Slovenija

Zelena luč za Teš 6

Ljubljana, 13. 07. 2012 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko je podprl poroštvo za Teš 6. Vlada bi tako lahko odobrila 440 milijonov vredno posojilo, toda le pod pogojem, da končna cena projekta ne preseže 1,3 milijarde evrov.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes vendarle končal drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Po pričakovanjih je sprejel tudi dopolnilo, v skladu s katerim je vladi omogočeno, da v primeru vnovičnega povečanja končne cene projekta nad 1,3 milijarde evrov ne sklene pogodbe o poroštvu.

Odbor je sprejel tudi tri sklepe, v skladu s katerimi mora Teš do podpisa poroštvene pogodbe z vlado pripraviti recenziran noveliran investicijski program 5 (NIP 5), ki ga potrdi neodvisen in strokovno usposobljen recenzent. NIP 5 morajo pred podpisom poroštvene pogodbe potrditi nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), na osnovi NIP 5 pa se preveri izpolnjevanje pogojev iz zakona o poroštvu.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je na vprašanje, kaj je bilo danes drugače kot pred dobrimi 14 dnevi, ko je odbor obravnavo predloga zakona dvakrat prekinil, novinarjem pojasnil: "Stališča vlade so enaka, kot so bila 23. februarja, ko je vlada obravnavala in se opredelila do tega zakona, res pa je, da 14 dni nazaj še vedno nismo točno vedeli, kakšna je cena montaže, tudi nismo vedeli, kakšna bo končna marža pri tej ceni montaže."

TEŠ - 3
TEŠ - 3 FOTO: Damjan Žibert
Na Alstomu so potrdili, da so podaljšali rok za pridobitev poroštva za Teš 6 in da na gradbišču ostajajo do konca septembra. Ali bodo na gradbišču ostali tudi po koncu septembra, če bi se odločanje o poroštvu zavleklo, so odgovorili, da "Alstom to zdaj lahko zagotovi samo do konca septembra."

Projekt Teš 6 je bil po njegovem mnenju voden neprimerno in negospodarno. "Vrednost se je s 600 milijonov povečala na 1,3 milijarde evrov skupaj s stroški financiranja," je spomnil. A žal smo zdaj na točki, tako Černač, ko lahko odločamo le med slabimi odločitvami. "In odločiti se moramo tako, da izberemo tisto, ki je najmanj slaba. Najmanj slaba pa je odločitev, ki preprečuje, da bi se vrednost tega projekta še naprej poviševala," je dejal. Kljub vsem naporom, ki so bili storjeni za znižanje vrednosti projekta, po mnenju Černača še vedno obstaja tveganje glede dolgoročne rentabilnosti tega projekta.

Na vprašanje, ali se obetajo menjave v Tešu ali HSE, pa je minister dejal, da je razočaran predvsem nad upravo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), ki da bi morala prva zagotoviti, da se tako veliki projekti ne vodijo na tak način. "Gre za projekt, ki je enak petkratniku vrednosti Patrie, vrednost tega projekta se je podvojila in nikomur iz uprave AUKN se ni zdelo vredno, da bi zahteval neko odgovornost v preteklih letih – tako na ravni nadzornih svetov kot na ravni uprav," je dejal.

Direktor Teša Simon Tot je bil z odločitvijo odbora zadovoljen. "Veseli smo, da gremo en korak naprej. Ob tem je treba povedati, da je dela še veliko, vendar sem vesel, da se zadeve premikajo," je dejal in izrazil pričakovanje, da bo poroštvo podprl tudi DZ. Na vprašanje, kaj je danes pripomoglo k tako hitri odločitvi odbora, pa je Tot dejal: "Mogoče to, da imamo danes bolj dorečene in zaprte pogodbe."

Minimalni delež pogodb, ki je še ostal odprt, bodo vključili v NIP 5. Tega bodo pripravili v Tešu. Tot je prepričan, da pri tem ne bo šlo za težko delo, "kajti številke in tabele nam že sedaj sedijo".

Minister za finance Janez Šušteršič je med sejo odbora dejal, da na poroštvo gleda z dveh vidikov – poroštvo stroške financiranja te investicije po konservativni oceni zniža za približno 11 milijonov evrov letno, kar v luči dolgega obdobja financiranja ni tako malo denarja, hkrati pa pri investiciji, za katero država daje poroštvo, ne sme prihajati do neracionalnega vodenja in sumov korupcije. Vlada je zato februarja postavila pogoje za poroštvo; če ti ne bodo izpolnjeni, se zdi Šušteršiču prav, da se da vladi možnost, da poroštva ne da.

Vlada je konec februarja Tešu v zameno za poroštvo postavila pet pogojev – naložila mu je, da zniža investicijsko ceno projekta, da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, hotela je zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta in da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

TEŠ
TEŠ FOTO: Damjan Žibert
V Teš, kot investitorju v izgradnjo nadomestnega bloka 6, in v HSE, kot obvladujoči družbi, so zadovoljni nad današnjim zaključkom seje odbora za finance in monetarno politiko. V Teš odločitev odbora ocenjujejo kot pomemben korak naprej v nadaljevanju projekta. "V Teš si ga bomo še naprej, tako kot zadnje leto in pol, prizadevali voditi odgovorno, vsekakor pa bo izpeljan v zastavljenih časovnih in finančnih okvirih, kot smo zagotovili tudi vladi RS in poslancem Državnega zbora," poudarja direktor Teša Simon Tot.

V HSE pa pravijo, da je današnja odločitev za njihovo skupino pomembna predvsem zato, ker nam bo omogočila sproščanje finančnih sredstev za vlaganja v projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. "V mislih imam predvsem nadaljevanje projekta izgradnje HE na spodnji in srednji Savi ter začetek izvajanja gradnje ČHE Kozjak na Dravi. Bolj smelo pa bomo pristopili tudi k aktivnostim za začetek izgradnje HE na Muri," je dejal generalni direktor HSE Matjaž Janežič.

Evropski poslanec Lojze Peterle je danes povedal, da gre pri tem za eno najpomembnejših odločitev Slovenije po osamosvojitvi. Zanj je Teš 6 strateška napaka, ki ne prinaša dodane vrednosti in podaljšuje preteklost. "Drugi gredo proti soncu, mi gremo v zemljo," je dejal.

Država bi v skladu s predlogom zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v parlamentarno proceduro v začetku februarja vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD), jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki. DZ je o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno obravnavo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Odbor za finance je nato 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo branje predloga zakona. Za umik so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni pogoji vlade. Konec junija je odbor razpravo dvakrat prekinil.

Pričakovati je, da bo DZ o predlogu zakona odločal še ta mesec na izredni seji, saj želijo v Tešu posojilo EIB začeti črpati z 31. julijem.

V Šaleški dolini največjo investicijo v slovenski energetiki močno podpirajo, medtem ko mu okoljevarstvene organizacije, združene v koalicijo Ustavimo Teš 6, in nekateri drugi predstavniki ostro nasprotujejo. V šoštanjski termoelektrarni pravijo, da Teš 6 ne bo dodatno obremenjeval okolja, zagotavljajo pa tudi, da Teš 6 in poroštvo davkoplačevalce ne bosta stala ničesar.

Teš 6 naj bi letno proizvedel 3500 gigavatnih ur električne energije, kar je pomembno z vidika stabilne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo. Zaključek pogodbenega poskusnega obratovanja je predvideno novembra 2014, Teš 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimic
13. 07. 2012 19.08
+1
provizije so prevelike in preveč lončkov je prislonjenih na prašičje korito! tak je to če je terba dnar dobit---lobiji.
Googlebot
13. 07. 2012 17.26
+5
bravo naši samo 1,3 milijarde € huh jaz pa sem se že bal da bo 2 milijardi ali pa še več! Imamo res srečo!
saintjozef
13. 07. 2012 15.20
+7
Spet bodo provizije! Je že veselica? Se bodo tud tu z začetnicami nagovarjali?
M_teorija
13. 07. 2012 14.02
+6
Tale vlada se obnaša kot tista kokoš, ki je rekla, da bo naredila še en krog, da ne bo kdo mislil, da je lahka!? Cel čas so se le sprenevedali glede poroštva, čeprav je bilo že zdavnaj jasno, da bo ta "kokoš" prej ko slej počepnila!?
saintjozef
13. 07. 2012 15.23
-1
Je že davnega 2007 leta. Le da se še vedno nedolžno dela.
M_teorija
13. 07. 2012 15.26
-1
Ne dati poroštva je kot če bi se odrekel lastnemu otroku. Teš-6 je pa ja Majerjevo dete!?
minister
13. 07. 2012 12.14
+4
in spet bodo pametni peterle pa kovačič pa razni solatarji in delomrzneži
MERDE-AVE-MERDE
13. 07. 2012 10.55
-7
TEŠ6 je slaba netransparentna zadeva, luknja brez dna, izguba denarja, rop pri belem dnevu
minister
13. 07. 2012 10.30
+5
no dajte se že zmenit....
hotchilipoper
13. 07. 2012 09.31
-12
Zelena luč za nadaljno krajo
CRNALUKNJA
13. 07. 2012 09.27
+6
se bojim da zaradi zelene luči teš-u,bodo vse žabe zbolele!
CRNALUKNJA
13. 07. 2012 09.28
+15
pa še tisti grinpisevci,kateri so SAMO podaljšana roka "nekomu"
.VOY.
13. 07. 2012 08.16
-1
Ja bo treba podpreti Fiskalni zakon...pa to.. Lukšičev SD....kva pa zdej?? heeeeeee...
MERDE-AVE-MERDE
13. 07. 2012 10.54
+4
Ivanj Janez Janša izsiljuje parlamentarne stranke z izstopom iz vlade, če ne bodo podprle vnosa "zlatega fiskalnega pravila" v Ustavo Republike Slovenije. V EU imajo v ustave zapisana fiskalna pravila samo v Španiji, Nemčiji, na Madžarskem in Poljskem. Drugje, razen na Češkem, pa o tem razmišljajo. Nemška ustava za razliko od večine drugih podrobno določa odgovornost za vodenje državnih in deželnih financ. Njihovo v zvezno in deželne ustave zapisano zlato pravilo določa, da "prihodki iz zadolževanja ne presegajo skupnih izdatkov za investicije, ki jih določajo proračunske projekcije." Ustava določa tudi dve izjemi. Prva se nanaša na zadolževanje zaradi "izogibanja motnjam ekonomskega ravnovesja", druga pa na posebna z zveznim zakonom določena sredstva. Pri nas pa bi zopet nekaj mešetarili. Naj gredo ti politiki na smetišče zgodovine...
tron3
13. 07. 2012 08.14
-11
Poroštvo države v tem primeru je ena največjih neumnosti, kar se je zgodila po osamosvojitvi pri nas. Energetski lobi je izsilil, to gradnjo to je sedaj jasno, izgovor je vsem znan, brezposelnost ki lahko nastane in v bodoče se nam lahko zgodi pomanjkanje električne energije... bla, bla... gospodje iz Velenja in okolice bodo še naprej ostali tam kjer so, tokrat s pomočjo države, državljani pa boste plačevali visoko ceno elektrike še naprej, da bo še njim naprej lepo
luckyss
13. 07. 2012 09.17
+13
In s čim bi ti vrtel turbine ?! Z neumnostjo ali slovensko zavistjo ?! Obojega imamo na pretek, le tehnologijo še pogruntaj...
minister
13. 07. 2012 10.30
+2
a imaš službo...očitno ne da take bedarije čvekaš a bi jo mogoče imel v tešu