje pa bomo videl kako daleč bo prišel,ne pa da ve vedno država za vse odgovorna.