Gospodarstvo

'Zdravje bank zadovoljivo, vendar ...'

Ljubljana, 19. 05. 2009 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"... ne izključujemo poslabšanja zaradi povratne zanke iz realnega sektorja," je dejal guverner Banke Slovenije Kranjec.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec FOTO: POP TV

Zdravje slovenskih bank je glede na naše podatke zadovoljivo, vendar pa ne izključujemo poslabšanja zaradi povratne zanke iz realnega sektorja, je danes ob predstavitvi letnega poročila Banke Slovenije o finančni stabilnosti dejal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Član Sveta Banke Slovenije Božo Jašovič je poudaril, da je za povečanje posojilne dejavnosti bank do nefinančnih institucij in gospodinjstev, ki se je zmanjšala zaradi porušenja zaupanja na medbančnem trgu, najprej treba zagotoviti normalizacijo zadolževanja bank v tujini, pri čemer je treba z državnimi jamstvi zagotoviti, da bodo banke z izdajanjem bančnih obveznic prišle do dolgoročnejših virov.

Jašovič še pravi, da morajo lastniki bankam zagotoviti dodaten kapital, saj bodo banke, ki bodo bolj kapitalizirane, bolje prestale krizo.

Zaradi trenutnih težavnih gospodarskih razmer se bo po njegovih besedah poslabšal tudi dohodkovni položaj bank, saj se bo zaradi povečevanja rezervacij zmanjševal njihov dobiček ali pa bodo banke zapadle celo v izgubo, kar bo oslabilo njihov kapital.

Prav zato je po njegovem prepričanju izjemno pomembno, kako bodo ravnali lastniki bank. V tem kontekstu je ključnega pomena tudi država kot lastnik in ne zgolj kot porok za novo zadolževanje bank, dodaja.

Jašovič je povedal še, da slovenske banke zaenkrat zagotavljajo dovolj kapitala, a daljša ko bo gospodarska kriza, več bo tudi izgub na posojilnem portfelju, zato je nujno čim prej začeti izvajati vladen protikrizne ukrepe, kot je jamstvena shema za bančna posojila podjetjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.