Gospodarstvo

ZDA bodo še pomagale General Motorsu in Chryslerju

Washington, 21. 04. 2009 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA so General Motorsu in Chryslerju znova ponudile pomoč, da bi nemoteno poslovala. Prvemu premostitveno posojilo v vrednosti pet milijard, drugemu pa 500 milijonov dolarjev.

ZDA spet rešujejo avtomobilsko industrijo.
ZDA spet rešujejo avtomobilsko industrijo. FOTO: Reuters

Ameriška vlada je proizvajalcema avtomobilov General Motors in Chrysler vnovič ponudila več milijard dolarjev pomoči. General Motors bo dobil premostitveno posojilo v višini pet milijard dolarjev, Chrysler pa 500 milijonov dolarjev, so sporočili s finančnega ministrstva v Washingtonu.

Z novo finančno injekcijo naj bi zagotovili, da bosta lahko podjetji do dokončne odločitve vlade o njuni usodi nemoteno poslovali. General Motors in Chrysler sta doslej prejela skupaj 17,4 milijarde dolarjev državne pomoči.

Odločitev vlade glede rešitve avtomobilskih proizvajalcev bo odvisna od načrta prestrukturiranja, ki ga mora Chrysler predložiti do konca aprila, General Motors pa do konca maja. Prvi mož General Motorsa Fritz Henderson je že prejšnji teden sporočil, da je vlado zaprosil za dodatnih pet milijard dolarjev.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freeman
23. 04. 2009 19.22
Vsekaor se mi zdi dobro, da ZDA rešujejo svojo avtomobilsko industrijo.Tako je pred leti ravnala tudi Nemčija, ki je finančno pomagala Audi-ju, da je ostal v domačih rokah.Čeprav se mnogim zdi, da je vseeno če GM propade, to po mojem mnenju ne drži, saj obstoj vsake avtomobilske tovarne v razvitem svetu povečuje konkurenčnost v primerjavi s cenovno ugodno, a varnostno vprašljivo avtomobilsko industrijo držav v razvoju(Indija, Kitajska)Pariranje evropskih in ameriških avtomobilskih tovarn s kakovostjo v primerjavi s poceni in vprašljivo kitajsko industrijo je bistveno za obstoj ameriške in EU industrije in s tem delovnih mest za nas.Predstavljajte si namreč; če bi propadle avtomobilske tovarne v razvitem svetu, bi morali vsi kupovati avtomobile kitajske ali katere druge države v razvoju.Ti avtomobili so danes sicer cenovno ugodnejši kot tisti iz EU, vendar bi postali dragi, ko bi si te države izborile monopol na trgu.Tako mislim, da je skrajno naivno in nevarno mišljenje, da je vseeno če GM propade.Evropejci pozabljamo, da imamo z američani v samem bistvu zelo podobne poglede na živjenje.Vsi radi živimo udobno in si kaj privoščimo.Nočemo delati 16 ur na dan in več in se ob tem komaj preživeti iz meseca v mesec.Ravno tako pa je danes življenje kitajcev.Delajo 16 ur na dan za 100 EUR na mesec.To je nesprejemljivo in je nečloveško izkoriščanje delavnih ljudi in to mislim da esi nobeden od nas ne želi v prihodnje. Vendar če bomo tako kritizirali američane in mislili, da je Evropa samozadostna in ne bomo sposobni sodelovati z njimi se bo zgodilo ravno to.EU in ZDA morata biti bolj povezana in enakopravna partnerja. In ne pozabimo GM je naredil leta 1996 prvi avto na električni pogon EV 1 namenjen za serijsko proizvodnjo.To so sicer preprečili naftni lobiji, ki so imeli v vrhu podjetja podkuplene ljudi.To se je zgodilo v začetku Busheve administracije, v času Clintonove pa so nekateri primerki že vozili po cestah.
Geronemo
22. 04. 2009 12.27
Hja... Kot sodobna medicina, s kirurško natančnostjo zdravijo simptome med tem ko jih pa prava bolezen počasi žre...
comment123
22. 04. 2009 10.49
TAKO BI MORALA SLOVENSKA VLADA POSKRBETI IN POMAGATI MIPU, LABODU, MURI, POMURKI ....
dr.psiho
22. 04. 2009 09.43
iSTA ZGODBA KOT V NAŠEM LAŠKO PIVOVARNA..le malo si deleže zamenjajo in država v državnem interesu ukrepa! zakaj pa ne ukrepajo v socialnih družinah>?? TUKAJ NI OSEBNEGA DOBIČKA!!
nosferatu
22. 04. 2009 09.06
Hahahaha... to je nekako tako, kot če v človeku najdejo tumor in pol začnejo vbrizgavat v tumor sredstva za rast celic, "da bo zdržal do odločitve zdravnikov, kako naj ga operirajo". Eh, samo čakam še na neizogibni propad "dežele neomejenih možnosti in neomejene omejenosti" :P
dolenc24
22. 04. 2009 06.52
kdo bo pa nas reševal???? država? banke? hahaha nobeden pomagaj si sam mi ti bomo pa še davke dvignli
kresalklan
21. 04. 2009 22.39
Američani so pragmatični , kadar je treba pokeynesirat pokeynesirajo, kadar je treba reganizirat reganizirajo, as simple as that...
Tristokosmatih
21. 04. 2009 22.06
Bolivar
21. 04. 2009 22.03
Seveda ,svojih se ne zapusti! Še živali ne zapustijo svojega zaroda!
mitjasen
21. 04. 2009 21.39
Sej papirja za dnar tiskmat majo neomejeno:) To zna vsaka država
tony_abcde@yahoo.com
21. 04. 2009 21.02
dobesedno vreča brez dna...