Gospodarstvo

Združitev padla v vodo

Ljubljana, 20. 04. 2007 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Adriatic Slovenica je preklicala skupščino, na kateri bi odločali o povezovanju z Vzajemno.

Adriatic Slovenica
Adriatic Slovenica FOTO: Kanal A

Povezovanje med zavarovalnicama Adriaticom Slovenico in Vzajemno se ne bo nadaljevalo. V zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki je od oktobra lani transparentno in skladno z napovedmi vodila postopek povezovanja med zavarovalnicama, so odredbo Agencije za zavarovalni nadzor Vzajemni za preklic njihove skupščine ocenili kot nepričakovano, vendar za obvezujočo.

Zato je uprava Adriatica Slovenice danes sprejela stališče, da so nadaljnji postopki povezovanja med zavarovalnicama, ki niso skladni z odločitvijo zavarovalniškega regulatorja, nemogoči. Uprava Adriatica Slovenice je zato danes sprejela tudi sklep, da bo preklicala skupščino delničarjev Adriatica Slovenice o nadaljevanju povezovanja, ki je bila napovedana za 14. maj.

Skupščina Vzajemne je bila predvidena 10. maja v Laškem, Adriatic Slovenice pa 14. maja v Kopru. Na skupščinah naj bi odločali o prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenice, pri čemer naj bi zavarovanci zdravstvene zavarovalnice prejeli delnice koprske zavarovalnice.

Kot je znano, Adriatic Slovenica ni bila uradno seznanjena z vsebino odredbe zavarovalnici Vzajemna, saj se je ta nanašala izključno na zdravstveno zavarovalnico Vzajemna in na prepoved sklica skupščine njihovih članov, v tem tednu pa so odredbo AZN na Vzajemni še preučevali. Uprava Adriatica Slovenice je ocenila, da je odločitev Agencije za zavarovalni nadzor, ki nasprotuje zastavljenim postopkom v Vzajemni, nov dejavnik, ki ima pomemben vpliv na možnost nadaljevanja postopkov povezovanja obeh zavarovalnic.

Skupščino svojih članov bo preklicala tudi Vzajemna

Danes pa je tudi zavarovalnica Vzajemna po preučitvi odredbe sporočila Adriaticu Slovenici, da bo preklicala skupščino članov Vzajemne, napovedano za 10. maj, na kateri bi lastniki Vzajemne odločali o prenosu premoženja na Adriatic Slovenico in bi ob vpisu spremembe v sodni register pridobili lastniški delež in delnice Adriatica Slovenice.

Poslovni cilji ostajajo nespremenjeni

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

Kljub temu, da se predvideno povezovanje med zavarovalnicama ne bo nadaljevalo, ostajajo razvojni in poslovni cilji, ki si jih je Adriatic Slovenica zastavila v letu 2007, nespremenjeni. AS bo kot druga največja slovenska zavarovalnica in hkrati druga največja zdravstvena zavarovalnica še najprej razvijala vsa svoja ključna zavarovalna področja, nadgrajevala celovito ponudbo zavarovanj in bogatila ter dvigovala kakovost zavarovalniških storitev za svoje zavarovance.

Vzajemna se bo pritožila

Združitev Vzajemne in Adriatic Slovenice bi po pojasnilih Vzajemne pomenila ohranitev vzajemnosti in medgeneracijske solidarnosti pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih, za kar si je Vzajemna vedno prizadevala in prav po njeni zaslugi danes v Sloveniji deluje sistem izravnalnih shem. Prav z zakonsko uvedbo izravnalne sheme je bilo omogočeno, da to zavarovanje po načelih vzajemnosti lahko izvajajo tudi delniške družbe. Vzajemnost in javni interes se torej uresničujeta na ravni vseh ponudnikov in nista stvar organizacijske oblike, pojasnjujejo v Vzajemni.

Nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna se je seznanil z odredbo Agencije za zavarovalni nadzor in se strinjal z odločitvijo uprave, da se skupščina, na kateri naj bi zavarovanci Vzajemne odločali o povezovanju z zavarovalnico Adriatic Slovenica, prekliče. Obenem so se člani nadzornega sveta strinjali, da mora uprava zoper odredbo agencije vložiti ustrezna pravna sredstva, s katerimi bo dokazovala zakonitost delovanja Vzajemne, so sporočili iz zdravstvene zavarovalnice.

Kot pojasnjujejo v Vzajemni, so v torek prejeli odredbo Agencije za zavarovalni nadzor, s katero jim ta nalaga preklic skupščine, ter da se skupščine ne opravi. Na podlagi pregleda odredbe in pojasnil uprave je nadzorni svet Vzajemne danes sprejel odločitev, da sledi odločbi agencije. Glede na precejšen dvom v nepravilnost in nezakonitost odredbe pa je nadzorni svet hkrati potrdil predlog, da se zoper odredbo vložijo vsa ustrezna pravna sredstva.

VZMD: Drugačna odločitev bi bila nespametna

Drugačna odločitev uprave koprske zavarovalnice Adriatic Slovenica, kot da so nadaljnji postopki povezovanja z zdravstveno zavarovalnico Vzajemna, ki niso skladni z odločitvijo zavarovalniškega regulatorja, nemogoči, bi bila nespametna, je današnjo odločitev koprske zavarovalnice o preklicu skupščine komentiral predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič. Dejal je, da je zdaj na potezi DZ, ki bo moral opredeliti možnosti preoblikovanja Vzajemne.

Verbič je še napovedal, da bodo v združenju dogajanje v zvezi z Vzajemno budno spremljali in pri kakršnih koli morebitnih poizkusih statusnega preoblikovanja Vzajemne, tudi v delniško družbo, ščitili interese njenih zavarovancev, ki so tudi lastniki te zdravstvene zavarovalnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.