Gospodarstvo

Zaradi stečaja ŠC Pohorje žičničarji ob petino zaslužka

Maribor, 17. 10. 2014 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nedelovanje ŠC Pohorje bi lahko odneslo 20 odstotkov prihodkov zimskega turizma, opozarjajo slovenski žičničarji. Medtem pa stečajni upravitelj Drago Dubrovski sporoča, da lahko smučarsko sezono zagotovi le potencialni najemnik.

Maribor je največje smučarsko središče v Sloveniji, v prejšnjih letih je beležil okoli 200.000 smučarjev, kar je velik delež v slovenskem žičničarskem kolaču, je pojasnil predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek. Meni, da bi bili ob nedelovanju ŠC Pohorje prihodki iz zimskega turizma okrnjeni za 10 do 20 odstotkov.

Jesenšek promet celotnega mariborskega turizma, ki ga ustvarja tamkajšnji žičniški sistem, ocenjuje na 20 milijonov evrov na letni ravni.

Stečajni upravitelj ŠC Pohorje glede prihodnje sezone ni preveč optimističen.
Stečajni upravitelj ŠC Pohorje glede prihodnje sezone ni preveč optimističen. FOTO: POP TV
Stečajni upravitelj se s predstavniki mestne občine še ni dobil, predvidoma sredi naslednjega tedna pa naj bi se srečal z županom, kjer bo izvedel, ali imajo na občini pripravljen kakšen predlog.

Pojasnil je, da se na združenje s strani Športnega centra Pohorje, za katerega je sodišče v četrtek uvedlo postopek stečaja, ni še nihče obrnil. "Konkretne pomoči v tem primeru ne moremo nuditi, lahko pa s svojimi službami pomagamo po tehnični plati, s svetovanjem. V Mariboru je tako strokovna ekipa, ki je sposobna sama zagnati sezono, če bodo zagotovljeni pogoji in sredstva," je prepričan Jesenšek.

Združenje bo v kratkem novega gospodarskega ministra Jožefa Petroviča seznanilo z razmerami na žičničarski infrastrukturi v Sloveniji, ki predstavlja motor za gorski turizem. "Ta pokriva približno četrtino vseh turističnih nočitev v Sloveniji. Žičnice tako ustvarijo okoli 500 milijonov evrov prihodkov iz turizma," je dodal Jesenšek.

Stečajni upravitelj: Zimsko sezono lahko zagotovi le najemnik

Zaposlene v ŠC Pohorje je, čeprav so takšen razplet po tihem pričakovali, stečaj podjetja presenetil. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so namesto tega pričakovali pozitivne odločitve in predloge za naprej, saj je bilo za najbolj enostavno odločitev - torej stečaj - dovolj časa že v preteklosti.

"Zaposleni smo zgroženi nad lahkotnostjo sprejetja teh odločitev in brezbrižnosti vodstva, ki ni našlo dovolj poguma, da bi svoje načrte že prej sporočili zaposlenim, ki smo naivno verjeli, da se bo našla rešitev," so zapisali.

Dan po potrditvi stečajnega postopka se je stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski že sestal z dosedanjim vodstvom družbe. Kot je povedal, stečajni dolžnik zagotovo ne bo zagotovil zimske sezone na Pohorju, saj to lahko stori le potencialni najemnik.

"Očitno vsem ni bilo dobro razloženo, da stečaj pomeni prenehanje dejavnosti in prodajo premoženja ter poplačilo upnikov. Stečaj zagotovo ni sanacija podjetja, saj je bilo za njo prej časa leto dni, pa ta očitno ni uspela," je bil jasen Dubrovski.

Direktorica propadlega podjetja Barbara Vtič Vraničar je še v četrtek po vložitvi stečaja napovedovala dogovore s potencialnim najemnikom žičniških naprav, a Dubrovski pravi, da z začetkom stečaja sedanje vodstvo nima več nobenih pooblastil. "Direktorica se ne more več dogovarjati v imenu podjetja oziroma se lahko le z morebitnimi novimi pooblastili, nikakor pa ne z nekimi prejšnjimi," je pojasnil stečajni upravitelj.

Glede letošnje smučarske sezone Dubrovski pesimist

Ob tem je dodal, da v stečaju družba ne more upravljati gondole in žičnic, ker ne more zagotavljati zadostne varnosti. Seveda je vselej mogoče, da bi to dejavnost kdo prevzel in nadaljeval, a škoda po njegovem mnenju je, da tega niso storili pred začetkom stečaja, ker bi to takrat bilo veliko bolj enostavno. Po stečaju mora namreč o tem izdajati sklepe sodišče, ti morajo biti pravnomočni, lahko pride do pritožb, vse skupaj pa vzame več časa.

"Če se bodo hitro našli interesenti za prevzem naprav v najem, bi letošnja smučarska sezona še bila mogoča, a sam sem pesimist, da bo iz tega kaj nastalo," pravi Dubrovski, ki ga s tem, kdo naj bi bil potencialni najemnik žičnic, doslej še niso seznanili. V koncesijski pogodbi, ki je sicer še ni v celoti preučil, dobi mariborska občina po njegovih informacijah pravice upravljanja nazaj in je iskanje potencialnega novega najemnika v njeni domeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bossanoga
18. 10. 2014 15.34
+2
Še eno namensko uničenje, da bo "nekdo" poceni kupil!
Jožajoža
19. 10. 2014 21.42
-1
kangler je zadaj. zapret ga, mu odvzet premoženje, vrnit ga športnemu parku pohorje in bo. če pa vzamejo janši, pa recesije v sloveniji ve čne bo.
felix59 drugič
17. 10. 2014 17.21
+0
Pred časom je bilo slišati:" Ne delamo nič pa prejemamo plačo". Kaj pa sedaj ? Ne delamo nič, ne prejemamo nič.
finec
17. 10. 2014 15.18
+14
Zanimivo, da o starih voluharjih kot so Rataj, Bedrač, Vogrinec itd. ni niti besede.
moj i
17. 10. 2014 15.31
+3
JosipBrozDrugi
19. 10. 2014 00.04
+1
Cambi7
17. 10. 2014 15.06
+7
Predlagam šolanje v It Dolomite!! Pa malo v Aut in Francijo. Tam vse laufa!!???, ker vsak kmet ali lastnik zemljišča dobi svoje. Tu je poanta vsega. Pika
Leonardo09
17. 10. 2014 14.52
+3
kako ob zaslužek,če je sama zguba??
Leonardo09
17. 10. 2014 14.16
+20
javnozasebno partnerstvo v sloveniji izgleda takole,vsi stroški gredo na javno,profiti pa na zasebno
CastrumFF
17. 10. 2014 13.36
+2
Heheheheh Kako uzivam ob takih novicah! Stecaji,brezposelni..To mi deli!!! heeheh
moj i
17. 10. 2014 13.33
+6
Vzet si je treba čas...??? seveda, saj bo še več smučarskih sezon, kaj je pa ena - seve za nekatere, ki imajo dobre službe, visok standard in udobne stolčke