Gospodarstvo

Zaradi varčevanja manj zaposlovanja?

Pariz/London, 17. 08. 2011 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

IMF opozarja, da bi prenagljeni varčevalni ukrepi lahko škodili okrevanju gospodarstva. K varčevanju sta namreč znova pozvala Merklova in Sarkozy. Ker nista povedala nič novega, so se negativno odzvale tudi borze.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta na torkovem srečanju glede gospodarskih razmer v evroobmočju marsikoga razočarala. Pozvala sta k ''resničnemu skupnemu gospodarskemu vladanju v evroobmočju'', s katerim bi se zoperstavili dolžniški krizi v območju evra. To pomeni tudi bolj usklajene gospodarske in fiskalne politike, nadaljnja integracija pa bi bila po besedah Merklove proces ''korak za korakom''.

Sarkozy in Merklova sta razočarala, znova nista ponudila nič konkretnega za rešitev krize.
Sarkozy in Merklova sta razočarala, znova nista ponudila nič konkretnega za rešitev krize. FOTO: Reuters

Že med njuno novinarsko konferenco so se na njune pogovore negativno odzvali finančni trgi. Tako je na borzi v New Yorku že med novinarsko konferenco indeks Dow Jones padel za 1,3 odstotka. Po poročanju Reutersa naj bi bili ob začetku današnjega trgovanja na evropskih borzah priče do 0,8-odstotnemu padcu vrednosti evra. Gre za to, da so investitorji od srečanja Merkel-Sarkozy pričakovali veliko več kot to, kar sta predstavila.

Merklova znova ni pokazala nobenega navdušenja nad vpeljavo t. i. evroobveznic, torej skupnih garancij vseh 17 vlad v evroobmočju za dolgove kot rešitvijo za krizo. K tem se sicer najbolj nagibata italijanski finančni minister Giulio Tremonti in milijonar George Soros, ker naj bi s tem zagotovili poceni financiranje vlad v težavah in jih hkrati stimulirali, da spravijo svoje finance v red. Merklova pa takšno možnost vidi le kot sklepni del dolgotrajnega procesa vzpostavljanja fiskalne unije.

Namesto tega je predlagala, da bi bile zahteve do članic evroobmočja, da morajo biti njihovi proračuni uravnoteženi, zapisane že v ustavah vseh držav članic. ''Spet bomo vzpostavili izgubljeno zaupanje,'' je dejala. ''Zato gremo v fazo nove kakovosti sodelovanja znotraj evroobmočja,'' je povedala.

Voditelja Nemčije in Francije sta se zavzela tudi za uskladitev davčnih stopenj za korporacije znotraj evroobmočja, da bi tako povečali dobiček iz naslova davkov, čemur bi po poročanju BBC ostro nasprotovala najmanj Irska, kjer je ta davčna stopnja nizka.

Mnogi ekonomisti tudi ostro kritizirajo nemško vztrajanje pri varčevalnih ukrepih v vseh državah evroobmočja, ker bi to po njihovem tudi precej spodkopalo gospodarsko okrevanje v teh državah. Nemčija in tudi Francija skupaj z Evropsko centralno banko močno pritiskata na tako imenovana ''obrobna gospodarstva'', naj z varčevalnimi ukrepi uravnotežijo svoje proračune.

Lagardova svari, da bi varčevalni ukrepi še dodatno škodovali gospodarstvu.
Lagardova svari, da bi varčevalni ukrepi še dodatno škodovali gospodarstvu. FOTO: Reuters

Zategovanje pasov sicer ne uide tudi večjim gospodarstvom. Po varčevalnih ukrepih je že morala poseči Italija, pospešitev ukrepov pa je napovedala tudi Španija.

Pred prenagljenim poseganjem po varčevalnih ukrepih pa je med drugimi posvarila tudi šefica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Pravi, da lahko tako namreč države zapadejo še v globljo recesijo. Priznava, da je treba zniževati stopnje zadolženosti, vendar pa bi ''presunkovito zaviranje'' lahko škodilo okrevanju in poslabšalo možnosti za večanje stopnje zaposlovanja. Ob tem bi lahko tudi spodkopalo zaupanje mednarodnih vlagateljev.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

branko69
18. 08. 2011 09.31
HEHE, TISTI KI DENAR POSOJA, GA SAMO Z ENIM NAMENOM IN TO JE DA BI GA IMEL ŠE VEČ. SEDAJ PA JE PANIKA KER GA NIKOLI NE BODO DOBILI NAZAJ. HEHE PRAV JIM JE , .
nikhrast
17. 08. 2011 22.57
Če smo se zmazali skozi ostale recesije že leta nazaj, se bomo pa tudi skozi to. Pa kolikokrat je že počil nepremičninski balon, pa kolikokrat smo izgubili na borzi, svet se odvija kot je treba. Stvar je pa da ta mladi ne vedo, ta stari pa pozabijo.
Odpri.oci
17. 08. 2011 18.05
Vlada "vsemogočnega in tako opevanega" JJ je svojo "gospodarsko rast" gradila ravno na DRŽAVNIH PROJEKTIH.... . Tako so na veliko financirali gradbene "podvige", kjer so z proračunskim denarjem PREPLAČEVALI avtoceste..... na koncu pa so ravno ti "projekti" povzročili NAJHUJŠO SOCIALNO KRIZO V SLOVENIJI..... saj navkljub 2-3-kratnem preplačilu PODIZVAJALCI niso dobili niti drobtinice !!!!! . In kam je šel denar ???? . Na račune Zidarja, Janše, Podobnika.... pa tudi Pahorja, Vlačiča, Duhovnikove..... Pri PLENJENJU DRŽAVE jih "politična barva" ni NIKOLI OVIRALA !!!!!!!
Odpri.oci
17. 08. 2011 18.00
"IMF opozarja, da bi prenagljeni varčevalni ukrepi lahko škodili okrevanju gospodarstva. " . Se morda bojijo, da ne bodo več mogli IZSILJEVATI PREZADOLŽENIH DRŽAV, če se slednje izvijejo iz dolgov ????????
janez6b
17. 08. 2011 17.20
Linj glavni problem je da je vse skupaj le konstrukt elite, da ukine blaginjo, zasebno lastnino ter uvede nwo, ena svetovna vlada, elita, ki se ima za nadljudi vlada in ne od ljudstva izvoljeni predstavniki, ter uvede se ena svetovna valuta, o kateri ze kitajci govorijo na glas, globalisti bodo dokončno zavladali svetu.
linj
17. 08. 2011 16.16
Glavni problem je ko vsi ti veljaki pod pojmom varčevanje razumejo: odpuščanje delovne sile, nižje pokojnine, manj denarja za šolstvo, zdravstvo, sociali......kaj pa če bi varčevali pri zgrešenih vladnih projektih, zmanjšali nepotrebni državni aparat (poenostavili in pocenili postopke), naslednje se vprašam a res mora biti vsaka slovenska vas razsvetljena kot Las Vegas ???? alsfalt do vsake pasje ute, pločniki do nedogled....e to pa vse stane in ceno za to pa je potrebno plačati tako ali drugače. zanimivo je da sedaj borzniki beležijo izgube ko delnice padajo prej ko pa so desetletje rasle po niso rekli koliko so zaslužii (primerkupiš delnico da 1 po desetih letih je vredna 10 vmes si veselo pokasiral še za 5 divident je še vse OK ko pa ta delnica pade na vrednost 8 pa si kar naenkrat v izgubi in rabiš pomoč in jok in stok HALOOOO še vedno je vredna neč kot si zanjo dal pa še vseskozi si dividendo kasiral) dejansko pa so vsi itaq vedeli da je ves finančni trg napihnjen balon in da bo prej ali slej počil (ponavadi se to zgodi ko ni več novih igralcev ki bi vstopili v igro - primer finančnih verig) in to se sedaj dogaja. Osnovno gospodarstvo dela naprej po realnih potrebah, kmet še vedno seje pšenico in žanje pridelek kot pred 50 leti samo da ima sedj modernejšo mehanizacijo. Finta je samo da smo si medtem izmislili 1001 nepotrebno delo da so se lahko ljudje "kao" zaposliti torej delo zaradi dela, ki ga v časih ki prihajajo pravo gospodarstvo nebo več moglo vzdržati.
yarrick
17. 08. 2011 14.41
roaddogg 17.08.2011, 11:18 Pa saj veš, da nima noben interesa naredit, kar bi bilo prav(pustiti, da države ki so res rizične bankrotirajo, ravno tako banke in TOO BIG TO FAIL podjetja sploh v ZDA).Itak da bodo naredili vse da "brcnejo piksno še malo dlje po poti navzdol" namesto da bi se lotili celovite reforme sistema. Pač tko je, ravno zato pa lahko komoto rečem da bo izkupiček vsega tega tak kot ga že dlje časa napovedujem; totalen zlom finančnega in gospodarskega sistema, po vsej verjetnosti pa še en kup vojn ki lahko hitro eskalirajo v ww3.. X-XY 17.08.2011, 13:28 To se je je že zgodilo v zgodvini, tako da ne bo prvič.seveda pa je kriza za tiste, ki imajo denar na vezanih vlogah, oz hranijo vsega na bankah in ga porabljajo zgolj ob nakupih z kartico. Sedaj pa si predstavljaj kaj se bo zgodilo, ko navadni ljudje ne bodo prišli do denarja za hrano, položnice, bencin...London je bil zgolj predogled tega kar sledi, ČE se ne bodo hitro zmigali in rešili problemov CELOVITO in ne tako kot sedaj ko kar nekaj prčkajo po vseh teh zadevah !!!
X-XY
17. 08. 2011 13.28
Nek Američan je rekel, da prihaja čas, ko bodo enostavno banke zaprte. Si predstavljate, da ne moreš do svojega denarja? Razmerja v plačah pri nas so 1:10 pa gor; srednji razred zasluži pribl.13 burto, managarji pa 150 in več. Komu bo bolj hudo?
major1
17. 08. 2011 13.22
To ne velja za Pahorja in Svetlika.
rudra
17. 08. 2011 11.23
In spet bo tenko piskal nižji in srednji sloj.Bogataši in bankirji se bodo pa redili.Rešitev razdelijo naj pokraden denar!
roaddogg
17. 08. 2011 11.18
Vsi teli zgoraj poredlagajo "more of the same" Pufanje na en ali drugi način... Pufanje še naprej in pufanje malo ceneje.. Ostali pa bi pri pufanju, ki nas je prinpeljalo v krizo... Rešitve pa ne povedo, ker vejo da bi prava rešitev bila boleča za ekonomijo in potrošnike.. Ampak HEY, slej ko prej jo bo treba implementirati.. Osebe v članku se niso pripravljene soočiti z realnostjo ampak zgolj s kupovanjem časa, ki pa nas drago stane... Stanje globane ekonomije pa se še naprej poslabšuje...
Duška Duska
17. 08. 2011 10.22
Vse ekonomske logike o zadolževanju so odpovedale. Čas je da se vrnemo k varčevanju,gospodastvo doseže dno,nato se odbavčijo super bogataši,zmanjšajo se razlike v plačah med vodilnimi in delavci. In svet je rešen
luckyss
17. 08. 2011 09.24
Glede na to, da vsi, ki delajo na nek meni nerazumljiv način proizvajajo le rdeče številke je bolje, da zaprejo vse proizvodne dejavnosti. Ostanejo naj le banke, sodišča, svetovalne agencije, odvetniki in podobne "prepotrebne" dejavnosti in seveda - pogrebne storitve :))
MK02
17. 08. 2011 09.09
Manj zaposlenih, pomeni, da si ti ljudje nebodo morali privoščiti razne izdelke in storitve, kar pomeni, da bodo podjetja še manj prodajala. Kaj potem?